8 αντιφασιστικές ταινίες που έχουν πολλά να διδάξουν
Με αφορμή την ιστορική δικαστική καταδίκη των Ελλήνων νεοναζί.

Με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενάντια στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, έχουν αναδειχθεί παθογένειες που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η είσοδό της στη Βουλή αποτέλεσε το αποκορύφωμα του αναβρασμού εντός της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δε μπορούσε να αποδεχτεί το διαφορετικό. Η ελληνική κοινωνία -ή μάλλον ένα μέρος της- δε μπορούσε να δεχτεί τη διαφορετική θρησκεία, το διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, τη διαφορετική ιδεολογία ή -αν θέλετε- το διαφορετικό γενικώς.

Έτσι, το ίδιο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, έβαλε, μέσω της ψήφου του, στη Βουλή μία -επισήμως πλέον- εγκληματική οργάνωση.

Όπως έγινε γνωστό από την εμβληματική Δίκη, η Χρυσή Αυγή είχε δημιουργήσει τάγματα εφόδου, πολλά προμελετημένα πογκρόμ, ενώ, κραυγαλέα και χωρίς κανένα ενδοιασμό, προωθούσε ρατσιστικές και ομοφοβικές ιδεοληψίες, επικροτώντας, μάλιστα, τη χρήση βίας.

Η εβδομάδα που πέρασε, ήταν μία σημαντική νίκη της ελληνικής δικαιοσύνης ενάντια στο φασισμό, το ναζισμό και καθετί αυταρχικό που προωθεί τη βία και παραβιάζει τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Όσον αφορά την έβδομη τέχνη, όπως και κάθε μορφή τέχνης άλλωστε, υπήρξε πάντα μέσο έκφρασης και ως εκ τούτου πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εκφράσει αντιναζιστικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές ιδεολογίες.

Ακολουθούν μερικές ταινίες, οι οποίες πραγματεύονται το ζήτημα του φασισμού και του ναζισμού, στέλνοντας κοινωνικά μηνύματα που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι τελικές ποινές σε Ρουπακιά και ηγετικά στελέχη

Με αφορμή, λοιπόν, τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την ανακοίνωση των ποινών που έχουν επιβληθεί σε όλα τα στελέχη της πρώην ναζιστικής συμμορίας, οι παρακάτω ταινίες μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σημείο αναφοράς για την παραγωγή γόνιμης συζήτησης γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο του ρατσισμού. Γιατί, όσο δε συζητάμε για προβληματικά και επικίνδυνα συστήματα σκέψης και συμπεριφοράς, όπως είναι ο φασισμός, τόσο τους δίνουμε περιθώρια να αναζωπυρωθούν.

1. American History X (1998)

Υπόθεση: Ένας Αμερικανός νεοναζί, που μόλις αποφυλακίστηκε για το φόνο δύο μαύρων, προσπαθεί να πείσει το μικρότερο αδελφό του, ο οποίος τον έχει ως ίνδαλμα, για το αδιέξοδο της ρατσιστικής φιλοσοφίας του μίσους.

2. Το Κύμα (2008)

Υπόθεση: Ένας καθηγητής πολιτικής ιστορίας με αναρχικό παρελθόν και πρωτοποριακές ιδέες στήνει ένα παιχνίδι ρόλων με τους μαθητές του. Μέσα από ένα διδακτικό πείραμα θέλει να τους δείξει στην πράξη την κρυφή γοητεία του ολοκληρωτισμού, τα πράγματα όμως αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

3. Η λίστα του Σίντλερ (1993)

Υπόθεση: Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Οσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού βιομηχάνου, που έσωσε 1.300 Εβραίους από το γκέτο της Βαρσοβίας, παρουσιάζοντάς τους ως απαραίτητους για το Τρίτο Ράιχ ειδικευμένους εργάτες.

4. Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα (2008)

Υπόθεση: Ο οκτάχρονος Μπρούνο, γιος του διοικητή ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, γίνεται φίλος με έναν φυλακισμένο συνομήλικό του εβραϊκής καταγωγής. Η απαγορευμένη φιλία τους φέρνει καταστροφικές συνέπειες.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του John Boyne.

5. The Green Book (2018)

Υπόθεση: Η ιστορία επικεντρώνεται στη δεκαετία του ’60 και αφορά τον Τόνι  Βαλελόνγκα, ένα σκληροτράχηλο πορτιέρη, ο οποίος, μένοντας άνεργος και χωρίς πολλές επιλογές, αποφασίζει να δεχτεί μία προσφορά για δουλειά από τον Αφροαμερικανό βιρτουόζο της τζαζ, Ντον Σίρλεϊ (Μαχερσάλα Αλί).

Έτσι, αν και ο Τόνι δε συμπαθεί τους Αφροαμερικανούς, θα συνοδεύσει το Ντον στον Αμερικανικό Νότο  εκτελώντας χρέη σοφέρ και σωματοφύλακα στην περιοδεία που πρόκειται να κάνει ο Ντον εκεί. Αν και οι μεγάλες διαφορές μεταξύ τους προμηνύουν ένα δύσκολο ταξίδι, τελικά μαθαίνει ο ένας από τον άλλο και, σταδιακά, δημιουργείται μία φιλία μεταξύ τους.

6. Ο Πιανίστας (2002)

Υπόθεση:

Η αληθινή ιστορία του Πολωνο-εβραίου πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας χάρη στη φήμη του ως μουσικού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραμείνει ψυχρός θεατής των φρικαλεοτήτων που συνέβαιναν γύρω του.

7. Ο γιος του Σαούλ (2015)

Υπόθεση: Στο Άουσβιτς του 1944 ο Σαούλ είναι ένας από τους λίγους επιζώντες Εβραίους, ο οποίος αναγκάζεται να βοηθά τους Γερμανούς στο κάψιμο των νεκρών ομοεθνών του. Μέχρι που κάποια στιγμή αποφασίζει να θάψει το πτώμα ενός παιδιού, το οποίο ισχυρίζεται πως είναι δικό του.

8. Η ζωή είναι ωραία (1998)

Υπόθεση: Ένας Ιταλοεβραίος προσπαθεί να πείσει τον πεντάχρονο γιο του ότι ο εγκλεισμός τους σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν είναι παρά μέρος ενός παιχνιδιού με σκληρούς όρους και έπαθλο ένα αληθινό τανκ!

Δείτε επίσης: Αποφθέγματα και γνωμικά κατά του ρατσισμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 7 
 23 
 6 
 4 
 5