Έξι στους δέκα ενήλικες στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι - Σε τι θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το θέμα της παχυσαρκίας.

Μία νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, σχεδόν έξι στους δέκα ενήλικες (59%) και ένα στα τρία παιδιά (το 29% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών) στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η νέα έκθεση του ΠΟΥ δείχνει πως η εξάπλωση της παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου, με εξαίρεση την Αμερική. Μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, καθώς τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων και στα δύο φύλα, τόσο μεταξύ των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων, είναι άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Όπως αποδεικνύεται από την εν λόγω μελέτη, το σωματικό βάρος πάνω του φυσιολογικού αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτου και κινητικών προβλημάτων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι συνδέεται με περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός αποτελεί περίπου το 13% των συνολικών θανάτων. Επιπλέον, η έκθεση του ΠΟΥ υποστηρίζει πως η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών μη μεταδοτικών ασθενειών. Μεταξύ αυτών είναι τουλάχιστον 13 διαφορετικών τύπων καρκίνων, καρδιαγγειακών νόσων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων και άλλα.

Η παχυσαρκία θεωρείται άμεσα υπεύθυνη για τουλάχιστον 200.000 νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, το σωματικό βάρος πάνω του φυσιολογικού ευθύνεται για το 7% των συνολικών ετών ζωής με αναπηρίες στην Ευρώπη. Ενώ η έκθεση υποστηρίζει επίσης πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι επλήγησαν αναλογικά περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η έκθεση (WHO European Regional Obesity Report 2022) δημοσιεύθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη και παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την παχυσαρκία που διοργανώνει αυτήν την εβδομάδα στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας. Η εν λόγω έκθεση αποκαλύπτει ότι τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων έχουν φθάσει σε επιδημικά επίπεδα στην Ευρώπη και συνεχίζουν να αυξάνουν. Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς καμία χώρα δε βρίσκεται κοντά στον στόχο που έχει θέσει ο ΠΟΥ για «φρένο» στην αύξηση της παχυσαρκίας έως το 2025.

Ο δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε:

«Η παχυσαρκία δε γνωρίζει σύνορα. Οι χώρες στην περιοχή μας έχουν απίστευτη ποικιλία, όμως όλες αντιμετωπίζουν σε έναν βαθμό την πρόκληση της παχυσαρκίας»

Μάλιστα, κάλεσε τα κράτη να δείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο θεωρείται πολύπλοκο.

Η έκθεση προτείνει κάποιες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας στη Γηραιά Ήπειρο. Ανάμεσά τους είναι νέοι φόροι στα ποτά με ζάχαρη, επιδοτήσεις στα υγιεινά τρόφιμα, περιορισμούς στο μάρκετινγκ των ανθυγιεινών τροφών για τα παιδιά, καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, βελτίωση της διατροφής και της σωματικής άσκησης στη διάρκεια όλης της ζωής, προβολή της σημασίας του θηλασμού, παρεμβάσεις σε επίπεδο σχολείου και άλλα.

Η θέση της Ελλάδας στην έκθεση του ΠΟΥ για την παχυσαρκία

Στην έκθεση του ΠΟΥ, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει ποσοστό υπέρβαρων 62,3% (άνδρες 68,2% και γυναίκες 56,2%), δηλαδή πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 58,7% (άνδρες 62,9% – γυναίκες 54,3%). Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των παχύσαρκων στην Ελλάδα εκτιμήθηκε σε 24,9% (άνδρες 24,2% – γυναίκες 25,4%), που είναι και αυτό πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 23,3% (άνδρες 21,8% – γυναίκες 24,5%). Μία βασική διαπίστωση από τα παραπάνω στοιχεία είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν αναλογικά περισσότεροι υπέρβαροι άνδρες, αλλά περισσότερες παχύσαρκες γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά την παιδική παχυσαρκία (και στα δύο φύλα στις ηλικίες έως πέντε ετών), στην Ελλάδα το ποσοστό εκτιμήθηκε για το 2020 στο 13,9%. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7,9%), με τη χώρα μας να εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μετά την Ουκρανία (17%) και την Αλβανία (14,6%).

Στις ηλικίες 5 έως 9 ετών, η Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι έχει ποσοστό υπέρβαρων 41% (αγόρια 45,2% – κορίτσια 36,5%), αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 29,5% (αγόρια 32,1% – κορίτσια 26,6%). Το ποσοστό παχύσαρκων παιδιών 5-9 ετών στην Ελλάδα εκτιμήθηκε σε 17,8% (αγόρια 21,2% – κορίτσια 14,2%), έναντι μικρότερου μέσου ευρωπαϊκού όρου 11,6% (αγόρια 14% – κορίτσια 9,1%).

Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, δηλαδή παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 έως 19 ετών, το ποσοστό υπέρβαρων στην Ελλάδα υπολογίστηκε σε 35,3% (αγόρια 39,2% – κορίτσια 31,3%), έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου 24,9% (αγόρια 26,7% – κορίτσια 22,9%). Το ποσοστό των παχύσαρκων εφήβων στη χώρα μας εκτιμήθηκε σε 11,7% (αγόρια 14,4% – κορίτσια 8,8%) έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 7,1% (αγόρια 8,6% – κορίτσια 5,6%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1