Το «Fleishman Is In Trouble» εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από διαφορετικές οπτικές
Το «Fleishman Is In Trouble», η τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου, είναι η νέα μίνι σειρά του Disney+ για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις συνεχόμενες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, η οποία θα σε κάνει να γελάσεις, να συγκινηθείς και να σκεφτείς.

Θεωρούμε πως όταν φθάσουμε σε μία ηλικία στη ζωή μας, τότε που θα έχουμε οικογένεια και μία “στρωμένη” δουλειά, θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματά μας και θα γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι αυτό που θέλουμε. Η νέα πρωτότυπη μίνι σειρά του Disney+ «Fleishman Is In Trouble» έρχεται να μας κάνει να αναρωτηθούμε το εξής: «κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια;».

Κι αν η ζωή είναι απλά μία αλυσίδα από κρίσεις, η οποία διακόπτεται από μικρές στιγμές ευτυχίας και αυτογνωσίας; Αν κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θέλει; Αν κάθε μέρα είναι μία ημέρα αναζήτησης τόσο του εαυτού μας, όσο και των ανθρώπων γύρω μας;

Fleishman is In Trouble

Η μίνι σειρά της Taffy Brodesser-Akner είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της και είναι διαθέσιμη με όλα τα επεισόδιά της από την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023, στην streaming πλατφόρμα του Disney+.

Η πλοκή του «Fleishman Is In Trouble»

Η πρωτότυπη σειρά του Disney+, «Fleishman Is In Trouble», ακολουθεί την ιστορία του πρόσφατα διαζευγμένου 41χρονου Toby Fleishman (Jesse Eisenberg), ο οποίος «βουτάει» στο νέο, θαυμάσιο κόσμο των εφαρμογών γνωριμιών. Εκεί, σημειώνει μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ότι είχε στα νιάτα του, προτού παντρευτεί, αμέσως μετά τις σπουδές του στην ιατρική. Όμως, στην αρχή του πρώτου καλοκαιριού σεξουαλικής ελευθερίας που βιώνει, η πρώην γυναίκα του, Rachel (Claire Danes), εξαφανίζεται, αφήνοντάς τον με την 11χρονη Hannah (Meara Mahoney Gross), τον 9χρονο Solly (Maxim Swinton) και απολύτως καμία ένδειξη για το πού βρίσκεται ή εάν σκοπεύει να επιστρέψει. Καθώς ισορροπεί ανάμεσα στην πατρότητα, την επιστροφή των παλιών του φίλων Libby (Lizzy Caplan) και Seth (Adam Brody), την πιθανή προαγωγή που περιμένει καιρό στο νοσοκομείο και όλες τις γυναίκες που είναι διαθέσιμες στο Μανχάταν, καταλαβαίνει ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να ανακαλύψει τι συνέβη στην Rachel, μέχρι να αντιμετωπίσει το τι συνέβη, πρώτα, στον ίδιο του το γάμο.

Η σειρά δημιουργήθηκε από την Taffy Brodesser-Akner, η οποία ανέλαβε την τηλεοπτική μεταφορά του αναγνωρισμένου μυθιστορήματος, μαζί με τους Sarah Timberman, Carl Beverly και Susannah Grant της Sage Lane Productions. Οι Valerie Faris και Jonathan Dayton (Little Miss Sunshine, Battle of the Sexes) είναι εκτελεστικοί παραγωγοί, ενώ σκηνοθετούν πολλά από τα επεισόδια της σειράς.

Η κοινωνία και οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι στο επίκεντρο της σειράς

Η σειρά της Taffy Brodesser-Akner ξεκινάει με ένα πλάνο, όπου βλέπουμε τη Νέα Υόρκη ανάποδα. Μένοντας πιστό στην εικονογραφία του βιβλίου και με τη μουσική που σε κάνει να νιώθεις άβολα, το «Fleishman Is In Trouble» σε βάζει αμέσως σε έναν κόσμο που τα πάντα είναι αλλιώς, σε ένα κόσμο που το κάτω είναι πάνω και το πάνω – κάτω, σε έναν κόσμο σε… κρίση.

Έτσι, κάπως, δεν είναι ο κόσμος όλων μας;

Fleishman Is In Trouble

Αυτό ακριβώς είναι η νέα μίνι σειρά του Disney+, πολλές κρίσεις μαζεμένες μαζί. Μία σειρά για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον γάμο, τις κρίσεις ηλικίας, το κοινωνικό γίγνεσθαι, την πολιτική, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, τελικά, για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Μετά το διαζύγιό του, ο Tobby (Jesse Eisenberg) προσπαθεί να συμπληρώσει το κενό της συντροφικότητας, αλλά και της αξίας που του έλειπε ως άνδρα μέσα από γνωριμίες με άγνωστες γυναίκες στο διαδίκτυο. Ζει σε έναν διαφορετικό κόσμο, σε ένα παράλληλο σύμπαν, από αυτό που είχε περάσει σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή του.

