Χριστούγεννα: Γιατί γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου;
Για όλους εμάς θεωρείται δεδομένο ότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα.

Για όλους εμάς θεωρείται δεδομένο ότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα.

Πώς, πότε και γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία;

Υπάρχουν δύο κυριαρχούσες θεωρίες για το γιατί τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη θεωρία έχει να κάνει με την «ιστορία της θρησκείας», η οποία υποδηλώνει ότι τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν μία ή περισσότερες παγανιστικές γιορτές.

Η δεύτερη θεωρία, είναι καθαρά θεωρία «υπολογισμού». Οι πρώτοι Χριστιανοί χρησιμοποιούσαν κάποια μορφή υπολογισμού για να φτάσουν στις 25 Δεκεμβρίου ως τα γενέθλια του Ιησού.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι ο Ιησούς να μην γεννήθηκε την συγκεκριμένη ημερομηνία. Η βίβλος δεν αναφέρει τα γενέθλιά του και η ιστορία της γέννησής του εμπεριέχει αντιφατικά στοιχεία. Για την ακρίβεια, η παρουσία των βοσκών και των προβάτων παραπέμπει σε μια ανοιξιάτικη γέννηση.

Όταν οι κληρικοί επέλεξαν την 25η Δεκεμβρίου στο τέλος του 3ου αιώνα μ.Χ., το πιθανότερο ήταν πως ήθελαν η γιορτή να συμπίπτει με μεγάλες παγανιστικές γιορτές. Όπως η λατρεία του Κρόνου, του ρωμαϊκού θεού της γεωργίας, και της Μίθρα, της περσικής θεότητας του φωτός. Έτσι έγινε πιο εύκολο να πείσουν τους Ρωμαίους παγανιστές να αποδεχτούν την χριστιανική θρησκεία, ως επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων εξαπλώθηκε στον δυτικό κόσμο τους επόμενους αιώνες, ωστόσο τα Θεοφάνια και το Πάσχα, συνέχισαν να θεωρούνται σημαντικότερες γιορτές. Οι Πουριτανοί των αποικιών της Νέας Αγγλίας μάλιστα, απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα, αφού έβλεπαν τα έθιμά του, όπως την ανταλλαγή δώρων, ως παγανιστική συνήθεια. Με το πέρασμα των χρόνων, τα Χριστούγεννα απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία για τους πιστούς και έφτασαν να είναι μια από τις σημαντικότερες χριστιανικές γιορτές.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1