Καθαρά Δευτέρα 2023: Πέντε συνταγές για νηστίσιμα γλυκά
Μετράμε αντίστροφα για την Καθαρά Δευτέρα 2023 και εδώ είναι μερικές συνταγές για να... «γλυκαθείτε»!

Σήμερα είναι Δευτέρα και έχουμε αρχίσει ήδη να μετράμε αντίστροφα για την επόμενη Δευτέρα που είναι η Καθαρά Δευτέρα 2023. Έτσι, η Καθαρά Δευτέρα «πέφτει» την επόμενη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου και πρόκειται για ένα πολυναμενόμενο τριήμερο ξεκούρασης, ανάπαυλας, καλοπέρασης.

Απομένει μία εβδομάδα λοιπόν για να πάρουμε κι εμείς τον χαρταετό και το καλαθάκι μας και να πάμε σε… άλλη παραλία (ή αλάνα) για να πετάξουμε τον χαρταετό και φάμε τα πιο γευστικά καλούδια της Σαρακοστής. Και επειδή σίγουρα θα φάμε λαγάνα, ταραμά και άλλα νηστίσιμα φαγητά, μετά το μόνο σίγουρο είναι πως επιβάλλεται να ακολουθήσει ένα νηστίσιμο γλυκάκι!

Γι’ αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε πέντε εξαιρετικές συνταγές για νησίστιμα γλυκά!

1. Vegan τάρτα με κρέμα καρύδας και μπανάνα

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Ζύμη

  • 28 vegan γεμιστά μπισκότα με κρέμα βανίλιας (τα αναζητάμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 80 γρ. μαργαρίνη + λίγη ακόμα για το σκεύος
  • Κρέμα
  • 3 κουτ. σούπας νισεστέ
  • 1/2 κούπα (100 γρ.) ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 400 ml γάλα καρύδας *
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Γαρνίρισμα

  • 3-4 μπανάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες (τις κόβουμε την τελευταία στιγμή, για να μη μαυρίσουν)
  • 2 κουτάκια κρέμα καρύδας των 400 ml (τα αφήνουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ)
  • 3 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη κανέλα, για πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Για τη vegan τάρτα με κρέμα καρύδας και μπανάνα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180°C.
  2. Σε πολυκόφτη ρίχνουμε τα μπισκότα και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν. Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
  3. Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη το εσωτερικό μιας ταρτιέρας διαμέτρου 22 εκ. και απλώνουμε το μείγμα των μπισκότων. Φροντίζουμε να πιέσουμε πολύ καλά το μείγμα στον πάτο και στα τοιχώματα της φόρμας μας, ώστε να έχει ομοιόμορφο πάχος και να μην υπάρχουν κενά, και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Κρέμα

  1. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε με το σύρμα το νισεστέ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το γάλα καρύδας.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε την κρέμα, ανακατεύοντάς τη συχνά, μέχρι να πήξει και να κάνει φουσκάλες.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας (αν το βάλουμε). Ανακατεύουμε.
  4. Μεταφέρουμε σε μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί (περίπου 1 ώρα).
  5. Βγάζουμε τις κονσέρβες με την κρέμα καρύδας από το ψυγείο με προσοχή, χωρίς να τις ανακινήσουμε. Ανοίγουμε το πρώτο κουτάκι και θα παρατηρήσουμε ότι το μείγμα μέσα έχει διαχωριστεί.
  6. Με προσοχή θα βγάλουμε από το κουτάκι μόνο την κρέμα καρύδας και όχι το νερό που βρίσκεται στον πάτο του κουτιού.
  7. Θα την αδειάσουμε σε δοσομετρητή και θα μετρήσουμε ώστε να έχουμε 400 ml. Σε περίπτωση που δεν είναι αρκετό το ένα κουτάκι, τότε ανοίγουμε και το δεύτερο.
  8. Βάζουμε την κρέμα καρύδας στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη «σαντιγί».
  9. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί. Βάζουμε τη «σαντιγί» στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  10. Μόλις η κρέμα που είχαμε φτιάξει και βάλει στο ψυγείο κρυώσει και είναι σχετικά πηχτή, τη βγάζουμε και της προσθέτουμε τη μισή από τη «σαντιγί» και ανακατεύουμε απαλά.

Συναρμολόγηση

  1. Απλώνουμε τις μισές μπανάνες στην ψημένη μπισκοτένια βάση της τάρτας. Καλύπτουμε με την κρέμα και από πάνω βάζουμε πάλι φέτες μπανάνας.
  2. Απλώνουμε ένα μέρος από την υπόλοιπη «σαντιγί» σε όλη την επιφάνεια, καλύπτοντας τις μπανάνες. Φροντίζουμε να μας μείνει «σαντιγί» για να φτιάξουμε μερικές ροζέτες γύρω γύρω με σακούλα ζαχαροπλαστικής και κορνέ.
  3. Πασπαλίζουμε με κανέλα, στολίζουμε με επιπλέον φετάκια μπανάνας (αν θέλουμε) και σερβίρουμε τη vegan τάρτα με κρέμα καρύδας και μπανάνα.

