Είναι το «Thor: Love and Thunder» η τονωτική ένεση που χρειαζόταν το MCU;
Το «Thor: Love and Thunder» είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η 4η Φάση του MCU και μία ευχάριστη περιπέτεια για να δεις στην μεγάλη οθόνη.

Την Πέμπτη έκανε πρεμιέρα το «Thor: Love and Thunder». Η τέταρτη περιπέτεια του Thor του Chris Hemsworth σηματοδοτεί την πρώτη φορά που χαρακτήρας του MCU καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει σε μία τέταρτη σόλο ταινία, αλλά και την επιστροφή του Taika Waititi στην καρέκλα του σκηνοθέτη και της Natalie Portman στον ρόλο της Jane Foster. Με πάνω από 300 εκ. δολάρια παγκοσμίως, η νέα ταινία του Thor είναι, ήδη, εισπρακτική επιτυχία, όμως, κατάφερε να τονώσει το Phase Four του MCU ή αποτελεί ακόμα μία μέτρια περιπέτεια μετά το καταπληκτικό φινάλε του Phase Three;

Μετά το «Avengers: Endgame» και το «Spider-Man: Far From Home», το MCU φαινόταν ως το κινηματογραφικό franchise που δεν μπορούσε να κάνει λάθος βήμα. Η ανακοίνωση όλων όσων ετοίμαζαν τα Marvel Studios και ο Kevin Feige για την τέταρτη φάση του μεγαλύτερου franchise στον κόσμο, αλλά και η ανακοίνωση της επέκτασης του και στην μικρή οθόνη μέσα από τις σειρές του Disney+, είχαν γεμίσει με φιλοδοξίες και απαιτήσεις τους φανς.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η τέταρτη φάση του MCU δεν έχει καταφέρει να φτάσει τα ύψη και τις επιτυχίες των προηγούμενων φάσεων. Εκτός από μερικές φωτεινές εξαιρέσεις όπως τα «WandaVision», «Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings» και «Spider-Man: No Way Home», που έδωσαν στους φανς ότι ακριβώς ζητούσαν και ακόμα περισσότερα, οι περισσότερες ταινίες και σειρές που έχουμε δει από την Marvel από το 2020 και μετά έχουν κάποιες ελλείψεις.

Έτσι, λοιπόν, το «Thor: Love and Thunder», μετά και την επιτυχία του «Thor: Ragnarok», μας γέμισε όλους με ένα αίσθημα ότι το MCU θα επιστρέψει στις παλιές εποχές της μεγάλης δόξας. Ο Thor, μετά και τα «Avengers: Infinity War» και «Avengers: Endgame», φαίνεται να έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους φανς. Οπότε, οι προσδοκίες για την τέταρτη περιπέτειά του ήταν πολύ υψηλές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marvel Studios (@marvelstudios)

Οι κριτικές δεν ήταν τόσο θετικές όσο περιμέναμε

Ο Taika Waititi με το «Thor: Ragnarok» είχε καταφέρει να επαναπροσδιορίσει το franchise του Θεού του Κεραυνού στο MCU. Ο “σκληρός” χαρακτήρας που είχε γνωρίσει στις δύο πρώτες ταινίες είχε αλλάξει σε έναν πιο ανάλαφρο και αστείο χαρακτήρα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Chris Hemsworth είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με το πώς ήταν ο χαρακτήρας του στον Kevin Feige.

Το χιούμορ του Waititi ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο χαρακτήρας για να συστηθεί ξανά στους φανς και να αγαπηθεί από μία μεγαλύτερη μερίδα κοινού. Μετά από όλα αυτά, αλλά και την επιστροφή της Natalie Portman στον ρόλο της Jane Foster (καθώς και ότι θα γινόταν η Mighty Thor), η προσμονή για το «Thor: Love and Thunder» ήταν μεγάλη.

Όμως, οι κριτικές δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικές. Η ταινία έχει συγκεντρώσει 68% στο Rotten Tomatoes, που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα σκορ στην ιστοσελίδα που συγκεντρώσει κριτικές για το MCU.

Thor: Love and Thunder

Ο Peter Travers του ABC News έγραψε για το «Thor: Love and Thunder»:

«Δεν είναι τόσο αστείο, άγριο, ρομαντικό και συγκινητικό όσο η ταινία του 2017, αλλά ο σκηνοθέτης Taika Waititi και ο αυτοσαρκαστικός Chris Hemsworth καταφέρνουν τέτοιες αστείες σεκάνς που καταρρίπτουν το παραξήλωμα των ταινιών της Marvel και δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε»

Ενώ, το Screencrush αναφέρει για την ταινία πως είναι:

«Πανίσχυρη άνιση»

Σε μία πιο αρνητική κριτική, το Hollywood Reporter αναφέρει:

