«Το πιο Τυχερό Κορίτσι στον Κόσμο»: Μία ιστορία για τα τραύματα που «θάβουν» βαθιά κάποια κορίτσια
«Το πιο Τυχερό Κορίτσι στον Κόσμο» είναι η ατυχής ιστορία ενός καθημερινού κοριτσιού - Spoilers alert!

«Το πιο Τυχερό Κορίτσι στον Κόσμο» ήρθε στο Netflix τον Οκτώβριο και αν μη τι άλλο πρόκειται για μία ταινία που έχει τον τρόπο της να μας «βυθίζει» στο δικό της κόσμο – έναν κόσμο σκοτεινό, γεμάτο τραύματα και μυστικά.

Η ταινία ακολουθεί την Τίφανι -κατά κόσμο Άνι- Φανέλι, η οποία είναι μια Νεοϋορκέζα με «κοφτερό» λόγο και μεγάλες βλέψεις για το χώρο της δημοσιογραφίας. Απ’ έξω φαίνεται πως έχει την τέλεια ζωή, αφού τα έχει όλα: Μια περιζήτητη θέση σε περιοδικό μόδας, αξιοζήλευτη γκαρνταρόμπα και έναν μελλοντικό ονειρεμένο γάμο που θα γίνει σε λίγο καιρό στο Ναντάκετ με έναν γοητευτικό και πλούσιο σύζυγο, ο οποίος την αγαπάει πολύ.

Οι ισορροπίες στη ζωή της όμως «ταράζονται», όταν ο σκηνοθέτης ενός ντοκιμαντέρ που ερευνά εγκλήματα την προσκαλεί προκειμένου να δώσει τη δική της οπτική για τα σοκαριστικά γεγονότα που συνέβησαν, όταν ήταν έφηβη μαθήτρια στο διάσημο σχολείο Μπρέντλεϊ. Τότε, η Άνι αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τα «φαντάσματα» του παρελθόντος, αν και το ερώτημα που προκύπτει όσο εκτυλίσσεται η ταινία είναι το είναι το εξής: Ισορρόπησε ποτέ η ζωή της Άνι μετά τα γεγονότα που συνέβησαν όσο φοιτούσε στο Μπρέντλεϊ;

 

Το τραύμα της Άνι

Η ταινία ξεκινάει με την πρωταγωνίστρια, Άνι Φανέλι, να βρίσκεται σε ένα κατάστημα με είδη για το σπίτι, όπου αυτή και ο φαινομενικά «τέλειος» αρραβωνιαστικός της επιλέγουν μαχαιροπίρουνα για το γάμο τους. Εκεί γίνεται κατανοητό πως «κάτι παίζει» με την Άνι, αφού όταν ακουμπάει τα μαχαίρια τα «χάνει» και αμέσως «μαζεύει» τον εαυτό της. Μόνη της. Άλλωστε, φαίνεται εξαρχής ότι πρόκειται για μία αρκετά έξυπνη, φιλόδοξη και εργατική γυναίκα, η οποία παράλληλα είναι αρκετά κυνική και προσπαθεί να μη ξεφεύγει ούτε στιγμή.

Κατά την έναρξη της ταινίας και λίγο πριν φρικάρει με τα μαχαίρια, η Άνι μάς «εισάγει» στον κόσμο της με μία πικρή αλλά πέρα για πέρα αληθινή δήλωση. «Έχουμε 2015 και ακόμη οι άνθρωποι συμπεριφέρονται λες και ο γάμος είναι κάποιο σπουδαίο επίτευγμα για μία γυναίκα», ακούγεται να λέει η εσωτερική φωνή της πρωταγωνίστριας, η οποία με αριστοτεχνικό τρόπο περιγράφει και ξετυλίγει τον ψυχικό κόσμο της καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Και πράγματι έχει δίκιο, αφού στην πραγματικότητα βρισκόμαστε 7 χρόνια μετά τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούνται τα γεγονότα και ακόμη ένας γάμος συχνά αντιμετωπίζεται ως επίτευγμα αντί για απλώς μία όμορφη στιγμή που αφορά τον έρωτα ενός ζευγαριού.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Αυτή η φράση από μόνη της «σηκώνει» πολλή συζήτηση, αλλά η ταινία φαίνεται πως αποφασίζει να δώσει τις απαντήσεις έτσι κι αλλιώς μόνη της. Για την Άνι η ζωή μοιάζει με ένα παιχνίδι, στο οποίο μόνο όσοι άνθρωποι έχουν χρήματα, εξουσία και «όνομα» έχουν δικαίωμα στο σεβασμό. Αυτή μεγαλωμένη σε μία μη προνομιούχα μονογονεϊκή οικογένεια φαίνεται πως έχει αντιληφθεί αυτό το παιχνίδι από μικρή, γνωρίζει τους κανόνες και είναι αποφασισμένη να το παίξει και να κερδίσει.