Μυστικά

* Γάλα καρύδας να επιλέξετε αυτό στο τσίγκινο κουτί, όχι τα ροφήματα αμυγδάλου στα χάρτινα κουτιά. Προσοχή, όμως υπάρχει και κρέμα καρύδας, επίσης σε κονσέρβα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

2. Νηστίσιμα μπισκότα με φιστικοβούτυρο

Υλικά

Κομμάτια: 15-20

  • 1/2 κούπα φιστικοβούτυρο
  • 3/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 κούπας ζάχαρη
  • 1/8 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα μήλου* εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε 2 κουτ. σούπας λιωμένη μπανάνα.
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το φιστικοβούτυρο (εάν είναι πολύ σφιχτό, το ζεσταίνουμε λίγο σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να μαλακώσει).
  3. Προσθέτουμε τη σόδα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τη σάλτσα μήλου και τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  5. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες και τις αραδιάζουμε στο ταψί. Τις ψήνουμε για 8 λεπτά.
  6. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Τα μπισκότα μας θα είναι αρκετά μαλακά και πρέπει να τα αφήσουμε στο ταψί τουλάχιστον 10 λεπτά πριν δοκιμάσουμε να τα μεταφέρουμε. Όσο κρυώνουν, θα σφίγγουν και θα σκληραίνουν.

Μυστικά

Εάν θέλουμε τα μπισκότα μας πολύ μαλακά, τότε βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και μετά τα πλάθουμε και τα ψήνουμε.

*Τη σάτσα μήλου την βρίσκουμε σε deli και σούπερ μάρκετ με προϊόντα εισαγωγής, όπως π.χ. Θανόπουλος – είναι ένα πρώτης τάξεως υλικό για να «δέσει» ένα μείγμα και το χρησιμοποιούν συχνά αντί για αυγό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

3. Κέικ με ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας

Υλικά

Μερίδες: 12

  • 300 γρ. ταχίνι
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. κονιάκ
  • 250 γρ. νερό
  • 350 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ. φουντούκια, τριμμένα σε σκόνη
  • 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ελαιόλαδο για τη φόρμα
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική για τη φόρμα

Διαδικασία

  1. Για το κέικ, σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το ταχίνι με το νερό, το κονιάκ και τη ζάχαρη άχνη πολύ καλά.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη φουντουκόσκονη και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε έως ότου γίνουν ένας χυλός.
  3. Προσθέτουμε την κανέλα και τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε.
  4. Για το ψήσιμο του κέικ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  5. Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ.
  6. Πασπαλίζουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους με την κρυσταλλική ζάχαρη και γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ.
  7. Ψήνουμε το κέικ στους 180° C για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
  8. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ και αν δεν βγει καθαρό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 35.

4. Νηστίσιμη μους σοκολάτα με αβοκάντο και μέλι

Υλικά

Μερίδες: 10

  • 4 μικρά ώριμα αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 300 γρ. μέλι, προτιμότερο θυμαρίσιο
  • 50 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 κoυτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας (σε μπουκαλάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – προαιρετικά)
  • 1/5 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • φρούτα της αρεσκείας μας ή ξηροί καρποί, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τη μους σοκολάτα με αβοκάντο και μέλι, ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και αφράτη κρέμα.
  2. Αδειάζουμε την κρέμα σε ατομικά μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 – 3 ώρες ή μέχρι να σφίξει.
  3. Σερβίρουμε τη μους σοκολάτα με αβοκάντο και μέλι με φρούτα της αρεσκείας μας ή με ξηρούς καρπούς.

5. Χαλβάς δίχρωμος με σοκολάτα και εσπεριδοειδή

Υλικά

Μερίδες: για 1 φόρμα του κέικ

  • 1 πορτοκάλι
  • 1 σαγκουίνι
  • 2 μανταρίνια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 4 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 100 γρ. κουβερτούρα με 65% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, ελαφρά καβουρδισμένα, ψιλοσπασμένα, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χαλβά δίχρωμο με σοκολάτα και εσπεριδοειδή, πλένουμε τα φρούτα και τα ρίχνουμε ολόκληρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει.
  2. Τα βράζουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι. Αν τα διαπερνά με ευκολία, τότε είναι έτοιμα.
  3. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν (τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάνουμε).
  4. Τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε για να απομακρύνουμε όλο τον χυμό.
  5. Αφαιρούμε τα κουκούτσια (πετάμε χυμό και κουκούτσια, αλλά κρατάμε τη σάρκα και τις φλούδες).
  6. Κόβουμε τα βρασμένα φρούτα σε κομμάτια και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
  7. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σκέτη σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει, ρίχνουμε μαζί το λάδι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να χρυσίσει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  8. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον πολτό των φρούτων.
  9. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε τον χαλβά για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τον μισό χαλβά σε ένα μπολ.
  11. Στον χαλβά που έμεινε στην κατσαρόλα ρίχνουμε τη σπασμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να χρωματίσει ομοιόμορφα τον χαλβά.
  12. Αδειάζουμε τον σοκολατένιο χαλβά σε μια μέτρια, στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού.
  13. Αδειάζουμε από πάνω τον υπόλοιπο χαλβά που βάλαμε στο μπολ και ισιώνουμε ξανά την επιφάνεια.
  14. Αφήνουμε τον χαλβά σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
  15. Αναποδογυρίζουμε τον χαλβά σε μια πιατέλα για να τον ξεφορμάρουμε, σκορπίζουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Μυστικά

Για όλους εμάς που μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, ο δίχρωμος χαλβάς είναι ιδανικός. Μπορούμε να τον κάνουμε σε στρώσεις όπως στη συνταγή που σας δίνουμε ή μαρμπρέ, βάζοντας εναλλάξ κουταλιά κουταλιά από τα δύο μείγματα μέσα στη φόρμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Διαβάστε ακόμη:

Με πληροφορίες από gastronomos.gr

Πηγή εικόνας: Intime

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;