Φοιτητικό σπίτι: Ξεκίνησε το «ψάξιμο» - Χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση κατοικίας
Ζήτηση φοιτητικών σπιτιών – Τα κριτήρια αναζήτησης - Διαβάστε στο neolaia.gr χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

Φοιτητικό σπίτι: Χρήσιμες συμβουλές για αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

Με δεδομένο ότι οι βάσεις 2022 ανακοινώθηκαν πολύ νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, η αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο και οι ενδιαφερόμενοι «ρίχνονται» στο «κυνήγι» του κατάλληλου σπιτιού που θα στεγάσει τα φοιτητικά χρόνια.

Αναφορικά με την προσφορά, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2021), κάτι το οποίο επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι η αύξηση του αποθέματος των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων κατά 14.6% σε σχέση με την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων, όπως καταγραφεί η βάση δεδομένων και ανάλυσης της Spitogatos. Πέραν των χαρακτηριστικών της αναζήτησης και των τιμών, η ανάλυση εστίασε και στο κατά πόσο η ανακοίνωση των βάσεων νωρίτερα χρονικά, σηματοδοτεί και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η φοιτητική αναζήτηση μέχρι σήμερα.

Με βάση δεδομένα προηγούμενων ετών, οι αγγελίες φοιτητικών διαμερισμάτων συγκεντρώνονταν σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και στα τέλη Αυγούστου η προσφορά της ακαδημαϊκής χρονιάς ήταν σχεδόν κατά 100% διαθέσιμη στους φοιτητές.

Παράλληλα, η ζήτηση, με βάση την επισκεψιμότητα και τα αιτήματα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos, άρχιζε να εντείνεται μετά τις 20 Αυγούστου, με κορύφωση την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και των επόμενων ημερών /εβδομάδων.

Αναφορικά με τη ζήτηση, η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (τέλη Ιουλίου / αρχές Αυγούστου), ενώ τα αιτήματα ενδιαφέροντος προς τους αγγελιοδότες είναι αυξημένα κατά 60%.

Όπως επισημαίνεται, η ανεύρεση φοιτητικής στέγης, φέτος, θα είναι εξίσωση για δυνατούς λύτες. Η αύξηση της ζητούμενης αξίας, ο μειωμένος αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών και η μεγάλη ζήτηση ακινήτων προβληματίζουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους.

Η προσφορά (stock) των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων παραμένει μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ανακοίνωσης των βάσεων το 2021 (τέλη Αυγούστου) (-22% σε όλη την επικράτεια). Ίσως η ανακοίνωση έναν μήνα νωρίτερα έπιασε κάποιους ιδιοκτήτες απροετοίμαστους, ή/και κάποια ακίνητα θα διατεθούν προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο, από την ημέρα ανακοίνωσης μέχρι και σήμερα, φαίνεται να είναι περισσότερα φοιτητικά ακίνητα διαθέσιμα (+14,6%).

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει σταθερά αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 8,3 ευρώ /τ.μ.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η «απόβαση» των φοιτητών πολλών ακαδημαϊκών ετών στις πόλεις που εδρεύουν τα πανεπιστήμια, καθώς μάλλον με βάση τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα τα μαθήματα θα γίνουν φέτος διά ζώσης. Έτσι, φοιτητές όλων των ετών, οι οποίοι, λόγω πανδημίας, είτε δεν μίσθωσαν ποτέ κατοικία είτε αποχώρησαν από αυτή που διατηρούσαν, θα πέσουν στη μάχη της αναζήτησης.

Ζήτηση φοιτητικών σπιτιών – Κριτήρια Αναζήτησης

Μην ψάχνετε για σπίτι αποκλειστικά και μόνο έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγα τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν πάντα ευκαιρίες.

Εξετάζοντας τις αναζητήσεις των πρώτων ημερών γύρω από τα φοιτητικά διαμερίσματα, φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν ως κριτήριο τον όροφο, τον αριθμό υπνοδωματίων, τον τύπο/είδος θέρμανσης, την επίπλωση και το έτος κατασκευής.

Η ενεργειακή κρίση δείχνει να έχει επηρεάσει και τις προτεραιότητες στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης σε όλη την επικράτεια, καθώς το μέσο και ο τύπος θέρμανσης κατατάσσεται στα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν δείχνουν οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την ασφάλεια (όροφος από 1ο και πάνω, πόρτα ασφαλείας και συναγερμό) ενώ όσοι έχουν εισαχθεί σε σχολές της περιφέρειας φαίνεται να προτιμούν επιπλωμένες κατοικίες.

Αναλύοντας περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζήτησης για φοιτητικά σπίτια, φαίνεται ότι λόγω όλων των υφιστάμενων προκλήσεων, δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που σκέφτονται να μοιραστούν το κόστος, αναζητώντας ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα κοντά στις σχολές ή και κοντά σε στάσεις μετρό.

Ειδικότερα, η κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο σε περιοχές της Αθήνας σε σχέση με διαμερίσματα που δύνανται να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα φαίνεται να αποτελεί ακριβό «σπορ».

Σε καθαρά φοιτητικές περιοχές, όπως στου Ζωγράφου, Γουδί και το Αιγάλεω, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια σε σχέση με αυτή των διαμερισμάτων με ένα, είναι αυξημένη μόλις κατά 32% κατά μέσο όρο.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια είναι ακριβότερο κατά μόλις 28% σε σχέση με τη ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο κατά μέσο όρο.