«Η ταινία φαίνεται να μην έχει βάρος, να είναι επιπόλαιο, πως μπορείς να την ξεχάσεις εύκολα, δεν πυροδοτεί ούτε αγάπη ούτε βροντή»

Thor: Love and Thunder

Οι κριτικές αυτές, όμως, φάνηκε να μην στάθηκαν εμπόδιο για τους φανς στο να πάνε να απολαύσουν τη νέα περιπέτεια του Thor στο MCU στην μεγάλη οθόνη. Στην Αμερική, το πρώτο Σαββατοκύριακο κυκλοφορίας του το «Thor: Love and Thunder» συγκέντρωσε 143 εκ. δολάρια, μία αύξηση της τάξης του 17% από το άνοιγμα του «Thor: Ragnarok» και πάνω από 300 εκ. δολάρια παγκοσμίως. Μάλιστα, στη χώρα μας αρκετές προβολές ήταν sold out.

Ας μιλήσουμε τώρα για την ταινία

Όση ώρα παρακολουθούσα το «Thor: Love and Thunder» βρήκα όλα αυτά που ισχυρίζονται οι κριτικές. Η ταινία είναι άνιση με πολλά από τα αστεία για τα οποία πάει ο Waititi να μην έχουν τον αντίκτυπο που θέλουν (αρκετά παιδιαρίστικοι οι ήχοι που βγάζουν οι κατσίκες που παίρνει ως δώρο ο Odinson), ενώ η μεταφορά από τα δράμα στη κωμωδία κάπου χάνει. Ωστόσο, το φινάλε σε συγκινεί, σε ενθουσιάζει και σε κάνει να φεύγεις από τη αίθουσα με μία αίσθηση εφορίας.

Καιρό είχα να δω κοινό να φεύγει από την αίθουσα ξετρελαμένο με την ταινία και να συζητάει για αυτά που είδε, για τις μάχες, αλλά και το μέλλον του χαρακτήρα, γιατί όπως αναγράφεται στο τέλος της ταινίας «Ο Thor θα επιστρέψει». Η νέα ταινία του Thor φαίνεται να έδωσε στους φανς του franchise αυτό ακριβώς που αναζητούσαν, όμως, η γενικότερη επιτυχία της ταινίας θα έχει να κάνει με το πώς εξέλαβε την ταινία το ευρύτερο κοινό και ο θεατής που δεν είναι ξετρελαμένος με το MCU.

Το «Thor: Love and Thunder», όμως, καταφέρνει κάτι που δεν έχουν πετύχει οι μέχρι τώρα ταινίες της 4ης φάσης του MCU. Λέγοντας μία πιο μεμονωμένη ιστορία, που δεν έχει να κάνει με το γενικότερο μέλλον του franchise, η ταινία του Waititi μας υπενθυμίζει γιατί ξεχώρισε το MCU. Πέρα από τις μεγάλες μάχες, τα easter eggs, τις σκηνές μετά το τέλος των ταινιών, το MCU ξεχώρισε για τους χαρακτήρες που έκαναν τους φανς να διαφωνούν για τους αγαπημένους τους και να κάνουν θεωρίες ώρες επί ωρών για το μέλλον τους. Ο Waititi έβαλε στο κέντρο της ταινίας του τον Thor και, παρόλο το δυνατό καστ που συγκέντρωσε γύρω του (οι οσκαρικοί Natalie Portman και Christian Bale), κατάφερε να μην κλέψει κανείς τους προβολής από τον ήρωά του.

Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο πόσο ταιριάζει το χιούμορ του Chris Hemsworth με τον χαρακτήρα που έχει καταφέρει να χτίσει ο Taika Waititi στο MCU. Ο νέος Thor ταιριάζει γάντι στο Αυστραλό ηθοποιό που ακολουθεί κατά γράμμα τον σκηνοθέτη του και φαίνεται να τον εμπιστεύεται για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το «Thor: Love and Thunder» μπορεί να μην επανεφεύρει την φόρμουλα του MCU ή να δίνει κάτι τόσο ξεχωριστό όσο το «Thor: Ragnarok». Και, σίγουρα, το αντιλαμβάνεσαι σαν ένα μεσαίο κεφάλαιο στην τριλογία του Waititi στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, όμως, είναι μία τονωτική ένεση για ένα franchise που φαίνεται να ψάχνει ακόμα το επόμενο μεγάλο στόρι του.

Φαίνεται ότι το να επικεντρωθούν και πάλι στους χαρακτήρες μπορεί να βοηθήσει μέχρι να αρχίσει να διαγράφεται εκείνη η ιστορία που θα μας συντροφεύσει τα επόμενα χρόνια…

Πρέπει, όμως, να αναφερθούμε και στα κόμικ

Και, ενώ, το «Thor: Love and Thunder» κάνει καλά πολλά πράγματα, χάνει σε ένα βασικό κομμάτι…

Ο Taika Waititi έχει εμπνευστεί για τη νέα του ταινία από δύο story arcs που άλλαξαν για πάντα τον χαρακτήρα και τη μυθολογία του στα κόμικ της Marvel. Το run του Jason Aaron πήρε πολλά ρίσκα με τον χαρακτήρα και μας χάρισε ένα έπος που πρέπει να διαβάσεις αν σου αρέσει ο Θεός του Κεραυνού.

