Eurovision: Οι πολίτες της Ρουμανίας ψηφίζουν για το αν θα συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό
Δημοψήφισμα στη Ρουμανία για το μέλλον της χώρας στον θεσμό της Eurovision μετά την ακύρωση των βαθμολογιών της κριτικής επιτροπής τους από την EBU.

Το σκάνδαλο με τις ψήφους των επιτροπών κατά τη διάρκεια της Eurovision 2022, φαίνεται να φέρνει ακόμα περισσότερες αλλαγές στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού. Μετά την ανακοίνωση της EBU, αλλά και την άμεση απάντηση του κρατικού καναλιού της Ρουμανίας, η χώρα κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν για το εάν θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν συμμετοχή στη Eurovision.

Να σου θυμίσουμε πως είχε δημιουργηθεί σάλος μετά το σκάνδαλο αλλαγής των βαθμολογιών από την EBU από τις κριτικές επιτροπές έξι χωρών. Σύμφωνα με την ίδια, φάνηκε να υπάρχει ανταλλαγή ψήφων και αυτό οδήγησε στην ακύρωση των βαθμολογιών τους. Η Ρουμανία, όμως, ήταν αυτή που αντέδρασε πιο έντονα.

Η επίσημη τοποθέτηση του κρατικού καναλιού TVR την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για δικαστική προσφυγή κατά της EBU και αποχώρηση από τον διαγωνισμού της Eurovision.

Ωστόσο, για να παρθεί μία πιο δίκαιοι απόφαση για το αν θα συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό, οι Ρουμάνοι εντός και εκτός της χώρας κλήθηκαν το βράδυ της Τρίτης να ψηφίσουν σχετικά με αυτό. Η εκπομπή, που είχε τον τίτλο «Referendum» (Δημοψήφισμα) μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι TVR. Η εκπομπή είχε ως στόχο να αποφασίσουν οι Ρουμάνοι για το μέλλον της χώρας στη Eurovision.

Το κύριο θέμα της εκπομπής ήταν να διερευνηθεί αν η EBU έχει δίκιο που κατηγορεί τη ρουμάνικη επιτροπή ότι ψήφισε παράτυπα στον Δεύτερο Ημιτελικό μαζί με άλλες πέντε χώρες. Τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής ήταν:

  • Πώς εξηγείτε την εχθρική μεταχείριση της EBU στα μέλη της;
  • Πόσο σημαντική είναι η μουσική και η πολιτική σε αυτόν τον διαγωνισμό;

Όπως αναφέρει το ogaegreece, οι Ρουμάνοι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εκφέρουν τη γνώμη τους, απαντώντας «ναι», «όχι» ή «δεν με ενδιαφέρει» στο ερώτημα: «Θέλετε να συνεχίσει να συμμετέχει η Ρουμανία στη Eurovision;».

Μέχρι αυτή την ώρα, περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν ψηφίσει στη σχετική πλατφόρμα, ενώ, το αποτέλεσμα φαίνεται να  διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το 55% απάντησε πως θέλει η Ρουμανία να παραμείνει στον θεσμό
  • Το 38% απάντησε πως η χώρα θα πρέπει να αποσυρθεί
  • Το 7% απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας στη Eurovision

Eurovision: Τι συνέβη με τις κριτικές επιτροπές

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2022 είδαμε να υπάρχουν κάποια προβλήματα με τη σύνδεση με ορισμένες χώρες. Τελικά, μάθαμε ότι τα προβλήματα αυτά είχαν να κάνουν με προβλήματα στην ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών των χωρών αυτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι κριτικές επιτροπές έξι χωρών είχαν ήδη αποκλειστεί καθώς εντοπίστηκαν «παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας» κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού της φετινής Eurovision. Κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε χειραγώγηση ψήφων.

Οι συγκεκριμένες επιτροπές μπλοκαρίστηκαν, τόσο από τον δεύτερο ημιτελικό, όσο και από τον τελικό. Οι έξι εθνικές επιτροπές που αποκλείστηκαν ήταν οι εξής:

  • Αζερμπαϊτζάν
  • Γεωργία
  • Μαυροβούνιο
  • Πολωνία
  • Ρουμανία
  • Σαν Μαρίνο

Για την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η EBU υπολόγισε ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα από τον τρόπο που ψηφίζουν γειτονικές χώρες, αλλά και παλαιότερες ψηφοφορίες των ίδιων χωρών, με το οποίο αντικατέστησε τις βαθμολογίες των επιτροπών που μπλοκαρίστηκαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της EBU:

«Στην ανάλυση της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών μετά τη Δεύτερη Πρόβα του Δεύτερου Ημιτελικού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο και υπολόγισε ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε χώρα τόσο για τον Δεύτερο Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό με βάση τις χώρες που είχαν παρόμοια πρότυπα ψηφοφορίας.

Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας»

Η αντίδραση της Ρουμανίας ήταν άμεση με την κρατική τηλεόραση να εκδίδει μία σκληρή ανακοίνωση κατά της EBU περιγράφοντας όσα έγιναν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της και δηλώνοντας ρητά πως επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός της.

Πιο συγκεκριμένα, η δημόσια τηλεόραση (TVR) της Ρουμανίας, αναφέρει πως:

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής της Ρουμανίας δεν λήφθηκε υπόψη στον υπολογισμό της τελικής κατάταξης και οι διοργανωτές έδωσαν άλλη βαθμολογία στους διαγωνιζόμενους στον τελικό για λογαριασμό της κριτικής επιτροπής της χώρας μας. Διευκρινίζουμε ότι η κριτική επιτροπή της Ρουμανίας αποφάσισε να δώσει τους 12 βαθμούς στους εκπροσώπους της Μολδαβίας

Δεν ενημερώθηκε για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία” και πως “δεν επετράπη στην παρουσιάστριά μας Έντα Μάρκους να ανακοινώσει το αποτέλεσμα όπως είχε συμφωνηθεί”, τονίζοντας πως η κριτική επιτροπή είχε ψηφίσει παρουσία συμβολαιογράφου όπως προβλέπεται, αναφέροντας πως “οι κανόνες άλλαξαν χωρίς να ενημερωθούμε”, γι’ αυτό και “ζητήσαμε να μας διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους αντικατέστησαν τη βαθμολογία μας και ανάλογα με την απάντηση που λάβουμε έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε»

Πέρα από την παραπάνω ανακοίνωση, η Ρουμανία έδωσε στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα που θα έδινε η κριτική τους επιτροπή, αν η EBU δεν ακύρωνε την βαθμολογία τους.

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;