Η συγκατοίκηση, λοιπόν, παρόλο που δεν είναι ιδιαιτέρως ενταγμένη στην ελληνική κουλτούρα αλλά αποτελεί μια διαδεδομένη επιλογή στο εξωτερικό, φαίνεται σιγά σιγά να κερδίζει έδαφος, εξέλιξη που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το κατά πόσο θα αλλάξει τα δεδομένα στο εγγύς μέλλον.

Χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας (Προς γονείς)

Πριν προχωρήσετε στην υπογραφή συµβολαίου να ενηµερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς του σπιτιού και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.

Πώς θέλετε να είναι το φοιτητικό σπίτι στο οποίο θα περάσετε τα επόμενα χρόνια; Το σπίτι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για κάθε φοιτητή και για αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Τι πρέπει, λοιπόν, να αναλογιστεί κανείς πριν ξεκινήσει την αναζήτηση του φοιτητικού σπιτιού; Ποια είναι τα σημαντικότερα κριτήρια;

Ενδεικτικά, ακολουθούν τα κυριότερα κριτήρια, σύμφωνα με το Spitogatos:

  • Το μέγεθος του σπιτιού (τετραγωνικά μέτρα). Μπορεί μια γενική παραδοχή να είναι πως τα φοιτητικά σπίτια είναι συνήθως μικρά, ωστόσο αυτός δεν είναι και ο κανόνας.

Μάλιστα, υπάρχουν και περιοχές, π.χ. πόλεις της περιφέρειας ή νησιά, όπου είναι δυνατό να βρεις μεγαλύτερο σπίτι, χωρίς να ξεφεύγει το κόστος. Επομένως, έχε το νου σου την συνάρτηση μεγέθους-τιμής-περιοχής και αποφάσισε έξυπνα. Επίσης, μην ξεχνάς το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διαρρύθμιση του σπιτιού. Εφόσον το σπίτι διαθέτει τη σωστή διαρρύθμιση, τα τετραγωνικά μέτρα έχουν μικρότερη αξία.

  • Ο όροφος. Για να βρεις τον ιδανικό όροφο πρέπει να λάβεις υπόψη την ασφάλεια της περιοχής και δευτερευόντως ίσως το αν το ακίνητο θα έχει ωραία θέα.

Ομολογουμένως, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν ένα σπίτι από τον πρώτο όροφο και πάνω για να μείνει το παιδί τους, καθώς ο όροφος προσφέρει μια κάποια ασφάλεια από τους «απρόσκλητους» επισκέπτες.

  • Η περιοχή.

Αν το παιδί σου πέρασε σε μια περιοχή για την οποία δεν γνωρίζετε πολλά, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα, όχι μόνο για να βρεθεί σπίτι κοντά στη σχολή, αλλά προκειμένου αυτό το σπίτι να εξυπηρετεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του παιδιού σου. Τσέκαρε λοιπόν ποιες είναι οι πιο κεντρικές και ασφαλείς γειτονιές, εάν υπάρχουν μαγαζιά και λοιπές υπηρεσίες -π.χ. νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, τράπεζες- κοντά, εύκολη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς κ.ο.κ.

  • Το είδος θέρμανσης.

Είναι ένα σημαντικό κριτήριο και σίγουρα δεν πρέπει να παραλειφθεί. Αυτόνομη ή κεντρική; Πετρέλαιο; Φυσικό αέριο; Το να έχει κλιματιστικό είναι βασική προϋπόθεση;

Κάνε έναν έλεγχο και έχε στο μυαλό σου τι είναι το πιο συμφέρον ώστε να το έχεις ως προτεραιότητα στην αναζήτηση.

  • Επιπλωμένο ή μη.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι αν το φοιτητικό σπίτι που θέλεις να βρεις θα είναι επιπλωμένο ή όχι. Αν το παιδί σου έχει περάσει σε άλλη πόλη, ίσως ένα επιπλωμένο σπίτι θα είναι πιο βολικό.

Πρώτον, για να μην χρειαστεί να αγοραστούν όλα τα έπιπλα και οι ηλεκτρικές συσκευές από εσάς, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερα έξοδα.

Και επίσης, άπαξ και ολοκληρωθούν οι σπουδές, τι γίνεται μ’ αυτά τα έπιπλα; Το κόστος μεταφοράς τους πιθανότατα θα είναι μεγάλο και φυσικά δε θα θέλετε αυτά τα έπιπλα να πάνε χαμένα.

4 SOS συμβουλές

Αποφύγετε να µισθώσετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  • Μην ψάχνετε για σπίτι αποκλειστικά και μόνο έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγα τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν πάντα ευκαιρίες.
  • Αποφύγετε να µισθώσετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  • Οργανώστε την αναζήτησή σας έξυπνα και µη σπεύδετε να καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα εντοπίσετε. Εάν το κόστος µίσθωσης υπερβαίνει τον προϋπολογισµό σας, µη δεχτείτε την προσφορά, διαπραγματευτείτε πρώτα.
  • Πριν προχωρήσετε στην υπογραφή συµβολαίου να ενηµερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς του σπιτιού και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1 
  
  
 1