Διώξε τις αρνητικές σκέψεις μακριά με 4 εύκολες ασκήσεις
Υπάρχουν οι κατάλληλες ασκήσεις για να απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις που σε βασανίζουν.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τις αρνητικές σκέψεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν πολύ άσχημα την ψυχολογική υγεία όλων μας.

Οι αρνητικές σκέψεις χαλάνε την καθημερινότητά μας και δεν μας βοηθούν να είμαστε παραγωγικοί. Και ευτυχώς ή δυστυχώς ό,τι σκεφτόμαστε το ελκύουμε προς τη ζωή μας.Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό να διώξει μακριά τις αρνητικές σκέψεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να δεις τις καταστάσεις με διαφορετικό βλέμμα και να αποκτήσεις ξανά τον έλεγχο. Οι ασκήσεις αυτές θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από το στρες κι επίσης θα σε βοηθήσουν να κάνεις υποσυνείδητες σκέψεις που θα σε ωθήσουν σε πιο παραγωγικές, χρήσιμες κατευθύνσεις με την πάροδο του χρόνου και σιγά σιγά τα αρνητικά μοτίβα σκέψης θα εξαλειφθούν.

Τι είναι η άσκηση σκέψης;

Οι ασκήσεις σκέψης είναι νέοι τρόποι σκέψης για μια δεδομένη περίσταση ή εμπειρία που μπορούν να μας βοηθήσουν να βγούμε από έναν κολλημένο ή μη χρήσιμο τρόπο σκέψης. Ενώ ορισμένες ασκήσεις σκέψης έχουν μελετηθεί εκτενώς από ψυχολογικούς ερευνητές, άλλες προσφέρονται από ψυχολόγους και κλινικούς συμβούλους ψυχικής υγείας επειδή έχουν φανεί χρήσιμες ανεπίσημα για συγκεκριμένους τύπους ασθενών. Οι ασκήσεις σκέψης μπορεί να προταθούν και από τον θεραπευτή σου.

Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι δεν υπάρχει μια άσκηση σκέψης που να ταιριάζει σε όλους. Μη διστάσεις να δοκιμάσεις μια από αυτές για μερικές εβδομάδες και να δεις αν σου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία και το αίσθημα ευεξίας. Αν όχι, δοκίμασε μια άλλη άσκηση σκέψης. Οι ασκήσεις σκέψης προορίζονται να είναι μια μέθοδος για να δεις τον κόσμο διαφορετικά, όχι μια ιατρική θεραπεία.

Τα οφέλη των ασκήσεων σκέψης για την ψυχική υγεία

Η αναδιαμόρφωση των σκέψεων είναι ένα από τα δομικά στοιχεία της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, η οποία έχει βρεθεί αποτελεσματική σε πολλές μελέτες. Μια άσκηση σκέψης μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διατηρήσει την ηρεμία του κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής στιγμής και να συνεχίσει να λειτουργεί, αποτρέποντας μια πιο σοβαρή αντίδραση όπως μια κρίση άγχους.

Οι ασκήσεις σκέψης μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων άγχους ακόμη και όταν δεν συνδυάζονται με παραδοσιακή θεραπεία.

Όταν συνδυάζονται με μια εφαρμογή ψυχικής υγείας, οι ασκήσεις σκέψης μπορούν να παρέχουν μια καταγραφή της ανάπτυξης και των αλλαγών στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Οι ασκήσεις σκέψης μπορούν να μας κάνουν να προσέχουμε περισσότερο τι πυροδοτεί το άγχος μας, επιτρέποντάς μας να κάνουμε τροποποιήσεις στη ζωή μας που θα μας βοηθήσουν να βιώνουμε λιγότερο συχνά άγχος.

4 ασκήσεις σκέψης που θα ενισχύσουν την ψυχική σου υγεία

1. Η άσκηση αυτοπαρατήρησης

Πολλές πνευματικές παραδόσεις περιλαμβάνουν κάποιο είδος άσκησης αυτοπαρατήρησης ή ενσυνειδητότητας, αλλά είναι χρήσιμη και σε ένα εντελώς μη πνευματικό πλαίσιο. Όταν αρχίζεις να βιώνεις τα συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την άσκηση για να γίνεις περίεργη και να μάθεις περισσότερα για το τι περνάς. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο θα την κάνεις:

1. Όταν νιώθεις άγχος και έχεις την ευκαιρία να αφιερώσεις μερικά λεπτά στον εαυτό σου, κάνε το. Απομακρύνσου από τους άλλους ώστε να μη σε διακόψουν, έστω και για λίγα λεπτά.

2. Άρχισε να σημειώνεις τον τρόπο που αισθάνεται κάθε στοιχείο του σώματος σου. Αισθάνεσαι το άγχος στους ώμους, τον αυχένα, το στομάχι ή το κεφάλι σου; Αντιμετωπίζεις άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση ή πονοκέφαλο; Μην κρίνεις τα συναισθήματα, απλώς σημείωσε τα, σαν να παρατηρείς ένα επιστημονικό πείραμα.

3. Στη συνέχεια, στρέψε την αυτοπαρατήρηση στις σκέψεις σου. Ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι στρεσογόνοι παράγοντες που ανακυκλώνονται στο μυαλό σου; Προσπάθησε να τα καταγράψεις, αντί να τα αφήσετε να σε κατακλύσουν. Όταν παρατηρήσεις έναν, άφησε τον να «φύγει», αναγνωρίζοντας ότι τον «άκουσες».

