Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα - Οι συσκευές που εντάσσονται στο πρόγραμμα
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε για το πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής, 15 Μαΐου, καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN και μίλησε για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή». Όπως ανακοίνωσε, το πρόγραμμα αυτό θα φέρει την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, το ποσοστό της επιδότησης θα φτάσει ακόμα και το 50% και «θα αφορά όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος». Όπως διευκρίνισε θα υπάρξει αντικειμενική κατάταξη και αξιολόγηση βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Και συνέχισε λέγοντας:

«Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα» 

Μάλιστα, επισήμανε πως η επιδότηση θα ξεκινάει από 35% και θα φτάνει έως και 50%. Ο κ. Σκρέκας δήλωσε:

«Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη και αξιολόγηση βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα). Έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους»

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες συσκευές μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα;

Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι οι εξής

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά

Οι συσκευές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

  • πλυντήρια ρούχων
  • πλυντήρια πιάτων
  • ηλεκτρικές κουζίνες

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς γίνεται η αίτηση

Η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται ηλεκτρονικά και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την κάνουν και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Η επιδότηση αυτή θα δίνεται με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών, για ανακύκλωση. Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα εξασφάλισης επιπλέον πόρων, εάν υπάρξει μεγάλη ζήτηση. Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά και πως θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο.

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;