Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις δίπλα σου έναν χειριστικό άνθρωπο;
Άτομα με χειριστικές τάσεις είναι... τουλάχιστον προς αποφυγήν!

Οι σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους, φιλικές και ερωτικές, σοβαρές και περιστασιακές, πλατωνικές και μη πλατωνικές, μας δίνουν ένα σωρό μαθήματα, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Κυρίως οι ερωτικές σχέσεις, είναι αυτές που μας αφήνουν μια “κληρονομιά” εμπειριών και μαθημάτων, χωρίς τις οποίες, όχι απλά δε θα είμασταν αυτοί που είμαστε τώρα, αλλά δε θα ξέραμε ποια είναι τα όριά μας, δε θα είχαμε διαπιστώσει μέχρι που φτάνουν οι αντοχές, η υπομονή, αλλά και η αγάπη μας για κάποιον.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να “μπλέξουμε” με χειριστικούς ανθρώπους, των οποίων οι συμπεριφορές είναι λίγο… δεσποτικές να τις πούμε; Εμφανίζουν χειριστικές τάσεις και ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα γύρω τους, τέλος πάντων.

Τα άτομα, επομένως, που έχουν ανάγκη χειρισμού και ελέγχου των άλλων, είτε είναι μέλη της οικογένειάς μας, είτε σύντροφοι, είτε κοντινοί φίλοι, είτε συνάδελφοι στη δουλειά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων κρύβουν έντονη ανασφάλεια.

Ο συνηθέστερος λόγος που ευθύνεται για τη χειριστική συμπεριφορά κάποιον ανθρώπων έχει να κάνει με το εξής: Όσοι έχουν “μανία” με το να ελέγχουν τα πράγματα και τους ανθρώπους γύρω τους, πράγμα που αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, ψευδαίσθηση, διότι, απ’ τη φύση μας κιόλας, αδυνατούμε να ελέγξουμε τα πάντα, καταφεύγουν ασυνείδητα στον έλεγχο των “έξω”, καθότι δεν μπορούν ή δυσκολεύονται εξαιρετικά να ασκήσουν έλεγχο ή ισορροπία στα “έσω” τους, δηλαδή σε ό,τι συμβαίνει μέσα τους.

Δεν είμαστε εδώ για να τους απενοχοποιήσουμε, ο καθένας ας φροντίσει τον εαυτό και τη στάση του.

Το θέμα είναι: Πώς θα καταλάβεις ότι ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου, στην καθημερινότητά και στη ζωή σου, είναι χειριστικός;

1. Επιμένει στο να κάνεις πράγματα που επανειλημμένα του έχεις δηλώσει ότι δε σε ευχαριστούν.

2. Σου ζητάει τον κωδικό του κινητού σου, του facebook ή του instagram σου.

3. Σου υποδεικνύει με ποιους θα κάνεις παρέα.

4. Δεν κάνει υποχωρήσεις και επιλέγει μόνος του σε ποια μέρη θα συχνάζετε.

5. Σου ζητάει “για χάρη του” να λες ψέματα στους άλλους, προκειμένου να επιβεβαιώσεις μια ψευδή ιστορία που ξεφούρνισε.

6. Σου θέτει “εμπάργκο” σε συγκεκριμένα θέματα συζήτησης. Τύπου: “Αυτό δε θα το αναλύσουμε” ή “αυτό δε θα το ξανά συζητήσουμε”. (Τι λες ρε φίλε;;)

7. Σου κάνει συνεχείς παρατηρήσεις και υποδείξεις για το πώς θα ντύνεσαι, τι θα τρως και ποιες ώρες θα βγαίνεις.

8. Δε σε αφήνει να εκφράσεις το θυμό ή τη διαφωνία σου. Με άλλα λόγια, δε σου δίνει χώρο να είσαι ο εαυτός σου και να λες αυτό που αισθάνεσαι.

9. Οι συχνότερες ατάκες του προς εσένα είναι του τύπου: ” Σκέφτεσαι υπερβολικά”, “Μην το αναλύεις τόσο”, “Φέρεσαι παράλογα”, “Μάλλον είσαι πολύ ευαίσθητη”.

Η συναισθηματική χειραγώγηση από άνθρωπο του περιβάλλοντος σου, σημαίνει ουσιαστικά συναισθηματική κακοποίηση. Σου αξίζει μια τόσο τοξική συναναστροφή;

Ή μίλα του, μήπως καταλάβει κάτι, ή απλά απομακρύνσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια, τα πράγματα παραμένουν ίδια στο βάθος τους, απλά αλλάζουν λίγο και επιφανειακά, όταν χτυπήσει κάποιο “καμπανάκι” απ’ έξω!

Στην τελική, είναι η ζωή σου και δε θα αφήσεις κανέναν να σε χειρίζεται, όπως νομίζει!

Δες ακόμα: Τι μας μαθαίνει τελικά μια τοξική σχέση;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 0