Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνεις γυμναστική;
Η καταλληλότερη ώρα για γυμναστική διαφέρει ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Η γυμναστική είναι ένα από τα πράγματα που όλοι γνωρίζουμε πως πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας, όμως, συνεχώς το αναβάλουμε. Είναι κάτι που κάνει καλό στην υγεία μας και τον οργανισμό μας και πρέπει να γνωρίζουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Όπως ποια ώρα της ημέρας είναι η καταλληλότερη για να γυμναστείς.

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη, η καταλληλότερη ώρα για να κάνει γυμναστική ένας άνδρας και μία γυναίκα είναι διαφορετική. Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 30 άνδρες και 26 γυναίκες, όλοι από αυτούς είναι δραστήριοι και υγιείς από 25 έως 55 ετών. Επί 12 εβδομάδες οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα ενός ποικίλου προγράμματος γυμναστικής, που περιελάμβανε διατάσεις, σπριντ, βάρη και προπόνηση αντοχής.

Η μία ομάδα έκανε γυμναστική για μία ώρα πριν από τις 08:30 και η άλλη ακολουθούσε το ίδιο πρόγραμμα το βράδυ, κάποια στιγμή ανάμεσα στις 18:00 και τις 20:00. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν πρόγραμμα διατροφής.

Οι ερευνητές ελέγχανε την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος κάθε ενός κατά τη διάρκεια της μελέτης, όπως και την ευλυγισία, τη δύναμη και την αεροβική ικανότητα, στην αρχή και το τέλος της μελέτης. Όλοι οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τη συνολική υγεία και απόδοσή τους κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων, ανεξάρτητα από την ώρα που γυμνάζονταν.

Τα αποτελέσματα έχουν πολύ ενδιαφέρον…

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες καίνε περισσότερο λίπος όταν γυμνάζονται το πρωί, ενώ οι βραδινές προπονήσεις φαίνεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τους άνδρες.

Οι ερευνητές επισήμαναν πως τα περισσότερα που γνωρίζουμε για το θέμα της γυμναστικής βασίζονται σε μελέτες που έχουν γίνει σε άνδρες. Ωστόσο, διαφορές στις ορμόνες, στο βιολογικό ρολόι και στον κύκλο του ύπνου ανάμεσα στα δύο φύλα θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.

Η δρ. Πολ Αρσέριο, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας και καθηγητής του Skidmore College της Νέας Υόρκης, δήλωσε:

«Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι η καλύτερη στιγμή που μπορείς να το κάνεις και να το χωρέσεις στο πρόγραμμά σου»

Ενώ, συμπλήρωσε πως η ιδανική ώρα μπορεί να διαφέρει από άνδρες και γυναίκες. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η δρ Αρσέριο ανέφερε πως οι γυναίκες που θέλουν να μειώσουν το λίπος γύρω από τη μέση και να ρίξουν την αρτηριακή πίεση θα πρέπει να γυμνάζονται το πρωί. Ενώ, συμπλήρωσε, εκείνες που θέλουν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος και συνολικά τη διάθεσή τους και την πρόσληψη τροφής, θα πρέπει να γυμνάζονται το βράδυ.

Οι άνδρες που μετείχαν στη δοκιμή ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ώρα που έκαναν γυμναστική, βελτιώνοντας τη δύναμή τους τόσο το πρωί όσο και το βράδυ. Σύμφωνα με τον δρ. Αρσέριο, η βραδινή άσκηση διαπιστώθηκε ότι είναι:

«Ιδανική για άνδρες που ενδιαφέρονται για να βελτιώσουν την καρδιακή και μεταβολική υγεία τους, όπως και την ψυχολογία τους»

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η αντίδραση ανδρών και γυναικών στην ώρα της γυμναστικής είναι τόσο διαφορετική και οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αυτό.

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;