Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας
Διαβάστε στο neolaia.gr χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν καταλήξετε σε οριστική συμφωνία για μίσθωση φοιτητικού ακινήτου.

Με δεδομένο ότι οι βάσεις 2022 ανακοινώθηκαν πολύ νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, η αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ήδη επιδοθεί στο «κυνήγι» για την κατάλληλη κατοικία που θα στεγάσει τα φοιτητικά χρόνια.

Όπως επισημάνθηκε και σε προηγούμενο άρθρο του neolaia.gr, η ανεύρεση φοιτητικής στέγης, θα αποτελέσει φέτος μία «εξίσωση για δυνατούς λύτες». Η αύξηση της ζητούμενης αξίας, ο μειωμένος αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση ακινήτων, φαίνεται να προβληματίζει σημαντικά τους ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες γονείς και φοιτητές. Διαβάστε περισσότερα εδώ για τη ζήτηση φοιτητικών σπιτιών και τα κριτήρια αναζήτησης.

Πέντε απαραίτητες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας 

Συμβουλές προς ενδιαφερόμενους γονείς & φοιτητές.

Πώς θέλετε να είναι το φοιτητικό σπίτι στο οποίο θα περάσετε τα επόμενα χρόνια;

Το σπίτι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για κάθε φοιτητή και για αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Τι πρέπει, λοιπόν, να αναλογιστεί κανείς πριν ξεκινήσει την αναζήτηση του φοιτητικού σπιτιού; Ποια είναι τα σημαντικότερα κριτήρια;

Ενδεικτικά, ακολουθούν τα κυριότερα κριτήρια, σύμφωνα με το Spitogatos:

1. Το μέγεθος του σπιτιού (τετραγωνικά μέτρα)

Μπορεί μια γενική παραδοχή να είναι πως τα φοιτητικά σπίτια είναι συνήθως μικρά, ωστόσο αυτός δεν είναι και ο κανόνας.

Μάλιστα, υπάρχουν και περιοχές, π.χ. πόλεις της περιφέρειας ή νησιά, όπου είναι δυνατό να βρεις μεγαλύτερο σπίτι, χωρίς να ξεφεύγει το κόστος. Επομένως, έχε το νου σου την συνάρτηση μεγέθους-τιμής-περιοχής και αποφάσισε έξυπνα. Επίσης, μην ξεχνάς το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διαρρύθμιση του σπιτιού. Εφόσον το σπίτι διαθέτει τη σωστή διαρρύθμιση, τα τετραγωνικά μέτρα έχουν μικρότερη αξία.

2. Ο όροφος

Για να βρεις τον ιδανικό όροφο πρέπει να λάβεις υπόψη την ασφάλεια της περιοχής και δευτερευόντως ίσως το αν το ακίνητο θα έχει ωραία θέα!

Ομολογουμένως, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν ένα σπίτι από τον πρώτο όροφο και πάνω για να μείνει το παιδί τους, καθώς ο όροφος προσφέρει μια κάποια ασφάλεια από τους «απρόσκλητους» επισκέπτες.

3. Η περιοχή

Αν το παιδί σου πέρασε σε μια περιοχή για την οποία δεν γνωρίζετε πολλά, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα, όχι μόνο για να βρεθεί σπίτι κοντά στη σχολή, αλλά προκειμένου αυτό το σπίτι να εξυπηρετεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του παιδιού σου. Τσέκαρε λοιπόν ποιες είναι οι πιο κεντρικές και ασφαλείς γειτονιές, εάν υπάρχουν μαγαζιά και λοιπές υπηρεσίες -π.χ. νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, τράπεζες- κοντά, εύκολη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς κ.ο.κ.

4. Το είδος θέρμανσης

Είναι ένα σημαντικό κριτήριο και σίγουρα δεν πρέπει να παραλειφθεί. Αυτόνομη ή κεντρική; Πετρέλαιο; Φυσικό αέριο; Το να έχει κλιματιστικό είναι βασική προϋπόθεση;

Κάνε έναν έλεγχο και έχε στο μυαλό σου τι είναι το πιο συμφέρον ώστε να το έχεις ως προτεραιότητα στην αναζήτηση.