Έτσι, σε λίγες εβδομάδες ετοιμάζεται να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της, ο οποίας όντας γόνος πλούσιας οικογένειας θα της προσφέρει και τα τρία πράγματα που θα την κάνουν επιτέλους ένα άτομο άξιο σεβασμού. Έπειτα, το μόνο που μένει είναι η προαγωγή -που κοντοζυγώνει- και ξαφνικά θα είναι «κάποια που οι άλλοι θα σέβονται». Αυτά είναι τα δικά της λόγια τουλάχιστον.

Πώς όμως μία δυναμική και φιλόδοξη γυναίκα, κατέληξε να είναι τόσο κυνική; Άλλωστε, μέσα από τα λεγόμενά της δίνεται η εντύπωση πως θέλει να παντρευτεί το σύζυγό της και να πάρει την πολυπόθητη προαγωγή, μόνο και μόνο επειδή θεωρεί ότι πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κάνει τους άλλους να τη σεβαστούν. Βέβαια, στην πορεία αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για κάτι πιο «βαθύ», αφού η Άνι έχει πειστεί πως μόνο έτσι θα έχουν βαρύτητα όσα λέει. Κοινώς, αν είσαι «κάποια» ο κόσμος σε ακούει, αν δεν είσαι «κάποια» ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται ακόμη και αν λες τη μεγαλύτερη αλήθεια του κόσμου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MilaKunis (@milakuniisx)

Η πεποίθηση αυτή «πηγάζει» από ένα βαθύ τραύμα που δημιουργήθηκε στην ίδια, όταν έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού όσο ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ σε ένα πάρτυ συμμαθητών της στο λύκειο. Και αν αυτό από μόνο του μοιάζει με ένα τραύμα – «βουνό», θα πρέπει να σημειωθεί πως μετά το βιασμό της η Άνι έγινε ξανά ο παρίας του σχολείου λόγω της οικονομικής της κατάστασης, ενώ δεν κατήγγειλε το περιστατικό, αφού ούτε η στάση του διευθυντή της ήταν ενθαρρυντική ούτε η ήδη ταραγμένη σχέση με τη μητέρα της έμοιαζει να είναι σε θέση να αντέξει ένα τέτοιο πλήγμα.

Ωστόσο, μετά το βιασμό της ήρθε ακόμη ένα περιστατικό που συγκλόνισε τον κόσμο της. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου της έπεσαν θύματα ένοπλης επίθεσης από δύο άλλους μαθητές, οι οποίοι άρπαξαν δύο όπλα και αποφάσισαν να «καθαρίσουν» το σχολείο από τους βιαστές που εκτός των άλλων ασκούσαν bullying σε πιο αδύναμα άτομα.

Αυτό το περιστατικό «σημάδεψε» ακόμη περισσότερο την πρωταγωνίστρια, η οποία είδε φίλους της να χάνονται με το χειρότερο τρόπο και όσους από τους βιαστές της δεν πέθαναν να μετατρέπονται σε θύματα και λίγο αργότερα σε άτομα που εμπνέουν τον κόσμο για μία θετική αλλαγή συνηγορώντας στην κατάργηση της οπλοκατοχής και «χτίζοντας» ολόκληρη τη ζωή και την καριέρα τους γύρω από αυτό το σκοπό. Και όλα αυτά όσο αυτή πάλευε για σεβασμό και μία καλύτερη θέση στη δουλειά της χωρίς να έχει τα προνόμια των πλούσιων παιδιών, που κάποτε υπήρξαν συμμαθητές και δυνάστες της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dica Séries e Filmes (@dicaseriesefilmes)

