Λευκή ταραμοσαλάτα και 3 τρόποι να τη σερβίρετε την Καθαρά Δευτέρα
Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και πώς θα τη σερβίρετε: μια υπέροχη, εύκολη και γευστική ιδέα που δεν παίζει να λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι.

Την ερχόμενη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου) είναι επιτέλους Καθαρά Δευτέρα 2023, αλλά και το τριήμερο ανάπαυλας και καλοπέρασης που τόσο αναζητάμε.

Πριν πάρουμε, λοιπόν, το χαρταετό, τη λαγάνα, τα νηστίσιμα γλυκά και το καλαθάκι μας για πικ νικ ή για το σαρακοστιανό τραπέζι, πάμε να δούμε τη συνταγή για τη…«βασίλισσα» των σαρακοστιανών εδεσμάτων που δεν είναι άλλη από την πεντανόστιμη λευκή ταραμοσαλάτα.

Λευκή ταραμοσαλάτα: Συνταγή και 3 τρόποι να τη σερβίρουμε

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
  • 20′ προετοιμασία
  • Σύνολο: 20′

Υλικά

  • Βάρος: για 500 γρ.
  • 400 γρ. χωριάτικο ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο), από το οποίο αφαιρούμε την κόρα
  • 150 γρ. λευκός ταραμάς
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 2 λεμόνια (ή περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα μας)
  • περίπου 80 ml κρύο νερό

Διαδικασία

  • Μουσκεύουμε το ψωμί σε ένα μπολ με κρύο νερό, για 2-3 λεπτά, και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  • Το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τον ταραμά και 2 κουτ. σούπας κρύο νερό, και χτυπάμε για 1/2 λεπτό, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι ο ταραμάς να διαλυθεί.
  • Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με τον ταραμά.
  • Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το μισό ελαιόλαδο, σε αργή ροή, χτυπώντας συνεχώς, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που φτιάχνουμε μαγιονέζα.
  • Στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το ψωμί, 50 ml νερό, το χυμό λεμονιού και στο τέλος το υπόλοιπο ελαιόλαδο, όλα σιγά-σιγά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και πυκνή κρέμα.
  • Αν δεν σερβίρουμε αμέσως, διατηρούμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο ή μπολ καλά κλεισμένο.

Μυστικά

Λευκή ταραμοσαλάτα: 3 τρόποι για να τη σερβίρουμε

  • Σε ντακάκια με μαραθόριζα: Χτυπάμε στο μούλτι 1/2 μικρή μαραθόριζα για να ψιλοκοπεί καλά, αλλά να μη λιώσει, και την ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και χυμό 1/2 λεμονιού. Απλώνουμε το μείγμα σε μικρά κρίθινα ντακάκια (ή σε κομμάτια λαγάνας), από πάνω βάζουμε 1 κουτ. σούπας ταραμοσαλάτα και φυλλαράκια άνηθου.
  • Με μαριναρισμένες ελιές: Στραγγίζουμε πράσινες ελιές από βαζάκι σε άρμη, τις βάζουμε για 1 ώρα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με ψιλοκομμένες φέτες 1 πορτοκαλιού, το ξύσμα του, λίγο λάδι, 1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένους μαραθόσπορους ή ξερό κόλιανδρο. Τις στραγγίζουμε. Σερβίρουμε πλάι στην ταραμοσαλάτα.
  • Με βολβούς: Καθαρίζουμε παντζάρια, καρότα, ρέβες, γογγύλια, ραπανάκια (κατά προτίμηση βιολογικά) και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με το ειδικό εργαλείο που λέγεται μαντολίνο (στα μαγαζιά με είδη μαγειρικής) ή με κοφτερό μαχαίρι (μπορούμε να δοκιμάσουμε και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες). Τις βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για 1 ώρα, μέχρι οι φέτες να «κυρτώσουν» ελαφρώς και να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε.

Διαβάστε ακόμη:

Συνταγή από: gastronomos.gr – Νένα Ισμυρνόγλου 

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food styling: Tina Webb 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;