Ιράν: Η Βουλή ζητάει θανατική ποινή διαδηλωτών για «προδοσία» της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Μια ομάδα 229 Ιρανών βουλευτών από τους συνολικά 290, ζητά από το δικαστήριο να εκδώσει θανατικές ποινές για τους συλληφθέντες στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε ολόκληρο το Ιράν.

Πάνω από 14.000 Ιρανοί υπήκοοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων, κρατούνται στις φυλακές υπό τον κίνδυνο εκτέλεσης με κατηγορίες προδοσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, επίθεση και συνομωσία κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Σε μια χώρα που συνεχίζει να «φλέγεται» από διαδηλώσεις, μήνες μετά τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της, χωρίς καν να γνωρίζουμε με ακρίβεια τον αριθμό των θυμάτων της βιαιότητας της «αστυνομίας της ηθικής», η Βουλή του Ιράν φέρεται να υπερψήφισε, σύμφωνα με την αγγλόφωνη πλατφόρμα Iran International, μια αδιανόητη απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επτά διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και αναμένουν την εκτέλεση τους, ενώ ακόμα εννέα διαδηλωτές που καταδικάστηκαν την 31η Οκτώβρη με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς το δικαίωμα σε συνήγορο, βρίσκονται επίσης σε καθεστώς αναμονής της εκτέλεσης της ποινής τους.

Οι μαζικές εκτελέσεις υπερψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο του Ιράν την περασμένη Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, όπου 229 από τα 290 μέλη της Βουλής κάλεσαν την δικαιοσύνη να εκδώσει θανατικές ποινές για όλους τους συλληφθέντες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Σε ανακοίνωση που διαβάστηκε κατά την ψήφιση της πρότασης, οι νομοθέτες αποκάλεσαν του διαδηλωτές «εχθρούς του Θεού» κατηγορία που στο ποινικό δίκαιο της χώρας τιμωρείται με θάνατο.

Ακόμα έγινε σύγκριση των εξεγερμένων με οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες τύπου ISIS αναφέροντας ότι «επιτίθονται στις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων», αλλά και πως πίσω από τις εξεγέρσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ και άλλοι εχθροί του Ιράν, αναφέροντας:

«Οι ΗΠΑ και άλλοι εχθροί, προκαλούν βία, οργανώνουν πορείες και διαδηλώσεις και προμηθεύουν τους εξεγερμένους με πυρομαχικά…όχλοι κακοποιών έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και έχουν θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Η ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αλλά και πρόσφατα στοιχεία, καταδεικνύουν ότι ο σκοπός των θανατικών ποινών είναι να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο πολιτικής πίεσης και τρομοκράτησης του ξεσηκωμένου λαού με σκοπό για να επιτευχθεί ανασυγκρότηση της δημοσίας τάξης.

Το Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Ιράν εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Οι θανατικές ποινές για ανθρώπους που ασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, μετά τις δολοφονίες φιλειρηνικών διαδηλωτών, τις απαγωγές, τις εκτελέσεις παιδιών και άλλες φρικαλεότητες καταδεικνύουν μια κυβέρνηση εκτός ελέγχου, πρόθυμη να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες με οποιοδήποτε κόστος».

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Instagram: 

https://www.instagram.com/p/Cks1QU_DG8d/

Κείμενο: Iason Raissis

Πηγή: Iran international

Πηγή Εικόνας: Unsplash

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;