Η Κολομβία θέλει να αποποινικοποιήσει την κοκαΐνη
Η κυβέρνηση της Κολομβίας εξετάζει να περάσει στην αποποινικοποίηση της κοκαΐνης και τη χρήση νόμων και ρυθμίσεων για τον έλεγχο της παραγωγής και της αγοράς του ναρκωτικού αυτού - Πώς «βλέπουν» την κίνηση οι ΗΠΑ

Η Κολομβία ετοιμάζεται να κάνει ένα παγκόσμιο πείραμα. Καθώς είναι η χώρα που έχει την μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης, θέλει να αποποινικοποιήσει τη χρήση της και να ρυθμίσει την αγορά της μέσα από νόμους και συμμαχίες με άλλες κυβερνήσεις.

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας φαίνεται να κάνει ένα σημαντικό πείραμα με την απόφασή της αυτή. Δύο εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα της, η νέα κυβέρνηση της χώρας προτείνει τον τερματισμό της «απαγόρευσης» και την αρχή μιας αγοράς κοκαΐνης ρυθμισμένης από το κράτος. Αξιωματούχοι της Κολομβίας ελπίζουν πως, μέσω νόμων και συμμαχιών με άλλες αριστερές κυβερνήσεις της περιοχής, η χώρα τους θα γίνει ένα «εργαστήριο δοκιμής» για την αποποινικοποίηση του ναρκωτικού.

Ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, στο πρώτο διάγγελμά του, δήλωσε:

«Είναι καιρός για μια νέα διεθνή σύμβαση που αποδέχεται ότι απέτυχε ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών» 

Ωστόσο, πρώην και νυν Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για αυτό το πείραμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό από διάφορες μελέτες και στατιστικά στοιχεία, η κοκαΐνη ευθύνεται για περίπου 25.000 θανάτους από υπερβολική δόση μόνο στις ΗΠΑ κατά το 2021. Από την Κολομβία προέρχεται πάνω από το 90% της ποσότητας του ναρκωτικού που έχει κατασχεθεί στις ΗΠΑ, ενώ η Μπογκοτά υπήρξε εδώ και δεκαετίες σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Αυτό, όμως, φαίνεται να αλλάζει.

Ο Τζόναθαν Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, που συνάντησε τον Γκουστάβο Πέτρο πριν από την ορκωμοσία του, δήλωσε στη Washington Post:

«Οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι υποστηρικτές της αποποινικοποίησης.

Η Κολομβία είναι μια κυρίαρχη χώρα. Θα πάρει μόνη της τις δικές της αποφάσεις. Αυτή είναι μια σχέση μεγαλύτερη και ευρύτερη από τη συνεργασία μας κατά των ναρκωτικών»

Οι Αμερικάνοι, όμως, φαίνεται πως θα πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση, καθώς αντιπροσωπεία αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο επικεφαλής του γραφείου Εθνικής Πολιτικής για τα Ναρκωτικά του Λευκού Οίκου, θα συναντηθούν με στελέχη της κυβέρνησης του Πέτρο μέσα στην εβδομάδα.

Ποιο είναι το σχέδιο της Κολομβίας

Σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, αναφέρει πως ο Φελίπε Τασκόν, σύμβουλος του Πέτρο για το ζήτημα των ναρκωτικών, υποστηρίζει ότι οι Κολομβιανοί σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τη σπάνια συγκυρία στην οποία είναι αριστερές πολλές κυβερνήσεις της περιοχής- συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κολομβίας, του Περού και της Βολιβία. Και οι τρεις είναι χώρες παραγωγής κοκαΐνης.

Ο οικονομολόγος δήλωσε, επίσης, ότι θέλει να συναντηθεί με ομολόγους του σε αυτές τις χώρες, για να συζητήσει την αποποινικοποίηση σε περιφερειακό επίπεδο. Ο ίδιος ελπίζει πως ένα ενιαίο μπλοκ μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τις διεθνείς συμβάσεις για τα ναρκωτικά, στα Ηνωμένα Έθνη.

Η κυβέρνηση του Πέτρο σχεδιάζει να υποστηρίξει νομοθεσία για την αποποινικοποίηση της κοκαΐνης και της μαριχουάνας στην Κολομβία. Μάλιστα, φαίνεται να σχεδιάζει να τερματίσει τους εναέριους ψεκασμούς και την εξάλειψη του φυτού κόκα με χειρωνακτικά μέσα, τα οποία πολλοί επικριτές λένε ότι στοχεύουν άδικα σε φτωχούς αγρότες. Ο Τασκόν υποστηρίζει πως ρυθμίζοντας την πώληση της κοκαΐνης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να την αποσπάσει από τις ένοπλες οργανώσεις και τα καρτέλ. Όπως δήλωσε:

«Οι έμποροι ναρκωτικών γνωρίζουν ότι η επιχείρησή τους εξαρτάται από την απαγόρευση. Εάν τη ρυθμίσεις ως αγορά… τα τεράστια κέρδη εξαφανίζονται και το εμπόριο ναρκωτικών εξαφανίζεται»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις (εναέριες, στη θάλασσα και ποταμούς) εξάλειψης του φυτού, έχοντας στο στόχαστρο μεγάλους συνδέσμους του εμπορίου ναρκωτικών. Ωστόσο, οι αρχές θα επικεντρωθούν και στην παροχή εναλλακτικών στους αγρότες που καλλιεργούν κόκα. Όπως τόνισε:

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν μιλά για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργεί η απαγόρευση των ναρκωτικών»

Ο Τασκόν έχει μιλήσει για αυτά τα σχέδια με τους ομολόγους του στο Περού. Ο Ρικάρντο Σομπερόν, επικεφαλής της Διώξης Ναρκωτικών του Περού δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να δούμε εάν η Λίμα θα υποστηρίξει την αποποινικοποίηση. Από την άλλη, συμπλήρωσε ότι θα καλωσόριζε μια περιφερειακή συζήτηση για νέες προσεγγίσεις.

Η νέα κυβέρνηση της Κολομβίας θα μπορούσε να βρει έναν σύμμαχο στη Βολιβία. Εκεί, πριν από μερικά χρόνια, η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες άρχισε να επιτρέπει σε αγρότες να καλλιεργούν κόκα, σε περιορισμένες ποσότητες.

Ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ σχολίασε στη Washington Post την κίνηση αυτή της Κολομβίας. Υποστήριξε πως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τη συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και κολομβιανών αρχών, στις έρευνες για το εμπόριο ναρκωτικών και δήλωσε:

«Αυτό θα σκότωνε τη συνεργασία σταδιακά. Θα ήταν καταστροφικό, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και παγκοσμίως»

Και ο Τζιμ Κρότι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της DEA, υποστήριξε αυτή την άποψη, λέγοντας πως ένα νόμιμο εμπόριο κοκαΐνης δεν πρόκειται να εξαλείψει το παράνομο. Ο ίδιος μιλώντας στη Washington Post τόνισε:

«Όπως έχουμε ξαναδεί στην Κολομβία και αλλού, πάντα υπάρχει κάποιος να καλύψει το κενό»

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;