«Ant-Man and the Wasp: Quantumania»: Η Phase 5 του MCU δεν αρχίζει και με τους καλύτερους οιωνούς
Στο «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» τα προβλήματα που έχει το MCU κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε μία υπερφορτωμένη περιπέτεια στο Κβαντικό Βασίλειο.

Συνήθως οι ταινίες που επικεντρώνονται στον Ant-Man αποτελούσαν μικρές ιστορίες, μία ανάπαυλα ανάμεσα σε άλλες που ωθούσαν προς τα εμπρός την κεντρική ιστορία του MCU. Το «Ant-Man and the Wasp: Quantumania», όμως, έρχεται να αλλάξει αυτή την πορεία και να μας συστήσει (κινηματογραφικά, γιατί τηλεοπτικά τον έχουμε δει ήδη στο «Loki») τον επόμενο μεγάλο κακό του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, ενώ ταυτόχρονα θέλει να πει μία ιστορία για την οικογένεια και τις σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.

Ένα υπερφορτωμένο sequel που προσπαθεί να κάνει πολλά ταυτόχρονα χωρίς να τα καταφέρνει καλά (σχεδόν) σε τίποτα. Φαίνεται πως η Phase 5 του MCU θα είναι τόσο ανάμεικτη όσο και η Phase 4 που ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Ant-Man and the Wasp Quantumania

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή…

Η πλοκή του «Ant-Man and the Wasp: Quantumania»

Ένα πείραμα της Cassie Lang σε σχέση με τον Κβαντικό Κόσμο παίρνει απρόβλεπτη τροπή και παρασέρνει όλη την οικογένεια του Scott  και της Hope σε αυτό. Τώρα, τα μέλη της πρέπει να προσανατολιστούν σε ένα άγνωστο, απειλητικό σύμπαν και να βρουν τρόπο να επιστρέψουν σπίτι. Παράλληλα, ένας μεγάλος κακός παραμονεύει στο παρασκήνιο.

Αν η ιστορία, όμως, ήταν μόνο αυτή θα ήμασταν καλά!

Ωστόσο, το «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» θέλει να μας δείξει τον χρόνο που πέρασε η μητέρα της Hope, Janet, στο Κβαντικό Βασίλειο. Να μας συστήσει έναν ακόμα παλιό γνωστό με νέα μορφή, να μας δείξει την Stature (Cassie Lang) της Kathryn Newton και, ταυτόχρονα, να μας βάλει στην πολιτική ίντριγκα μίας επανάστασης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βασίλειο αυτό.

Ο Kevin Feige έχει (πλέον) πολλά παιχνίδια για να παίξει

Το MCU, πλέον, έχει αρχίσει να επεκτείνεται εκθετικά με καινούριους χαρακτήρες να κάνουν την εμφάνισή τους συνεχώς. Μετά την εξαγορά της 20th Century Fox από τη Disney, ο Kevin Feige έχει αρκετούς νέους χαρακτήρες για να συστήσει στο ευρύ κοινό και πολλές ιστορίες για να πει.

Ο γνωστός παραγωγός, που είναι και φαν των κόμικ, δεν συμπεριφέρεται όπως πρώτα με τον αυστηρό σχεδιασμό και τον πλήρη έλεγχο της ιστορίας που πήγαινε αβίαστα από το ένα σημείο στο άλλο. Πλέον, είναι σαν ένα μικρό παιδάκι που έχει αδειάσει όλα του τα παιχνίδια στο πάτωμα του δωματίου του και ταυτόχρονα παίζει με πολλά διαφορετικά, σε πολλές διαφορετικές ιστορίες.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Ο Feige θέλει να μας συστήσει το Multiverse, αλλά ταυτόχρονα και το ταξίδι στον χρόνο, το ταξίδι σε άλλα Realms, να αρχίζει να “φυτεύει” τους Young Avengers που θα αναλάβουν πιο μετά τα δικά τους franchise, αλλά και να παίξει με την πολιτική του MCU όπως είδαμε με το Vibranium στο «Black Panther: Wakanda Forever». Όλα αυτά κάνουν την κεντρική ιστορία που θέλει να διηγηθεί αρκετά δύσκολη να την ακολουθήσει το ευρύ κοινό και κουραστική για τους φανς.

Εδώ συναντάμε και το πρόβλημα του «Ant-Man and the Wasp: Quantumania».

Τα μεγάλα λάθη του «Ant-Man and the Wasp: Quantumania»

Αν η ιστορία της νέας ταινίας του Peyton Reed και τρίτης της τριλογίας με πρωταγωνιστή τον Ant-Man επικεντρωνόταν στην ιστορία του χαμένου χρόνου ανάμεσα στον Scott Lang και την Cassie (είχε παγιδευτεί για πέντε χρόνια στο Κβαντικό Βασίλειο και όταν γύρισε η κόρη του ήταν ήδη αρκετά μεγάλη), καθώς και στο άλλο δίδυμο μητέρας – κόρης της Janet Van Dyne και της Hope, θα ήταν μία όμορφη ιστορία για την οικογένεια και τις σχέσεις γονέων με τα παιδιά τους. Μάλιστα, οι σκηνές ανάμεσα στον Scott του Paul Rudd και την Cassie της Newton είναι από τις πιο δυνατές της ταινίας.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Όμως, το «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» θέλει να μας δείξει τον χρόνο που πέρασε η Janet Van Dyke στο Κβαντικό Βασίλειο, να μας συστήσει τον επόμενο μεγάλο κακό και να στήσει τον κόσμο αυτό. Όλα αυτά οδηγούν στο να μας συστηθούν χαρακτήρες που και να έλειπαν δε θα άλλαζαν κάτι στην πλοκή (και απευθύνομαι σε ό,τι έχει να κάνει με την επανάσταση κατά του Kang), αλλά και στην εισαγωγή δευτερευόντων χαρακτήρων που “χαλάνε” την ατμόσφαιρα.

