Ταραμοσαλάτα & Μαγιονέζα Ταραμά: Η πιο νόστιμη αλοιφή της Καθαράς Δευτέρας
Καθαρά Δευτέρα 2023: Απολαυστικές ταραμοσαλάτες, με όλα τα μυστικά τους, από την κλασική και δημοφιλή με ψωμί και κρεμμύδι μέχρι τη «μαγιονέζα» μόνο με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για την πιο δημοφιλή αλοιφή της Καθαράς Δευτέρας, την ταραμοσαλάτα και μάλιστα x 2.

Σου θυμίζουμε ότι λιγότερο δύο εβδομάδες απέμειναν πλέον από την Καθαρά Δευτέρα 2023, γι’ αυτό κάνε λίγη υπομονή. Η Καθαρά Δευτέρα «πέφτει» κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Φέτος, θα τη γιορτάσουμε σε δύο Δευτέρες από τώρα, στις 27 Φεβρουαρίου 2023.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς θα φτιάξουμε το πιο νόστιμο έδεσμα της ημέρας εκείνης που δεν είναι άλλο από την ταραμοσαλάτα, η οποία συνοδεύει όλα τα σαρακοστιανά στο τραπέζι: λαγάνα, χταποδάκι, γαρίδες και δεν συμμαζεύεται. 

Ταραμοσαλάτα & Μαγιονέζα Ταραμά: Η πιο νόστιμη αλοιφή της Καθαράς Δευτέρας

  • 15′ προετοιμασία
  • Σύνολο: 15′

Υλικά

  • Βάρος: για 500 ml
  • Για την κλασική ταραμοσαλάτα
  • 120 γρ. ταραμάς λευκός
  • 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 80 ml χυμός λεμονιού (ή λιγότερο αν δεν μας αρέσει πολύ το λεμόνι)
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 300 – 350 ml ελαιόλαδο

Για την μαγιονέζα ταραμά

  • 100 γρ. ταραμάς λευκός
  • 70 ml νερό
  • 370 ml λάδι
  • 25 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

Διαδικασία

Κλασική ταραμοσαλάτα

  • Βάζουμε το κρεμμύδι σε ψιλό σουρωτήρι, το πιέζουμε να φύγουν όλα τα υγρά και το αδειάζουμε στον πολυκόφτη.
  • Προσθέτουμε τον ταραμά, το ψωμί και το χυμό και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το λάδι.
  • Αν το μείγμα γίνει πολύ πηχτό, αραιώνουμε με λίγο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια κρέμα με την υφή μαγιονέζας.

Μαγιονέζα Ταραμά

  • Βάζουμε τον λευκό ταραμά στον πολυκόφτη και τον χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 1/2 λεπτό. Επειδή θα κολλήσει στα τοιχώματα, θα χρειαστεί να σταματήσουμε τη λειτουργία της συσκευής και να «σπρώξουμε» τον ταραμά με ένα κουτάλι προς τα μαχαίρια.
  • Ρίχνουμε σταδιακά λίγο – λίγο το νερό (1 – 1½ κουτ. σούπας κάθε φορά), εναλλάξ με το λάδι (περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι τη φορά) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τα υγρά δεν τα ρίχνουμε από το άνοιγμα στο καπάκι του μπλέντερ (γιατί θα πιτσιλίσουν), αλλά σταματάμε κάθε φορά τη λειτουργία της συσκευής, ανοίγουμε το καπάκι, τα προσθέτουμε, «σπρώχνουμε» με το κουτάλι, κλείνουμε και χτυπάμε για 1/2 λεπτό κάθε φορά.
  • Οταν τελειώσει το νερό και το λάδι, προσθέτουμε το 25 ml χυμό και 1 κουτ. γλυκού ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 – 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα που θα έχει την υφή της μαγιονέζας.
  • Τη βάζουμε σε βάζο που κλείνει καλά και τη διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 10 ημέρες.

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

Διάβασε επίσης:

Πηγή: gastronomos.gr
Φωτογραφία + Βίντεο: Digital Minds 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
68'
2 - 4
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
75'
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
2'
88 - 89
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 1