Διεθνής Ημέρα Κατά του Φασισμού: Τέσσερις ταινίες που αξίζει να δεις (vids)
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού, το neolaia.gr παρακολουθεί και σας προτείνει τέσσερις ταινίες με αντιφασιστικό περιεχόμενο.

Σήμερα, 9 Νοεμβρίου 2022, είναι η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού, σε ανάμνηση του πογκρόμ των Εβραίων από τους ναζί.

Η Διεθνής Ημέρα Κατά του Φασισμού (International Day Against Fascism and Antisemitism) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου, σε ανάμνηση του πογκρόμ των Εβραίων που οργανώθηκε με κρατική καθοδήγηση στη ναζιστική Γερμανία του 1938.

Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού γιορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και με πρωτοβουλία της οργάνωσης-ομπρέλα «Ενωμένοι για τη διαπολιτισμική δράση» (UNITED for Intercultural Action), που συσπειρώνει στους κόλπους της αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, τσιγγάνικες και εβραϊκές οργανώσεις απ’ όλη την Ευρώπη.

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού, το neolaia.gr φρεσκάρει τη watchlist με σημαντικές ταινίες που έχουν αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό και αντιναζιστικό περιεχόμενο:

American History X (1999)

Ένας Αμερικανός νεοναζί, που μόλις αποφυλακίστηκε για το φόνο δύο «μαύρων», προσπαθεί να πείσει τον μικρότερο αδελφό του, ο οποίος τον έχει ως ίνδαλμα, για το αδιέξοδο της ρατσιστικής φιλοσοφίας του μίσους.

Σκηνοθεσία: Τόνι Κέι

Με τους: Έντουαρντ Νό, Έντουαρντ Φερλόνγκ, Φαϊρούζα Μπαλκ, Μπέβερλι Ντ’Άντζελο, Ελιοτ Γκουλντ, Στέισι Κιτς

La Haine (1995)

Το Μίσος (γαλλικά: La Haine, αγγλικά: Hate) είναι μια γαλλική ασπρόμαυρη ταινία παραγωγής 1995. Πρόκειται για τρεις νέους φίλους και τον αγώνα τους να ζήσουν στα λαϊκά προάστια του Παρισιού. Η ταινία παρουσίαζει το Παρίσι των γκέτο και της κοινωνικής και ταξικής ανισότητας. Ο τίτλος προέρχεται από μια γραμμή που ομιλείται από έναν από αυτούς, τον Ουμπέρτ: “La Haine attise la haine!”, “το Μίσος γεννάει μίσος.”

Σκηνοθεσία: Ματιέ Κασσοβίτς

Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Κασέλ, Ουμπέρτ Κουντέ, Σαϊντ Ταγκμαουί, Αμπντέλ Αχμέντ Γκιλί, Φρανσουά Λεβαντάλ

Inglourious Basterds (2009)

Το Άδωξοι μπάσταρδοι (Inglourious Basterds) είναι αμερικανική πολεμική ταινία παραγωγής 2009  Η ταινία αφηγείται την φανταστική ιστορία δύο συνωμοσιών με σκοπό την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας, η πρώτη συνωμοσία σχεδιάζεται από μια νεαρή Γαλλίδα Εβραία κοπέλα και η δεύτερη από μια ομάδα Εβραίων Συμμάχων της οποίας ηγείται ο Υπολοχαγός Άλντο Ρέιν.

Σκηνοθεσία και σενάριο: Κουέντιν Ταραντίνο

Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Μελανί Λοράν, Κρίστοφ Βαλτς, Ιλάι Ροθ, Ντιάνε Κρούγκερ

The Great Dictator (1940)

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (πρωτότυπος τίτλος: The Great Dictator) είναι αμερικανική πολιτική κωμική ταινία του 1940, σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή Τσάρλι Τσάπλιν. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Τσάπλιν. Αν και οι περισσότερες ταινίες του ήταν βουβές, και ενώ στο Χόλιγουντ είχε ξεπεραστεί αυτό, αυτή η ταινία ήταν η πρώτη του ομιλούσα. Η ταινία του Τσάπλιν, κάνει κριτική στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του ναζισμού και του φασισμού, σατιρίζοντας, κατά κάποιον τρόπο, τόσο τον Αδόλφο Χίτλερ, όσο και τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Σκηνοθεσία, σενάριο, πρωταγωνιστικός ρόλος: Τσάρλι Τσάπλιν

Δείτε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
 1 
 1