4. Αν μπορέσεις να φτάσεις σε ένα σημείο που να εστιάζεις πλήρως στις σωματικές και νοητικές αισθήσεις, ίσως διαπιστώσεις ότι μπορείς να ηρεμήσεις, κάνοντας πράγματα όπως η απελευθέρωση των μυών που ανακάλυψες ότι είναι σφιγμένοι ή το να αφήσεις τις σκέψεις να φύγουν αντί να τις κρατάς έντονα. Αυτό μπορεί να χρειαστεί μερικές προσπάθειες.

Η πράξη της αυτοπαρατήρησης μπορεί να είναι ένας τρόπος να αποσπάσεις το μυαλό από το άγχος και να επιστρέψεις στο σώμα σου. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση μάχης ή φυγής, το άγχος μας οδηγεί στην ασφάλεια, αλλά αν είμαστε σωματικά ασφαλείς, αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να αξιολογήσουμε το σώμα μας και να βρούμε ξανά τη βασική μας γραμμή.

2. Κράτησε ένα αρχείο σκέψεων

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κατανοούν καλύτερα τα συμπτώματα άγχους τους είναι η καταγραφή των σκέψεων τους. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα παραδοσιακό χάρτινο ημερολόγιο, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές, ειδικά όταν δεν είναι βολικό να κουβαλάς παντού ένα επιπλέον σημειωματάριο. Η εφαρμογή Thought Diary είναι ένα απλό περιβάλλον εργασίας, που σου επιτρέπει να καταγράφεις τη διάθεση σου με κάθε λεπτομέρεια. Περιλαμβάνει επίσης άλλες ασκήσεις σκέψης, όπως η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης και η ανάλυση μιας σκέψης.

Η περιστασιακή ανασκόπηση του αρχείου σκέψεων σου μπορεί να σε βοηθήσει να βγάλεις συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως ο τρόπος με τον οποίο ο ύπνος, η άσκηση και η διατροφή επηρεάζουν τα συμπτώματα άγχους σου.

3. Διέκοψε την αγχώδη σκέψη

Η αγχώδης σκέψη ανταποκρίνεται καλύτερα όταν αποσπάται η προσοχή σου από μια διαφορετική εργασία. Αυτές οι τεχνικές έχουν να κάνουν περισσότερο με το τι σου αποσπά αποτελεσματικά την προσοχή και λιγότερο με μια τεχνικά «σωστή» μέθοδο.

1.Ανέπνευσε με μια σκόπιμη καταμέτρηση, όπως τέσσερις μετρήσεις μέσα και τέσσερις μετρήσεις έξω.

2.Το να βάλεις μουσική, ένα ηχητικό βιβλίο ή μια ραδιοφωνική εκπομπή μπορεί να διακόψει τις αγχωτικές σκέψεις και να στρέψει το μυαλό σου σε κάτι άλλο.

3.Η επιλογή μιας καταπραϋντικής εργασίας που είναι επίσης διανοητικά ελκυστική: τα παιχνίδια λέξεων στο τηλέφωνό σου, το φόρτωμα του πλυντηρίου πιάτων, η εκτέλεση μιας ροής γιόγκα ή άλλης καθορισμένης ρουτίνας διατάσεων μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικές διακοπές του άγχους.

4.Το να μετράς αργά προς τα πίσω μερικές φορές λειτουργεί για να διακόψεις τη ροή του άγχους.

4. Το δέντρο της ανησυχίας

Το δέντρο της ανησυχίας είναι ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε για όσους βιώνουν καταναγκαστική ή συνεχή ανησυχία για να τους βοηθήσει να πάρουν μια συνειδητή απόφαση μεταξύ του να ανησυχούν ή να κάνουν κάτι άλλο. Πρόκειται για ένα γραφικό διάγραμμα ροής που προσαρμόζεται στο άτομο, αλλά ουσιαστικά ξεκινάει με την ερώτηση: «Για τι ακριβώς ανησυχώ;», στη συνέχεια «Μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό και «Μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό τώρα;». Το δέντρο καθοδηγεί τους ανθρώπουςνα αφήσουν τις ανησυχίες να φύγουν όταν δεν μπορεί να γίνει τίποτα, να κάνουν ένα σαφές σχέδιο αν δεν μπορεί να γίνει τίποτα αυτή τη στιγμή και να πάνε να κάνουν κάτι αν υπάρχει κάτι χρήσιμο που μπορεί να γίνει για την ανησυχία αυτή τη στιγμή. Μπορεί να βοηθήσει να αποφύγουμε τη γκρίνια, όπου σκεφτόμαστε τις ίδιες σκέψεις που προκαλούν άγχος ξανά και ξανά χωρίς ανακούφιση.

Οι ασκήσεις σκέψης μπορεί να μοιάζουν διαφορετικές από τον τυπικό τρόπο σκέψης μας, αλλά αν παραμείνεις περίεργη, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το μυαλό σου αλλάζει, βιώνοντας περισσότερες μεθόδους για το πως να σκέφτεσαι θετικά με την πάροδο του χρόνου. Αν διαπιστώσεις ότι οι ασκήσεις σκέψης χειροτερεύουν τα αγχώδη συμπτώματα σου, μπορεί να έχεις μια αναποτελεσματική άσκηση σκέψης για τον εαυτό σου ή το άγχος σου να ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία από έναν ψυχίατρο ή σύμβουλο. Η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι μια καλή ιδέα για να λάβεις καλύτερες απαντήσεις σχετικά με τη δική σου συγκεκριμένη κατάσταση.

Με πληροφορίες από theissue.gr

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 3 
 8 
 1 
 1 
 2