Βέβαια, ο πρώην συμμαθητής και βιαστής της που εμφανίζεται πλέον ως ένας ήρωας, είχε ξεχάσει όσα την έκανε να βιώσει και όχι μόνο δεν απολογήθηκε, αλλά την κατηγόρησε για την ένοπλη επίθεση στο σχολείο «βγαίνοντας στη σέντρα» σε περίπτωση που αποφάσιζε να τον καταγγείλει. Τα χρόνια πέρασαν, η Άνι προχώρησε (;) τη ζωή της και πολύ συχνά έβλεπε το βιαστή της ελεύθερο να μετατρέπεται σε ήρωα και να εκθειάζεται. Δύσκολο, σκληρό και άδικο, δε συμφωνείτε;

Σε όλα αυτά, θα αναρωτιόταν εύλογα κανείς, πού στο καλό βρισκόταν η μητέρα της. Η απάντηση έρχεται σε μεταγενέστερο χρόνο, αφότου έχει δοθεί το πορτραίτο της ιδιοσυγκρασίας της. Η μητέρα της Άνι είναι μία γυναίκα που φαίνεται πως από μικρή ηλικία προετοιμάζει την κόρη της για να βρει έναν πλούσιο γαμπρό. Φιλοχρήματη και κυνική ενδιαφέρεται μόνο για την οικονομική και κοινωνική εξασφάλιση της κόρης της με την εύρεση ενός καλού πλούσιου συζύγου.

Άλλωστε, όταν σε ανύποπτο χρόνο παρουσιάζεται η στιγμή που μαθαίνει για το βιασμό της κόρης της, αυτή την κατηγορεί αντί να την παρηγορήσει. Επομένως, η σωστή απάντηση είναι πως η μητέρα δεν ήταν απούσα από τη ζωή της κόρης της. Αντιθέτως, ήταν παρούσα με όλους τους λάθος τρόπους και αυτό ίσως χειρότερο και από το να έλειπε.

Το τραύμα της Άλι, λοιπόν, προέρχεται τόσο από το βιασμό της όσο και από όσα συνέβησαν μετά. Γιατί μεγαλώνοντας δε βρήκε ποτέ τη δικαίωση, αλλά πάντα την κατηγορούσαν για πράγματα στα οποία δεν έφταιγε. Και η αδικία «γεννάει» το θυμό και την ανάγκη της επιβίωσης. Και για την επίβίωση -και ίσως την εκδίκησή της- η Άνι έκρινε ότι χρειάζεται όσα βοήθησαν τους βιαστές να γλιτώσουν από τις νομικές συνέπειες των πράξεών τους και έναν από αυτούς, αυτόν που επιβίωσε από την ένολη επίθεση δηλαδή, να αναδειχθεί σε ήρωα: Αυτά είναι τα χρήματα και η εξουσία που αυτομάτως σε κάνουν «κάποιον» που όλοι τον ακούν. Ακόμη και αν λέει το μεγαλύτερο ψέμα του κόσμου.

 

Ένα σχόλιο για την ελεύθερη οπλοκατοχή

και το μακελειό στο σχολείο

Εκτός από το ζήτημα του βιασμού, η ταινία θίγει και το ζήτημα της ελεύθερης οπλοκατοχής στις Η.Π.Α., που συχνά οδηγεί κάποιο νέο μακελειό σε κάποιο σχολείο, όπως το μακελειό που συνέβη τον περασμένο Μάιο στο Τέξας. Ευτυχώς το περιστατικό είναι «περιορισμένης» εμβέλειας στην ταινία, αλλά αρκετά κομβικό για την εξέλιξη του χαρακτήρα της Άνι στην ενήλικη ζωή της.

Στην ταινία οι δύο μαθητές που μέσα σε λίγη ώρα γίνονται μακελάρηδες παρουσιάζονται με μία πιο ανθρώπινη πλευρά, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας διατηρούν στενές φιλικές σχέσεις με την Άνι και ως εκ τούτου σκιαγραφείται ο χαρακτήρας τους και η ταινία μοιάζει σα να δικαιολογεί την πράξη τους, επειδή αυτή βασίζεται σε ένα δικό τους τραύμα.

