Αντιμέτωποι με συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης - Τι προβληματίζει τους ειδικούς
Έντονο προβληματισμό δημιουργεί η συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης

Έντονος προβληματισμός έχει δημιουργηθεί στους ειδικούς σχετικά με τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην αντοχή που θα επιδείξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε χθεσινές του δηλώσεις είχε υποστηρίξει πως υπάρχει ανησυχία για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ από τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού, που θα συνυπάρξουν. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιικές θεραπείες.

Για τη συνύπαρξη των δύο ιών μίλησε ο καθηγητής, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος το πρωί της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου, στην ΕΡΤ. Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και για τους λόγους που εμφανίστηκε η συνύπαρξη αυτή.

Τι ισχύει με την έξαρση της γρίπης

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η έξαρση της γρίπης με πενταπλάσια κρούσματα από ό,τι συνήθως αυτή την εποχή. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι για δύο χρόνια με τη χρήση της μάσκας και όλα τα μέτρα που υπήρχαν δεν έγινε η ανοσοποίηση του πληθυσμού που υπήρξε στο παρελθόν. Αποτέλεσμα είναι να είμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό της γρίπης.

Παράλληλα δεν είχαμε την έξαρση του φαινομένου όπως σήμερα, καθώς ξεκίνησε νωρίτερα από το νότιο ημισφαίριο και τώρα το φαινόμενο δημιουργεί ιολογική φόρτιση και χτυπά το καμπανάκι για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο κύμα γρίπης και ίσως μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, χρειάζεται παρατήρηση, παρακολούθηση και προσοχή ούτως ώστε να το αντιμετωπίσουμε, αν χρειαστεί και νωρίτερα χρήση των εμβολίων, τα οποία έρχονται και θα είναι επικαιροποιημένα.

Πού «στοχεύει» η συνύπαρξη των δύο ιών

Ο κ. Γώγος σημειώνει πως η συνύπαρξη των δύο ιών στοχεύει κατευθείαν στο αναπνευστικό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε συνανθρώπους μας αλλά και φορτία στα νοσοκομεία.

Η χρήση τον self-test για τον Covid-19 είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεχωρίσουμε  αν πάσχουμε από γρίπη ή  κορωνοϊό  και να αντιμετωπίσουμε προσανατολισμένα το νόσημα.

Τα συμπτώματα

Ο κ. Γώγος μίλησε και για τα συμπτώματα, αλλά και τους τρόπους μετάδοσης της γρίπης. Όπως είπε, σε κάθε περίπτωση όμως, καλή είναι η απομόνωση γιατί και η γρίπη είναι μεταδιδόμενη με περίπου τον ίδιο τρόπο όπως και ο Covid.

Tα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια  γιατί και τα δύο νοσήματα προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό  και η γρίπη προκαλεί και αυτή πνευμονίες ιδίως σε πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Οι τελευταίοι έτσι και αλλιώς είναι πιο ευάλωτοι και χρειάζεται προσοχή.

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;