Φοιτητικό σπίτι: Πού κυμαίνονται φέτος τα ενοίκια
Φοιτητικό σπίτι: Οι εναλλακτικές περιοχές στην αναζήτηση στέγης λόγω αυξημένων τιμών και χαμηλής διαθεσιμότητας κατοικιών έως 50 τ.μ. - Οι τιμές των ενοικίων σε περιοχές της Αθήνας και στην Πάτρα

Φοιτητικό σπίτι: Αρκετοί νέοι φοιτητές και νέες φοιτήτριες που ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι στην Αθήνα, αναμένεται φέτος να στραφούν στη συγκατοίκηση και σε φοιτητική στέγη σε περιοχές που προσφέρουν πιο οικονομικές λύσεις.

Πιο αναλυτικά, δεδομένου ότι φέτος καταγράφονται αυξητικές τάσεις στα ενοίκια, καθώς και χαμηλή διαθεσιμότητα κατοικιών έως 50 τ.μ σε περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, αρκετές οικογένειες καταφτάνουν στην πρωτεύουσα από διάφορες πόλεις της χώρας, με παιδιά που θα σπουδάσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος σε σχολές της Αθήνας και του Πειραιά, σε αυτή την επιλογή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, όσοι φοιτητές και φοιτήτριες επιθυμούν να διαμείνουν κοντά στο κέντρο της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικές περιοχές, στις οποίες διαμερίσματα άνω των 60 τμ, με 2 υπνοδωμάτια, το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται στα 500 έως 550 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν την ίδια στιγμή στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το ενοίκιο των 500 – 550 ευρώ αφορά μόνο μικρά δυάρια ή επιπλωμένες γκαρσονιέρες.

Υπογραμμίζεται ότι, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται φέτος ακόμη και σε άλλοτε οικονομικότερες περιοχές της πρωτεύουσας, οι οποίες απέκτησαν σταθμό του μετρό, αν και εκεί τα περισσότερα ακίνητα που διατίθενται πλέον προς μίσθωση, είναι στην πλειονότητά τους μερικώς ή ολικώς ανακαινισμένα.

Φοιτητικό σπίτι:  Οι εναλλακτικές περιοχές στην αναζήτηση κατοικίας

Στη φετινή αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αναμένεται να καταγραφεί μεγάλη αύξηση ζήτησης, καθώς, κατοικία θα αναζητούν παράλληλα, τόσο οι πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, όσο και φοιτητές των προηγούμενων ετών, οι οποίοι, λόγω των συνθηκών της πανδημίας COVID-19, είτε εγκατέλειψαν το φοιτητικό σπίτι τους, είτε δεν προχώρησαν από την αρχή σε μίσθωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ηλεκτρονικό τύπο, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν κατοικία στο Περιστέρι, όμορη περιοχή που διαθέτει και στάση μετρό.

Οι τιμές για ένα διαμέρισμα άνω των 60 τ.μ με δύο υπνοδωμάτια που προσφέρεται για συγκατοίκηση -με τα έξοδα δηλαδή να μοιράζονται- ξεκινούν φέτος από 480 ευρώ.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια, επιλέγουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ δεν είναι λίγοι οι φοιτητές και από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που επιλέγουν τις παραπάνω περιοχές.

Οι τιμές φέτος για διαμέρισμα άνω των 60 τ.μ στο Κερατσίνι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ξεκινούν από 460 ευρώ, στον Κορυδαλλό από 450 ευρώ, στη Νίκαια από 480 ευρώ και στο Μοσχάτο για ολικώς ανακαινισμένο ή νεόδμητο διαμέρισμα από 580 ευρώ.

Οι αυξημένες τιμές των ενοικίων και η χαμηλή διαθεσιμότητα κατοικιών έως 50 τ,μ οδηγεί φέτος αρκετούς φοιτητές στη συγκατοίκηση.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν να επιλέξουν τον Υμηττό τη Δάφνη, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη, ώστε να μετακινούνται προς τη σχολή τους με μετρό και λεωφορείο.

Στον Υμηττό ένα διαμέρισμα άνω των 60 τ.μ ξεκινά από τα 600 ευρώ, στον Βύρωνα από 530 ευρώ, στη Δάφνη από 500 ευρώ και στην Ηλιούπολη από 520 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, τη φετινή χρονιά (2022 – 2023), στην αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αναμένεται να καταγραφεί μεγάλη αύξηση της ζήτησης, καθώς, κατοικία θα αναζητούν παράλληλα, τόσο οι πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, όσο και φοιτητές των προηγούμενων ετών, οι οποίοι, λόγω των συνθηκών της πανδημίας COVID-19, είτε εγκατέλειψαν το φοιτητικό σπίτι τους, είτε δεν προχώρησαν από την αρχή σε μίσθωση.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι, την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας, ενδεικτικά στην Πάτρα, τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75% ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Φοιτητικό σπίτι: Οι τιμές στην Πάτρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε-Real Estates, τα ενοίκια για γκαρσονιέρες και δυάρια στην Πάτρα καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης.

Στις περιοχές Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Ελ. Στρατιώτου, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30 τμ – 45 τμ κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 450 ευρώ τον μήνα εάν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη. Σε σχέση με πέρσι καταγράφεται αύξηση 28,5% στην ανώτερη τιμή, ενώ για κατοικία 50 τμ-60 τμ αύξηση κατά 31,5% στην ανώτερη τιμή.

Στην περιοχή των Ψηλών Αλωνίων, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία έως 25 τμ κυμαίνεται από 250 ευρώ έως 400 ευρώ τον μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών. Καταγράφεται αύξηση κατά 38,8% σε σχέση με το 2021.

Αυξητικές τάσεις υπάρχουν και σε κατοικίες 30 τμ-45 τμ όπου το 2021 το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται φέτος από 220 ευρώ έως 550 ευρώ τον μήνα, με αύξηση στην κατώτατη τιμή κατά 29,4% και στην ανώτερη τιμή κατά 42,8%.

Παράλληλα, για κατοικία 50 τμ-60 τμ, το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 300 ευρώ μήνα έως 450 ευρώ τον μήνα αν πρόκειται για κατοικία ανακαινισμένη ή νεόδμητη με αύξηση σε σχέση με πέρσι από 20% στη κατώτατη τιμή έως και 18,4% στην ανώτατη τιμή.

Η φοιτητική ζωή είναι και φέτος στο neolaia.gr!

Συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, νέα και ενημερώσεις για τα Πανεπιστήμια, προγράμματα μαθημάτων χειμερινού και εαρινού εξαμήνου, προγράμματα εξεταστικής, ανακοινώσεις των ΑΕΙ για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων – Όλα τα νέα για τη φοιτητική και Πανεπιστημιακή ζωή στην Ελλάδα, μόνο στο neolaia.gr! Συντονιστείτε για να μαθαίνετε πρώτοι/-ες επικαιροποιημένα νέα και εξελίξεις για Πανεπιστήμια, Σχολές και Τμήματα! Ενημερωθείτε για οτιδήποτε αφορά τη φοιτητική ζωή ΕΔΩ και για ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια ΕΔΩ!

Πηγή εικόνων: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;