Μέσα στην ταινία σχεδόν συμπαθείς τους δράστες μέχρι τη στιγμή που μετατρέπονται σε δολοφόνους. Παρόλα αυτά είναι και πάλι δύσκολο για το θεατή να αποσυνδέσει το δράστη από το θύμα. Αν πολύ υποθετικά και απλουστεμένα είχαμε να κάνουμε με το «Δραματικό Τρίγωνο Κάρπμαν», το οποίο περιλαμβάνει το θύμα, το θύτη και το σωτήρα, τότε ο σωτήρας και το θύμα αποφάσισαν να πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους και να σκοτώσουν το θύτη (ή στην προκειμένη περίπτωση τους θύτες).

Πρόκειται για μία αρκετά προβληματική αναπαράσταση του θέματος σε μία ήδη αρκετά ταραγμένη και «φορτισμένη» πολιτικά περίοδο τόσο στις Η.Π.Α. όσο και εκτός. Ωστόσο, η κατάσταση «σώζεται», ακριβώς επειδή υπάρχει ένα άλλο θύμα, η Άνι, που επιλέγει ένα διαφορετικό δρόμο, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την αυτόβουλη απονομή δικαιοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν σημασία οι μετέπειτα χειρισμοί της Άνι και κατά πόσο είναι σωστοί ή λανθασμένοι. Άλλωστε, ποιος μπορεί να κρίνει ένα άτομο που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και τον τρόπο με τον οποίο το διαχειρίστηκε για να προχωρήσει τη ζωή του; Σημασία έχει όμως ότι η επιλογή της ήταν να μη ξεσπάσει σκοτώνοντας όποιον της έκανε κακό αν και της δόθηκε η ευκαιρία, κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με το παράδειγμα του «σωτήρα» και του άλλου συμπάσχοντος θύματος και τις πράξεις τους.

Κοινώς, η τοποθέτηση της ένοπλης βίας και του μακελειού στο σχολείο μού φάνηκε κάπως άχαρη. Έπαιξε όμως κομβικό ρόλο στην ταινία και την εξέλιξή της. Όσον αφορά το ομώνυμο βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία, δεν το έχω διαβάσει και ελπίζω εκεί να μη δικαιολογείται με κανέναν τρόπο μία αντίστοιχη πράξη – ούτε για την οικονομία της υπόθεσης, ούτε κατά λάθος!

@nqtsvamp I will never stop talking about this movie #milakunis #luckiestgirlalivemovie #fyp #viral #wlw #nqtsvamp #luckiestgirlalive #booktok #xyzbca ♬ this sound is for sa survivors – alex &lt3

Κάτι για επίλογο και λίγη προσοχή

Συνολικά, η ταινία κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με τις ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη και τις ερμηνείες τόσο της Mila Kunis, που υποδύεται την ενήλικη Άνι, όσο και της Chiara Aurelia που υποδύεται την ανήλικη Άνι, να είναι εξαιρετικές αποδίδοντας στο έπακρο της ψυχική ένταση των ρόλων τους.

Η ταινία προσφέρει κάτι νέο στο κίνημα του #MeToo διευρενώντας για ακόμη μία φορά τα ψυχικά τραύματα που έχουν οι επιζώσες του βιασμού δίνοντας όμως και μία νέα οπτική και διάσταση. Ωστόσο, αυτό που δεν επεσήμανε το Netflix πριν την προβολή της ταινίας, κάνοντας πολλούς θεατές να βρεθούν προ εκπλήξεως, και υπήρξε κάτι για το οποίο ασκήθηκε δριμύτατη κριτική στην ταινία, είναι η ύπαρξη σκληρών σκηνών βίας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες σκληρές σκηνές σεξουαλικής βίας, οπότε αν κάποιος/κάποια δε μπορεί να τις αντέξει, θα ήταν προτιμότερο να μη δει την ταινία.

@ramonalondon TW: SA | Netflix we need to do better #luckiestgirlalivemovie #luckiestgirlalive #feminism #netflix @thefemalelead ♬ ALIEN SUPERSTAR – Beyoncé

Ωστόσο, αν κάποιος/κάποια επιλέξει να δει «Το πιο Τυχερό Κορίτσι στον Κόσμο», σίγουρα δε θα χάσει το χρόνο του και θα προβληματιστεί αρκετά για ζητήματα όπως η συναίνεση και η αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού ευρύτερα.

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1