Κατά τη διάρκεια του run, o Aaron μας συστήνει τον Gorr The God Butcher (στην ταινία τον υποδύεται μοναδικά ο Christian Bale). Ο κακός αυτός, μετά το θάνατο του παιδιού του, αλλά και τις προσευχές που είχε κάνει στους Θεούς για να του δώσουν νερό και να τον σώσουν, παίρνει στην κατοχή του το Necrosword και αρχίζει μία αποστολή στο να σκοτώσει όλους τους Θεούς του σύμπαντος. Για να νικηθεί ο Gorr, θα χρειαστούν τρεις Thor από διαφορετικές εποχές και στάδια της ζωής του.

Η ιστορία αυτή βάζει τον Θεό του Κεραυνού να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του και να πάρει μαθήματα που θα του φανούν χρήσιμα στην πορεία του. Μία ιστορία που περνάει από αιώνες και φθάνει στα πέρατα του γαλαξία και του σύμπαντος.

Από την άλλη, ο Waititi αποφασίζει να προσθέσει στο «Thor: Love and Thunder» και την περίοδο όπου η Jane Foster σηκώνει το Mjolnir για να γίνει η Mighty Thor. Ταυτόχρονα, ο Thor δεν είναι, πλέον, άξιος να σηκώσει το Mjolnir και είναι γνωστός, απλά, ως Odinson.

Η Jane πάσχει από καρκίνο και κάθε φορά που σηκώνει το σφυρί του Θεού του Κεραυνού, η χημειοθεραπεία αποβάλλεται από τον οργανισμό της. Με την μεταμόρφωσή της σε Mighty Thor να είναι μία κίνηση αυτοθυσίας γιατί όπως υποστηρίζει στις σελίδες των κόμικ του Aaron:

«Πρέπει πάντα να υπάρχει ένας Thor»

Thor: Love and Thunder

Τα δύο story arcs, πέρα από ότι έχουν τον χρόνο να μας συστήσουν αυτούς τους δύο ξεχωριστούς χαρακτήρες (της Jane και του Gorr), έχουν πολλά να πουν για τη θρησκεία, τη δύναμη της πίστης, τη σημασία των Θεών σε όλες τις κουλτούρες και δύσκολα θέματα που, μέχρι στιγμής, το MCU έχει αποφύγει. Ο Gorr και η Jane είναι σαν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ο ένας πιστεύει πως οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι αν δεν υπάρχουν Θεοί για να πιστεύουν, ενώ η άλλη (μία γυναίκα της επιστήμης) θεωρεί ότι οι Θεοί και οι θρησκείες μπορούν να δώσουν δύναμη στους ανθρώπους για να συνεχίσουν.

Ο Waititi καταλαβαίνει τη συσχέτιση των δύο χαρακτήρων στα κόμικ και για αυτό στο «Thor: Love and Thunder» τους βάζει σε αντιδιαστολή. Η μία επιλέγει την αγάπη και ο άλλος επιλέγει το μίσος. Στο τέλος, όμως, έρχεται η ανατροπή και το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την ταινία.

Thor: Love and Thunder

Το μεγάλο λάθος, όμως, του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, είναι πως η ιστορία των δύο θέλει χρόνο και χώρο για να ειπωθεί. Οι δύο ώρες που είναι η ταινία, δε φθάνουν για να πει όλα αυτά που θέλει να πει με αποτέλεσμα σε μεγάλα κομμάτια της να απουσιάζει είτε η Jane, είτε ο Gorr από το κάδρο. Έτσι, φθάνουμε κάπως βεβιασμένα στο φινάλε και την κεντρική θεματική της ταινίας.

Ίσως, το «Thor: Love and Thunder» να έπρεπε να ήταν σειρά και τα «Moon Kngiht» και «Ms. Marvel» να έπρεπε να ήταν ταινίας της Phase Four. Οι σειρές αυτές έχουν να μας συστήσουν, απλά, τους νέους χαρακτήρες, ενώ, το Thor θέλει να μας κάνει να σκεφτούμε για την θρησκεία, τη σημασία της, την αγάπη, ενώ, ταυτόχρονα θέλει να μας κάνει να χαθούμε σε μία υπερηρωϊκή ρομαντική κομεντί

Παρόλα αυτά, συνεχίζω να πιστεύω ότι το «Thor: Love and Thunder» είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για το μέλλον του MCU και μία ευχάριστη περιπέτεια για να απολαύσει κανείς στην μεγάλη οθόνη.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1