Για να τα πετύχει όλα αυτά, ο Peyton Reed δανείζεται από άλλα γνωστά franchises και ταινίες. Η επανάσταση θυμίζει τα όσα έχουμε δει να διαδραματίζονται στα «Star Wars», ενώ μία συνάντηση της Janet με παλιούς γνωστούς της στο Κβαντικό Βασίλειο, θα σου θυμίσει το «Dune». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» να μην έχει δική του ταυτότητα!

Ο Kang του Jonathan Majors, όταν επιτελούς μας συστήνεται, φαίνεται να είναι πραγματικά μία απειλή που δεν μπορεί εύκολα να νικηθεί. Η Michelle Pfeiffer έχει σηκώσει στις πλάτες της όλο το βάρος του να μας προετοιμάσει για μία ανίκητη απειλή σε μία ερμηνεία που δείχνει το πόσο καλή ηθοποιός είναι και το πόσο μπορεί να “πουλήσει” στο κοινό ακόμα και ακραία concepts. Αλλά και ο Majors είναι ο κρυφός άσσος στο μανίκι της ταινίας. Μυστηριώδης, τρομακτικός με μία παρουσία που άνετα κοντράρεται αυτή του Thanos.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Από εκεί και πέρα, όμως, οι σημαντικές στιγμές του «Ant-Man and the Wasp: Quantumania», οι δραματικές, αλλά και η δράση διακόπτονται από ένα άχαρο χιούμορ και (ως επί το πλείστον) μέτρια γραφικά.

Το πρόβλημα του MCU

Πέρα από τους πάρα πολλούς χαρακτήρες και τα τεράστια καστ, που βλέπουμε σε κάθε νέα ταινία, το MCU έχει και τρία βασικά προβλήματα. Τα γραφικά, το χιούμορ που πρέπει να υπάρχει παντού και η ανάγκη να υπάρχουν easter eggs για μελλοντικές ιστορίες, αλλά και post-credit σκηνές.

Ας τα πάρουμε, όμως, ένα ένα…

Ο James Cameron με το «Avatar: The Way of Water» μας χάρισε τρεις ώρες σε έναν κόσμο που χανόσουν σε αυτόν. Φαινόταν τόσο πραγματικός, που μπορούσες να τον μυρίσεις, να τον αγγίξεις και… να ζήσεις εκεί. Στο «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» το Κβαντικό Βασίλειο μοιάζει σαν οι ηθοποιοί να στέκονται μπροστά σε green screen. Δεν υπάρχει βάθος στις σκηνές και μπορεί ο θεατής (που πλέον έχει εκπαιδευτεί στα γραφικά εφέ) να διακρίνει που τελειώνει το αληθινό και αρχίζει το ψεύτικο…

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Το MCU, από την απαρχή του, διακρινόταν για το χιούμορ του. Σκηνές μάχης περιείχαν ατάκες από τους υπερήρωες που έκαναν την αίθουσα να σκάει στα γέλια, ενώ πολλές φορές είχαμε και το γνωστό punchline. Τώρα, στην τρίτη ταινία του Ant-Man και, ενώ, ο Paul Rudd είναι ένας πάρα πολύ καλός κωμικός, το βάρος της κωμωδίας έρχεται να σηκώσει ο M.O.D.O.K. του Corey Stoll. Τα αστεία του δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους, ενώ η παρουσία του αποτελεί ένα από τα πιο χαζά ευρήματα της Marvel.

Τελικά, δεν μπορούν να μεταφραστούν όλοι οι χαρακτήρες των κόμικς σε live action εκδοχές!

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Τέλος, τα easter eggs και οι σκηνές μετά τους τίτλους τέλους μπορεί να κάνουν τους φανς να ανυπομονούν για τη συνέχεια και να επιστρέφουν στις αίθουσες για να ανακαλύψουν όσα έχασαν στην πρώτη προβολή, όμως, όταν το τελικό προϊόν δεν είναι καλό, δε νομίζω πως πετυχαίνουν τον στόχο τους. Αντίθετα κάνουν το κοινό να σκέφτεται το τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marvel Studios (@marvelstudios)

Μετά το «Avengers: Endgame» το MCU φαίνεται να αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες. Η Phase 4 μας έχει χαρίσει ελάχιστα καλά project, ενώ το «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» μας δείχνει πως και η νέα φάση του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel ακολουθεί τον ίδιο δρόμο.

Οι αρνητικές κριτικές της ταινίας έχουν ωθήσει τη Disney να λάβει έκτακτα μέτρα με την καθυστέρηση ταινιών και σειρών του MCU. Για να δούμε αν θα καταφέρουν να αλλάξουν την πορεία του franchise και να το επαναφέρουν στην προηγούμενη δόξα του ή αν η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη…

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλη αυτή η αναταραχή αποτελεί γόνιμο έδαφος για τα υπόλοιπα στούντιο του Hollywood.

Πηγή cover photo: Twitter

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1