Ελληνικό Ωδείο: Κατέρρευσε το ιστορικό κτίριο πάνω στον κινηματογράφο Ideal
Το κτίριο βρισκόταν επί της οδού Φειδίου και είχε εγκαταλειφθεί.

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες εγκατάλειψης και καταστροφής στο ιστορικό κτίριο του Ελληνικού Ωδείου, πάνω στον κινηματογράφο Ideal, επί της οδού Φειδίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ είχε κανονιστεί προβολή ταινίας για τους δημοσιογράφους, ξαφνικά έπεσε τμήμα του διπλανού κτιρίου πάνω στον κινηματογράφο ανοίγοντας μια μεγάλη τρύπα στην οροφή.

Πρόκειται για το πρώην Ωδείο «Λόττνερ», το οποίο ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης μετονόμασε σε «Ελληνικό Ωδείο» το 1919 και στεγαζόταν στο σπίτι γερμανοβαυαρού διπλωμάτη της πρώτης δεκαετίας της ανεξαρτησίας.

Το διπλανό κτίριο πρόκειται για ένα ακόμα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, το «Ελληνικό Ωδείο» επί της οδού Φειδίου.

Ο δρ. Θεμιστοκλής Μπιλής, αρχιτέκτων-μηχανικός και συνεργάτης του γειτονικού Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, είχε ασχοληθεί με το εμβληματικό κτίριο και χαρακτήρισε την κατάσταση του οικοδομήματος λυπηρή ενώ εξήγησε πως το γεγονός ότι ένα κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο δεν εγγυάται, δυστυχώς, την αναγκαία συντήρηση μια που αυτό απαιτεί φροντίδα και κόστος. «Ο νόμος περί διατηρητέων δεν περιλαμβάνει πολλά ευεργετήματα για τους ιδιοκτήτες. Έτσι επωμίζονται οι ιδιώτες τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, κάτι το οποίο είναι ασύμμετρο σε σχέση με τις δυνατότητες του πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιλή, το κτίριο είχε ήδη τμηματικά καταστραφεί από φωτιά και από τη διαδικασία κατάσβεσης. Ο ίδιος ανέφερε ως βασική αιτία της καταστροφής την ελλιπέστατη συντήρηση του κτιρίου και την οριστική του εγκατάλειψη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Στην αίθουσα του Ideal βρίσκονταν δεκάδες δημοσιογράφοι, καθώς πραγματοποιούνταν ειδική προβολή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο δημοσιογράφος των εφημερίδων «ΝΕΑ» και «ΒΗΜΑ», Γιάννης Ζουμπουλάκης που βρισκόταν στην αίθουσα εξήγησε στο Mega ότι κατέρρευσε διπλανό κτίριο και από τα μπάζα η οροφή της αίθουσας στο σημείο δίπλα από τις τουαλέτες και σε μία μικρή αυλή που χρησιμοποιείται ως καπνιστήριο. Στο σημείο έσπευσε πυροσβεστικό όχημα το οποίο απέκλεισε το σημείο….

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;