Η δουλειά του ως γιατρός σε ένα νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη δεν του επέτρεπε να είναι αυτό που θέλει το περιβάλλον της γυναίκας του. Ο μισθός τους δεν φθάνει ούτε στο ελάχιστο τους μισθούς των πλούσιων συζύγων των φίλων της γυναίκας του, ενώ οι ίδιοι μειώνουν τη δουλειά του συνεχώς. Το «Fleishman Is In Trouble» μέσα από σκηνές και διαλόγους προσπαθεί να σατιρίσει την κοινωνία που ζούμε και να σχολιάσει το κοινωνικό και οικονομικό στάτους κβο που έχει επιτρέψει σε μικροαπατεώνες να ανέβουν στα σκαλιά της επιτυχίας και της εξουσίας, ενώ αφήνει πίσω ανθρώπους που παλεύουν για να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο μέρα με την μέρα.

Η εξαφάνιση της Rachel (Claire Danes), όμως, θα αναγκάσει τον Tobby να βγει από τη φούσκα των προβλημάτων που νόμιζε πως είχε και να αναζητήσει τη γυναίκα του. Στην αναζήτηση αυτή, ίσως, μπορέσει να την καταλάβει καλύτερα. Ίσως, μπορέσει να καταλάβει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και το τι οδήγησε τον γάμο του στη διάλυση.

Fleishman Is In Trouble

Μέσα από αυτή την ιστορία, η σειρά θέλει να υπογραμμίσει το πώς όλη αυτή η καθημερινή ρουτίνα, το τρέξιμο να γίνεις καλύτερος, πιο επιτυχημένος, να εξασφαλίσεις ένα μέλλον για εσένα και τα παιδιά σου, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις περισσότερο χαμένος από ποτέ παρά τη φαινομενική αίσθηση ασφάλειας και βεβαιότητας. Μέσα από τρία άριστα επεισόδιο κοντά στο τέλος του, το «Fleishman Is In Trouble» αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι και να μας αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας που δε γνωρίζαμε, πλευρές των γεγονότων που αγνοούσαμε, καθώς τα αγνοούσαν και οι ίδιοι οι χαρακτήρες.

Μέχρι εκείνο το σημείο, η ιστορία και τα γεγονότα είναι από την πλευρά του Tobby. Ο βασικός πρωταγωνιστής της σειράς είναι άνδρας και πολλά από όσα βλέπουμε δεν μας δείχνουν τις γυναίκες της σειράς (και ιδιαίτερα τη Rachel) μέσα από ένα καλό πρίσμα. Στα επεισόδια, όμως, αυτά, η Taffy Brodesser-Akner επικεντρώνεται αλλού και αποκαλύπτει μία γυναικεία ματιά που έλειπε από τη σειρά. Ή νομίζαμε πως έλειπε, καθώς το voiceover της Libby (Lizzy Caplan) ήταν πάντα εκεί να μας κρατάει το χέρι και να μας εξηγεί τα τεκταινόμενα. Στρέφοντας την προσοχή στις γυναίκες της σειράς, μας κάνει να δούμε και να αφουγκραστούμε καλύτερα τα όσα συμβαίνουν.

Fleishman Is In Trouble

Το «Fleishman Is In Trouble» επιστρέφει διαρκώς στη μεταφορά όπου θέλει τους γονείς κατά την πτώση του αεροπλάνου να φοράνε πρώτα αυτοί τη μάσκα οξυγόνου, ώστε να έχουν αρκετό αέρα για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Η μεταφορά φαίνεται να είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που θέλει να θέση η σειρά.

Πώς γίνεται να φτιάξεις ένα μέλλον για τα παιδιά σου, όταν εσύ δεν μπορείς ούτε καν να αναπνεύσεις στο παρόν σου;

Η συνεχής πίεση που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας για να πετύχουμε και να γίνουμε κάποιοι, συχνά, μας κάνει να σκοντάφτουμε από τη μία κρίση στην άλλη. Να χάνουμε τους εαυτούς μας και, επομένως, να δημιουργούμε προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις είτε αυτές είναι φιλικές, είτε ερωτικές, είτε οικογενειακές.