5. Επιπλωμένο ή μη

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι αν το φοιτητικό σπίτι που θέλεις να βρεις θα είναι επιπλωμένο ή όχι. Αν το παιδί σου έχει περάσει σε άλλη πόλη, ίσως ένα επιπλωμένο σπίτι θα είναι πιο βολικό.

Πρώτον, για να μην χρειαστεί να αγοραστούν όλα τα έπιπλα και οι ηλεκτρικές συσκευές από εσάς, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερα έξοδα.

Και επίσης, άπαξ και ολοκληρωθούν οι σπουδές, τι γίνεται μ’ αυτά τα έπιπλα; Το κόστος μεταφοράς τους πιθανότατα θα είναι μεγάλο και φυσικά δε θα θέλετε αυτά τα έπιπλα να πάνε χαμένα.

4 SOS συμβουλές για το φοιτητικό σπίτι

  • Μην ψάχνετε για σπίτι αποκλειστικά και μόνο έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγα τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν πάντα ευκαιρίες.
  • Αποφύγετε να µισθώσετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  • Οργανώστε την αναζήτησή σας έξυπνα και µη σπεύδετε να καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα εντοπίσετε. Εάν το κόστος µίσθωσης υπερβαίνει τον προϋπολογισµό σας, µη δεχτείτε την προσφορά, διαπραγματευτείτε πρώτα.
  • Πριν προχωρήσετε στην υπογραφή συµβολαίου να ενηµερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς του σπιτιού και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

  • Να απορρίπτετε πιθανή πρόταση για αύξηση του µισθώµατος.
  • Να µη δέχεστε να καταβάλετε δύο εγγυήσεις.
  • Να ψάχνετε ακίνητα µε αυτόνοµη θέρµανση.
  • Κατά τις ηµέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 20% σε σχέση µε το αρχικά ζητούµενο µίσθωµα.
  • Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστηµίου. Λίγα τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν ευκαιρίες.
  • Να αποφεύγετε να µισθώνετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  • Να οργανώνετε την αναζήτησή σας και µη σπεύδετε να καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα εντοπίσετε. Αν το κόστος µίσθωσης υπερβαίνει τον προϋπολογισµό σας, µη δεχτείτε την προσφορά, καθώς θα βρείτε σίγουρα το ακίνητο που ζητάτε λίγο παραπέρα.
  • Να µην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες µε χαµηλές τιµές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.
  • Να µην προκαταβάλλετε χρήµατα σε διάφορες δήθεν εταιρείες συµβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
  • Εάν απευθυνθείτε σε µεσιτικό γραφείο, θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι νόµιµο. Ο µεσίτης δικαιούται αµοιβή, γι’ αυτό ρωτούµε ποιο είναι το ύψος της και καταβάλλουµε την αµοιβή µόνο αν ενοικιάσουµε το σπίτι που µας υπέδειξε.
  • Πριν προχωρήσετε στην υπογραφή συµβολαίου να ενηµερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς του σπιτιού και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.
  • Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασµών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσµατα µε την καθυστέρηση πληρωµής ενοικίου.
  • Να ελέγχετε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι µας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, αστική συγκοινωνία κ.λπ.).
  • Να ελέγχετε καλά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισηµάνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές πριν αρχίσετε να κατοικείτε στο σπίτι.
  • Η µίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόµα και αν έχει συµφωνηθεί µικρότερος ή αόριστος χρόνος.
  • Η µίσθωση ορισµένου χρόνου λήγει µόλις περάσει αυτό το διάστηµα, χωρίς να απαιτείται άλλη ενέργεια. Μάλιστα θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, µετά την παρέλευση του συµφωνηµένου χρόνου, ο µεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιµοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται
  • Η µίσθωση αόριστης διάρκειας, µετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει µε καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  • Το ενοίκιο καταβάλλεται την ηµεροµηνία που έχει συµφωνηθεί.
  • Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από τον νόµο, αλλά έχει επικρατήσει ως µισθωτική συνήθεια.

Πηγή εικόνας: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1