Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 2.300 οι νεκροί από τον σεισμό - Μετακινήθηκε νοτιοδυτικά η χώρα
Τουρκία: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για έναν εκ των φονικότερων σεισμών τη σύγχρονη ιστορία.

Δύο σεισμοί – από τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα – έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία σήμερα, ισοπεδώνοντας ολόκληρες περιοχές, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του επλήγη από την «μεγαλύτερη καταστροφή» μετά τους σεισμούς το 1939 στο Ερζιντζάν, όπου σχεδόν 32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ακολουθούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία της τραγωδίας:

Πότε και πού;

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών, σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας).

Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή Παζάρτσικ, στην επαρχία Καχραμανμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, σε εστιακό βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, πριν από έναν νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών, στις 12:24 ώρα Ελλάδας, πάλι στη νοτιοανατολική Τουρκία, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ικίνοζου.

 

 

Προσωρινοί απολογισμοί θυμάτων

Πάνω από 2.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια χιλιάδων κτιρίων.

Στην Τουρκία, ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στις 16:30 ώρα Ελλάδας η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) ήταν 1.498 νεκροί και τουλάχιστον 8.533 τραυματίες. Σύμφωνα την υπηρεσία, 2.834 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Στη Συρία, ο απολογισμός μέχρι τις 16:20 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τα σωστικά συνεργεία στις περιοχές των ανταρτών, έκανε λόγο για 810 νεκρούς και τουλάχιστον 2.280 τραυματίες.

Υλικές ζημιές

Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στη Συρία και συγκεκριμένα η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε σχεδόν 3.000 καταρρεύσεις κτιρίων σε επτά διαφορετικές επαρχίες – 2.834 σύμφωνα με την AFAD.

Συγκεκριμένα, έχουν πληγεί πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.

Διεθνής βοήθεια

Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε γρήγορα σε έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Τουρκία.

Παρά τις διμερείς εντάσεις, τόσο η Ελλάδα όσο και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία.

Πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.

Η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας μετακινήθηκε κατά τρία ολόκληρα μέτρα

Αφιερώνοντας το πρωτοσέλιδό της στον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία, η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας μετακινήθηκε κατά τρία ολόκληρα μέτρα.

Η Τουρκία μετακινήθηκε νοτιοδυτικά

«Αυτό που συνέβη, είναι πως αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα, μετακινήθηκε κατά περίπου τρία μέτρα σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας» είπε ο Κάρλο Ντολιόνι, προσθέτοντας ότι «το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία μετακινήθηκε νοτιοδυτικά… «Πρόκειται για μια διαχρονική κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και κατά τη διάρκεια του συμβάντος, παρατηρείται οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη. Με άλλα λόγια, είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».

Αναφερόμενος στον κίνδυνο για τσουνάμι στις ιταλικές ακτές που τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, ο Ντολιόνι τόνισε ότι «δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα». Σύμφωνα με τον γεωφυσικό, αυτά τα συμβάντα «μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα» όπως και «συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999».

Ο σεισμός στην Τουρκία είχε ισχύει 130 πυρηνικών βομβών

Την ίδια ώρα, ένας Τούρκος γεωφυσικός υπογραμμίζει ότι ο σεισμός των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ «είχε την ισχύ 130 πυρηνικών βομβών». Σε συνέντευξή του στην «Cumhuriyet», ο καθηγητής Övgün Ahmet Ercan προειδοποίησε επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αγγίξει τις 6.000, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

 

 

 

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη τις δηλώσεις του Τούρκου γεωφυσικού, η σεισμική δόνηση που είχε επίκεντρο το Καχραμανμαράς, είχε ισχύ περίπου όσο 130 πυρηνικές βόμβες. «Ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί στη χώρα» προσθέτει, «δείχνει ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει τις έξι χιλιάδες».

«Με τόσα πολλά κτίρια που έχουν καταστραφεί, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τις 6.000, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες ζώων. Τα κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς» τόνισε ο Τούρκος καθηγητής. Υπογράμμισε επίσης ότι, οι αντίξοες συνθήκες, κάτω από τις οποίες γίνεται η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων, αυξάνει σημαντικό τον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες άνθρωποι. «Οι άνθρωποι πιάστηκαν στον ύπνο όταν έγινε ο σεισμός. Αλλά και το κρύο θα αυξήσει τις ανθρώπινες απώλειες. Μπορεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα πεθάνουν από το κρύο» υπογράμμισε ο Τούρκος γεωφυσικός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;