Eurovision 2022: Η ψηφοφορία έξι χωρών άλλαξε από την EBU
Η EBU ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως άλλαξε την ψηφοφορία από τις κριτικές επιτροπές έξι χωρών, καθώς διαπίστωσε «ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης».

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2022 ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 14 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια του τελικού, είδαμε ότι υπήρξε ένα πρόβλημα με κάποιες χώρες κατά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας από τις κριτικές επιτροπές και δεν συνδέθηκαν για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους. Τώρα, έρχεται μία ανακοίνωση από την EBU, που δείχνει ότι υπήρχε μία αλλαγή στην ψηφοφορία αυτών των έξι χωρών.

Η EBU άλλαξε τις ψήφους των επιτροπών έξι χωρών στη Eurovision 2022, επισημαίνοντας παράλληλα ότι λαμβάνει «εξαιρετικά σοβαρά» κάθε «ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης» της ψηφοφορίας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ανέφερε πως εντοπίστηκαν «συγκεκριμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας» στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να τηρηθούν οι κανονισμοί, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, υπολογίστηκε ένα «υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα» για κάθε μία από αυτές τις χώρες. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τον δεύτερο ημιτελικό όσο και τον τελικό της φετινής Eurovision. Τελικά, το αποτέλεσμα για τις ψηφοφορίες των κριτικών επιτροπών από τις χώρες υπολογίστηκε με βάση αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοιο ιστορικό ψηφοφορίας.

Η EBU δεν διευκρινίζει στην ανακοίνωση ποιες ήταν οι έξι χώρες στις οποίες υπήρξε αυτή η αλλαγή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Euronews, επρόκειτο για τις εξής χώρες:

  • το Αζερμπαϊτζάν,
  • τη Γεωργία,
  • το Μαυροβούνιο,
  • την Πολωνία,
  • τη Ρουμανία και
  • το Σαν Μαρίνο

Να σου υπενθυμίσουμε ότι με κάποιες από αυτές τις χώρες υπήρξε αδυναμία σύνδεσης κατά τη διάρκεια του τελικού, για την ανακοίνωση των ψήφων των επιτροπών τους. Η ανακοίνωση του EBU αναφέρει τα εξής:

«Κατά την ανάλυση της ψηφοφορίας των επιτροπών, μετά τη δεύτερη πρόβα του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision, εντοπίστηκαν συγκεκριμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Για τη συμμόρφωση με τις οδηγίες ψηφοφορίας του διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εταίρο της για την ψηφοφορία, προκειμένου να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε μία από τις χώρες αυτές, τόσο για τον δεύτερο ημιτελικό όσο και για τον μεγάλο τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοιο ιστορικό ψηφοφορίας)»

Τέλος, σε αυτή υπογραμμίζεται πως λαμβάνει:

«Εξαιρετικά σοβαρά κάθε ύποπτη απόπειρα για τη χειραγώγηση της ψηφοφορίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision»

Και τονίζει ότι έχει το δικαίωμα «να αφαιρέσει τέτοιες ψήφους» με βάση τις επίσημες οδηγίες ψηφοφορίας, «ανεξάρτητα από το αν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα».

Η κίνηση αυτή της EBU φαίνεται να προκάλεσε την αντίδραση του ρουμανικού TVR1, που εξέφρασε την έκπληξή του για την αλλαγή των ψήφων της επιτροπής του. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ρουμανική TVR1 και υπογράμμισε ότι ούτε οι εκπρόσωποι του καναλιού, ούτε η επιτροπή ενημερώθηκε μετά τον δεύτερο ημιτελικό για τις όποιες υποψίες σχετικά με τις ψήφους της Ρουμανίας. Όπως αναφέρει:

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η ρουμανική επιτροπή αποφάσισε να δώσει τους μέγιστους βαθμούς στη Μολδαβία»

Το TVR1 υπογραμμίζει ότι δεν ήταν διαφανής ο τρόπος που υπολογίστηκαν τα νέα αποτελέσματα και γνωστοποίησε πως ζήτησε από τους διοργανωτές της Eurovision να δώσουν επίσημα μια εξήγηση για την αντικατάσταση των ψήφων της ρουμανικής επιτροπής.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;