Αμαντέους Μότσαρτ: Η ζωή και το έργο του σπουδαίου συνθέτη
Σαν σήμερα πριν από 267 χρόνια ήρθε στη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης κλασικής μουσικής, Αμαντέους Μότσαρτ.

Στις 27 Ιανουαρίου 1756 γεννήθηκε ο Αμαντέους Μότσαρτο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο εμβληματικούς συνθέτες κλασικής μουσικής. Ο συνθέτης γεννήθηκε πριν από 267 χρόνια και έμελλε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «Πρώτης Σχολής της Βιέννης» αφήνοντας το «στίγμα» του στη μουσική για πάνω από δύο αιώνες.

Ο Μότσαρτ γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και την επόμενη ημέρα από τη γέννησή του βαπτίστηκε. Το βαπτιστικό του όνομα δεν ήταν το Αμαντέους, αλλά το Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart.

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ έλαβε από μικρός ερεθίσματα σχετικά με τη μουσική, αφού η οικογένειά του σχετιζόταν με τη μουσική. Ο πατέρας του ήταν αναπληρωτής διευθυντής της ορχήστρας στην αυλή του Αρχιεπισκόπου του Σάλτσμπουργκ, μέτριος συνθέτης και έμπειρος δάσκαλος. Μάλιστα το 1756, δηλαδή τη χρονιά που γεννήθηκε ο Μότσαρτ, ο πατέρας του εξέδωσε ένα εγχειρίδιο για βιολί υπό τον τίτλο «Versuch einer gründlichen Violinschule», το οποίο εκείνη την εποχή γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Παρόλα αυτά ο ίδιος ο Μότσαρτ ξεπέρασε κατά πολύ τον πατέρα του, όπως γνωρίζουμε σήμερα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wolfgang Amadeus Mozart (@mozartclassics)

Ο Leopold Mozart, ο πατέρας του συνθέτη, δεν ήταν το μοναδικό μέλος της οικογενείας που επηρέασε το συνθέτη από μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα, η αδελφή του Μαρία Άννα αποφάσισε να ξεκινήσει μαθήματα αρμονίου στην ηλικία των 7 ετών, κάτι που επηρέασε τον ίδιο από μικρή ηλικία.

Ο ίδιος προερχόμενος από οικογένεια με μουσική παράδοση άρχισε να συνθέτει μουσική από την ηλικία των 5 παίζοντας τα τραγούδια του στον πατέρα του. Ο Αμαντέους Μότσαρτ ήταν προικισμένος με πολλές ικανότητες, αφού έπαιζε εξαιρετικά πιάνο από την ηλικία των τριών και επιπλέον, γνώριζε να παίζει εξαιρετικά όργανο και βιολί. Παράλληλα, είχε την ικανότητα να αποστηθίζει πληθώρα συνθέσεων με μεγάλη ευκολία. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει πάνω σε ένα μουσικό θέμα χωρίς προετοιμασία.

Όντας ακόμη σε μικρή ηλικία, ο Μότσαρτ περιόδεψε σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις που εκείνη την περίοδο σημείωναν μεγάλη πολιτιστική ακμή. Τέτοιες πόλεις ήταν το Μόναχο, το Παρίσι και το Λονδίνο. Ο ίδιος πραγματοποίηση την πρώτη του περιοδεία μαζί με την αδερφή του, όταν εκείνος ήταν ακόμη 6 ετών και εκείνη 11 με το εγχείρημά τους να είναι άκρως επιτυχημένο και τον τότε 6χρονο Μότσαρτ να θεωρείται από την πρώτη στιγμή «παιδί θαύμα». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας γνώρισε τον επίσης διάσημο συνθέτη κλασικής μουσικής Κρίστιαν Μπαχ, το έργο του οποίου άσκησε μεγάλη επιρροή στον Μότσαρτ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Javier Igal Abendaño (@javier.igal)

