Ένα κινούμενο τετράγωνο είναι η οπτική ψευδαίσθηση που έχει «τρελάνει» το διαδίκτυο
Ένα τετράγωνο, που καθώς κινείται αλλάζει χρώμα, έχει γίνει το απόλυτο viral στο διαδίκτυο.

Ένα τετράγωνο που κινείται από τη μία άκρη στην άλλη και φαίνεται να αλλάζει χρώμα έχει γίνει το απόλυτο viral. Στην πραγματικότητα, το τετράγωνο δεν αλλάζει χρώμα και αποτελεί μία πολύχρωμη οπτική ψευδαίσθηση, που αποδεικνύει πώς ο εγκέφαλός σας μπορεί να αλλάξει το χρώμα των αντικειμένων ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο τα συναντά.

Ο Ιάπωνας ψυχολόγος και καλλιτέχνης Akiyoshi Kitaoka δημιούργησε την ψευδαίσθηση για να δείξει πώς τα κινούμενα αντικείμενα μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό μας ώστε να μαντέψει το χρώμα τους αντί να το παρατηρήσει με ακρίβεια. Ο Kitaoka δημοσίευσε το βίντεο μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Η αρχική ανάρτηση αναφέρει:

«Ένα κινούμενο τετράγωνο φαίνεται να αλλάζει χρώμα, αν και το χρώμα είναι σταθερό»

Όταν δεις το εν λόγω βίντεο, βλέπεις το τετράγωνο να αλλάζει από γκριζωπό χρώμα σε ροζ, καθώς κινείται από το ροζ στο μπλε background. Στην πραγματικότητα, όμως, η κίνηση του τετραγώνου και τα χρώματα στα οποία ταξιδεύει ξεγελούν τον εγκέφαλό σου ώστε να σκεφτεί πως το τετράγωνο αλλάζει χρώμα. Όμως, αυτό παραμένει το ίδιο χρώμα.

Ένας δημοσιογράφος του Vox εξήγησε:

«Μπορεί να κοιτάξετε αυτή την ψευδαίσθηση και να νιώσετε ότι ο εγκέφαλός σας έχει χαλάσει (εγώ αυτό νόμιζα όταν την είδα για πρώτη φορά). Δεν είναι έτσι. Απλώς αποκαλύπτει ότι η αντίληψή μας για το χρώμα δεν είναι απόλυτη»

Η οπτική ψευδαίσθηση λειτουργεί επειδή ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί τα γύρω χρώματα για να κάνει μια υπόθεση σχετικά με το χρώμα του κινούμενου αντικειμένου. Ο εγκέφαλός μας φιλτράρει πράγματα όπως το χρώμα του φωτός χωρίς να το γνωρίζουμε. Στη συνέχεια κάνει μια υπόθεση για το χρώμα με βάση αυτό που συμπεραίνει. Ωστόσο, διαφορετικά άτομα μπορούν να φιλτράρουν το χρώμα με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να βλέπουν οι άνθρωποι διαφορετικά χρώματα και να διχάζουν το διαδίκτυο με ψευδαισθήσεις όπως το περιβόητο φόρεμα, που είχε προκάλεσε φρενίτιδα στους χρήστες του διαδικτύου το 2015, ή και τα αθλητικά παπούτσια που ανέβασε η Billie Eilish και ρωτούσε τους θαυμαστές της τι χρώμα τα βλέπουν εκείνοι.

Γενικά οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορούν να γίνουν το απόλυτο viral!

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;