Σε αυτές τις στιγμές κρίσεις, όλοι μας γυρνάμε στο σημείο (ή σε καταστάσεις) που θεωρούσαμε πως γνωρίζαμε τον εαυτό μας. Μήπως, όμως, δεν μας έχουμε γνωρίσει ποτέ πραγματικά και πάντα ψάχνουμε τον εαυτό μας; Μήπως η ρουτίνα και η ζωή μπαίνουν στη μέση και μας κάνουν να ξεχνιόμαστε από αυτή τη διαρκεί αναζήτηση;

Fleishman Is In Trouble

Το «Fleishman Is In Trouble» μέσα από τα 8 επεισόδιά του θα σου θέσει σημαντικά ερωτήματα, χωρίς να σου χαρίσει απαραίτητα εύκολες λύσεις.

Τα κατάλληλα πρόσωπα μας εξιστορούν τα γεγονότα

Συνήθως, όταν οι συγγραφείς αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τα βιβλία τους στην μεγάλη οθόνη ή σε τηλεοπτική σειρά τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα. Εδώ, όμως, η Taffy Brodesser-Akner κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Η μεταφορά του «Fleishman Is In Trouble» σε σειρά διατηρεί το λογοτεχνικό ύφος χωρίς να κουράζει τον θεατή, ενώ παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται στα 8 επεισόδια από τα οποία αποτελείται να εξερευνήσει όλους τους χαρακτήρες του.

Μάλιστα, το εύρημα του να ξεκινήσει η σειρά σαν μυστήριο για το πού είναι η Rachel, βάζει τον θεατή σε μία διαδικασία να βρει στοιχεία και να προσέχει ακόμα περισσότερα τα όσα διαδραματίζονται στην οθόνη. Τον κάνει να απορροφηθεί από την ιστορία και το μυστήριο της, μέχρι να του αποκαλυφθεί ο πραγματικός στόχος της.

Fleishman Is In Trouble

Η Taffy Brodesser-Akner έχει συγκεντρώσει στο πλάι της και μία ομάδα από εξαιρετικούς σκηνοθέτες, που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με παρόμοιες θεματικές. Δημιουργούς που έχουν ασχοληθεί με τη μάχη των δύο φύλων (Jonathan Dayton & Valerie Faris), ιστορίες της Νέας Υόρκης και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες (Shari Springer Berman & Robert Pulcini) ή περίπλοκα συναισθήματα ορμών που δεν έχουν εκδηλωθεί (Alice Wu). Οι σκηνοθέτες αυτοί βοηθάνε στο να δώσουν μία κινηματογραφική και indie ματιά στο «Fleishman Is In Trouble». Η σειρά παίζει σαν μία μίξη από τις μεγαλύτερες και καλύτερες επιτυχίες του ελεύθερου αμερικάνικου σινεμά. Και αυτό το λέω με θετικό πρόσημο.

Αποφασιστικής σημασίας είναι και το κάστινγκ της σειράς. Ειδικά, όταν έχεις χαρακτήρες που δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθείς.

Ο Jessie Eisenberg, σαν ένας μοντέρνος Woody Allen, ταιριάζει γάντι στον ρόλο του και είναι εξαιρετικός στις σκηνές όπου πρέπει να δείξει την αμηχανία και τους προβληματισμούς του χαρακτήρα. Όμως, οι πραγματικές αποκαλύψεις του καστ και, ίσως, η καρδιά του «Fleishman Is In Trouble» είναι η Lizzy Caplan και η Claire Denis ως δύο μητέρες που ψάχνουν τον εαυτό τους και προσπαθούν να καταλάβουν τι αναζητούν από τη ζωή, ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν παιδιά, συζύγους, φίλους και δουλειές. Επίσης, ο Adam Brody είναι αρκετά καλός στον ρόλο του χωρίς-κατεύθυνση φίλου.

Fleishman Is In Trouble

Είναι μία σειρά η οποία έχει δημιουργηθεί με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε χαρακτήρας. Από τον πιο μικρό (το πώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν το διαζύγιο των γονιών τους), μέχρι και τον πιο κεντρικό χαρακτήρα. Φαίνεται πως οι δημιουργοί κατάλαβαν πως είχαν κάτι πραγματικά ξεχωριστό στα χέρια τους. Μία ιστορία που μπορεί να συγκινήσει, να σε βάλει σε σκέψεις και να σε κάνει να γελάσεις ταυτόχρονα.

Αν έχω ένα μικρό «παράπονο» από το «Fleishman Is In Trouble», αυτό είναι πως όλα καταλήγουν να είναι εντάξει στο τέλος. Όμως, έτσι δεν είναι και η ίδια η ζωή; Όλα καλά δεν πάνε στο τέλος;

Η σειρά είναι τώρα διαθέσιμη, με όλα τα επεισόδια, αποκλειστικά στο Disney+

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2 
  
  
 1