Μία στιγμή που αποτέλεσε ορόσημο στην πορεία του κλασικού συνθέτη ήταν η περιοδεία του στην Ιταλία. Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία που έκανε έκανε χωρίς την αδερφή του, αν και τον συνόδευσε ο πατέρας του. Ακολούθησαν πολλές ακόμη περιοδείες μέχρι το «παιδί θαύμα« να φτάσει ίσως στη σημαντικότερη και πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του, που ήταν η παραμονή του στη Βιέννη.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων της ζωής παρέμεινε στην Βιέννη και εκεί κατάφερε να συνθέσει περίπου τα μισά έργα του. Εκεί έγραψε το έργο – κλειδί για την αποδοχή του από την αυτοκρατορική Αυλή που ήταν «Η απαγωγή από το σεράι (Ιούλιος 1782)». Το ίδιο έτος νυμφεύθηκε την αδελφή της παιδικής του αγάπης Αλοϋσία, την Κονσταντζα.

Αυτό βέβαια του δεν βελτίωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τον πατέρα του, οι οποίες είχαν ταραχθεί λόγω μίας παλαιότερης έντονης αντιδικίας του Αμαντέους Μότσαρτ με τον Αρχιεπίσκοπο του Σλατσμπουργκ και των γενικότερων αποφάσεων που πήρε γι τις περιοδείες και το μέλλον της μουσικής κατά τη διάρκεια της εφηβείας του και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Bridgewater Hall (@bridgewaterhall)

Ο Αμαντέους Μότσαρτ πέθανε στις στις 5 Δεκεμβρίου του 1791 σε ηλικία μόλις 35 ετών στη Βιέννη. Τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του Μότσαρτ το ταλέντο του άρχισε να αναγνωρίζεται και ως εκ τούτου η καλλιτεχνική του άνθιση έκαναν τα τελευταία χρόνια της ζωής του οικονομικά επιτυχημένα. Ωστόσο, άρχισαν να συσσωρεύονται χρέη εις βάρος του τα οποία οφείλονταν τόσο στην κακή οικονομική διαχείριση του συνθέτη, όσο και στις συνεχείς ασθένειες της γυναίκας του, αλλά και στην τάση του για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια.

Ο Μότσαρτ αν και άφησε τεράστια παρακαταθήκη στον κόσμο της μουσικής, πέθανε φτωχικά και κηδεύτηκε με δημόσιες δαπάνες σε μαζικό κοιμητήριο. Ο τάφος του δεν βρέθηκε ποτέ επισήμως και για αυτό το λόγο ο επίσημος τάφος στην πτέρυγα των τιμώμενων προσώπων του κεντρικού νεκροταφείου της Βιέννης είναι κενός.

Η αιτία θανάτου του είναι αμφιλεγόμενη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε από τον αντίπαλό του Αντόνιο Σαλιέρι, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία παρασιτική μόλυνση. Σε γενικές γραμμές έχουν ειπωθεί διάφορες υποθέσεις για το θάνατό του διφορούμενες απόψεις, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αμαντέους Μότσαρτ πέθανε επί τω έργω προσπαθώντας να ολοκληρώσει το έργο του «Ρέκβιεμ».

Φεύγοντας από τη ζωή άφησε πίσω του τη σύζυγό του και τα δύο από τα πέντε παιδιά που έκαναν, που ήταν αυτά που επιβίωσαν. Ο Καρλ ήταν εκείνος που όρισε ως γενικό κληρονόμο του πατέρα του το Mozarteum του Σάλτσμπουργκ, και ο Βόλφγκανγκ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και έγινε συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος. Όσον αφορά το ημιτελές «κύκνειο άσμα» του Μότσαρτ, το «Ρέκβιεμ», με εντολή της συζύγου ανέλαβαν να το ολοκληρώσουν αρχικά ο Γιόζεφ Λέοπολντ Άυμπλερ και στη συνέχεια ο Φραντς Ξάφερ Σύσμαϊερ.

Πηγή εικόνας: WikiMedia Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1 
  
 1