Νέα έρευνα υποστηρίζει πως οι αράχνες κοιμούνται σαν τους ανθρώπους
Οι επιστήμονες απέδειξαν πως, τελικά, οι αράχνες κοιμούνται.

Μία από τις ερωτήσεις που έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στους ζωολόγους είναι το αν οι αράχνες κοιμούνται. Μία νέα έρευνα υποστηρίζει πλέον πως όντως κοιμούνται. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις λεγόμενες αράχνες άλτες (Jumping spiders) της οικογένειας Salticidae και έβγαλαν τα εξής αποτελέσματα.

Η Ντανιέλα Ρέσλερ και οι συνάδεφλοί της τοποθέτησαν κάμερες νυκτός σε αράχνες άλτες. Οι κάμερες κατέγραφαν τις αράχνες να κουνούν τα πόδια τους και να τρεμοπαίζουν τα μάτια τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο υπνικό μοτίβο των ανθρώπων. Οι ερευνητές περιέγραψαν το μοτίβο αυτό ως «κατάσταση ύπνου τύπου REM».

Στους ανθρώπους, ο ύπνος REM (rapid eye movement) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών, είναι μια ενεργή φάση ύπνου όταν μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και η οποία συνδέεται με τα όνειρα. Η εμπειρία του ύπνου REM έχει παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα, όπως σε κάποια πτηνά και θηλαστικά. Όμως, πλάσματα όπως οι αράχνες άλτες δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ και δεν ήταν γνωστό αν είχαν ανάλογο μοτίβο ύπνου, όπως εξηγεί η Ρέσλερ, που είναι εξελικτική βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Κοντσάντζ στη Γερμανία.

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η Ρέσλερ και η ομάδα της άρχισαν να ερευνούν τη συμπεριφορά στις αράχνες αυτές, όταν τις ανακάλυψε να κρέμονται από τους ιστούς τους στα δοχεία στα εργαστήρια τις νύχτες. Πρόσθεσε, μάλιστα, και κάποιες αράχνες άλτες στη μελέτη, ένα κοινό είδος με τριχωτό καφέ κορμό και τέσσερα ζεύγη μεγάλων ματιών.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των ερευνητών, οι κινήσεις των αραχνών κατά τη διάρκεια της νύχτας έμοιαζαν με τον ύπνο REM άλλων ειδών, όπως σκύλων και γάτων. Αυτό συνέβαινε σε τακτικούς κύκλους, όπως ακριβώς στα μοτίβα ύπνου των ανθρώπων. Η Ρέσλερ παραδέχεται τα εξής:

«Ήταν το πιο ασυνήθιστο πράγμα που έχω δει ποτέ» 

Όπως εξηγεί ο Πάουλ Σάλμπλε, εξελικτικός βιολόγος στο Χάρβαρντ και ένας από τους συντάκτες της έρευνας, πολλά είδη ανάλογα των αραχνών δεν έχουν κινούμενα μάτια και γι’αυτό καθίσταται δύσκολη η σύγκριση των κύκλων ύπνου. Όμως, ο ίδιος σημειώνει πως οι αράχνες άλτες είναι θηρευτές που κινούν τον αμφιβληστροειδή τους ώστε να αλλάζουν οπτική καθώς κυνηγούν, σημειώνει ο ίδιος.

Τέλος, η Ρέσλερ διευκρινίζει πως πρέπει να διαπιστωθεί αν οι αράχνες κοιμούνται τυπικά ενώ βρίσκονται σε θέση ξεκούρασης.

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;