Όταν μεγάλοι σκηνοθέτες ασχολήθηκαν με θέματα πνευματικότητας και θρησκείας μέσα από τις ταινίες τους
Από τον Bergman, μέχρι τον Scorcese και τη Chloe Zhao, πολλοί σκηνοθέτες έχουν ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τη θρησκεία και την πνευματικότητα στις ταινίες τους.

Πολλές φορές έχουμε δει μεγάλους σκηνοθέτες, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην έβδομη τέχνη, να ασχολούνται με θέματα θρησκείας και πίστης. Είτε οι ίδιοι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τη θρησκεία μέσα από πρωτότυπες ιστορίες, είτε μεταφέρουν ιστορίες της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης στην μεγάλη οθόνη.

Συνήθως, οι θρησκευτικές ταινίες μπορούν από μεγάλους καλλιτέχνες του Σινεμά μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση τους βαθιά θρησκευόμενους και να ασχοληθούν με θέματα ταμπού της θρησκείας. Το Σινεμά, όμως, (και η τέχνη γενικότερα) πρέπει να βάζει δύσκολα ερωτήματα και να μην είναι πάντα “εύπεπτη” και “εύκολη”.

Εμείς έχουμε συγκεντρώσει μερικούς σκηνοθέτες που έχουν ασχοληθεί με τη θρησκεία και την πίστη μέσα από τις ταινίες τους

Martin Scorsese

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σχεδόν, σε όλη του την καριέρα έχει ασχοληθεί με ιερά και βέβηλα θέματα. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές αν κοιτάξεις στην τριλογία της πίστης που δημιούργησε. Πρόκειται για τρεις ταινίες που το θέμα της πίστης και της θρησκείας βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ωστόσο, δεν έχουν κανέναν άλλο συνδετικό κρίκο. Αυτές είναι οι ταινίες «The Last Temptation of Christ», «Kundun» και «Silence». Άλλη μία ταινία του που ασχολείται βαθύτατα με θέματα πίστης, αλλά είναι καμουφλαρισμένη σαν μία γκανγκστερική ταινία είναι το «The Irishman».

Darren Aronofsky

Ο γνωστός σκηνοθέτης, μέσα από τις ταινίες του έχει ασχοληθεί με δύσκολα θέματα από το θέμα του εθισμού, της πατρότητας, της ψύχωσης και πολλά άλλα. Ωστόσο, στις δύο πιο πρόσφατες ταινίες του, το βιβλικό έπος «Noah» και την αλληγορική «mother!», o Aronofsky φέρνει στην επιφάνεια τις θρησκευτικές και… περιβαλλοντικές ανησυχίες τους. Χρησιμοποιεί χριστιανικά σύμβολα, συμβολισμούς και ιστορίες για να μιλήσει για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Το θρησκευτικό background του καθενός θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς θα δει τις ταινίες αυτές. Να σημειώσουμε πως το «Noah» έχει και την έγκριση της Εκκλησίας, παρά κάποιες αλλαγές που έχει κάνει ο σκηνοθέτης.

Terrence Malick

Ο Αμερικάνος σκηνοθέτης, μετά την κυκλοφορία του «The Thin Red Line» το 1998, άλλαξε γραμμή στη σκηνοθετική του υπογραφή και μας χάρισε ταινίες που αναζητούν τον Θεό και ασχολούνται με θέματα πνευματικότητας, θρησκείας, πίστης και όλα αυτά που μας απασχολούν σε σχέση με τη ζωή μας και την ύπαρξη. Από το αριστουργηματικό «The Tree of Life» μέχρι το πιο πρόσφατο «A Hidden Life» (μία μεταφορά της ιστορίας του Χριστού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), ο Malick επιστρέφει ξανά και ξανά στα θέματα αυτά και δείχνει πως η πίστη είναι κάτι που τον απασχολεί βαθύτατα.

Ingmar Bergman

Ένας από τους σκηνοθέτες που έχει ασχοληθεί όσο κανένας άλλος με θέματα θρησκείας και πίστης είναι ο Σουηδός δημιουργός κλασσικών και άκρως επιδραστικών ταινιών, Ingmar Bergman. Οι ταινίες του αποτελούν βαθιά προσωπικούς διαλογισμούς στους μυριάδες αγώνες που αντιμετωπίζει η ψυχή και η ψυχή. Ο Θεός, η θρησκεία και η πίστη, υπάρχει πάντα στις ταινίες του, είτε στο παρασκήνιο, είτε στο προσκήνιο. Μάλιστα, η «Τριλογία του Θεού» που αποτελείται από τις ταινίες «Through a Glass Darkly», «Winter Light» και «The Silence» δείχνουν τρεις διαφορετικές οπτικές της πίστης, την απόλυτη πίστη που σε οδηγεί στην παράνοια, την αναζήτηση της, αλλά και την πλήρη απουσία του Θεού. Ο ίδιος μεγάλωσε σε βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια με πατέρα ιερέα, διηγήθηκε τη ζωή του στο εκπληκτικό «Fanny and Alexander». Αν, όμως, πρέπει να δεις μία ταινία του που έχει να κάνει με τη θρησκεία και την πίστη, τότε, θα πρέπει να δεις το «The Seventh Seal».

Mel Gibson

Ο ηθοποιός που έχει αναδειχθεί και σε έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον σκηνοθέτη αρκετά συχνά στις ταινίες του ασχολείται με θέματα θρησκεία και πίστης. Μάλιστα, μη ξεχνάς ότι μας έχει χαρίσει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες θρησκευτικές ταινίες. Μία, κατά τον Gibson, ακριβή μεταφορά των όσων γράφονται στη Καινή Διαθήκη για τα πάθη του Ιησού Χρηστού στο «The Passion of Christ». Ενώ, πιο πρόσφατα μας έδειξε μία διαφορετική οπτική της πίστης μέσα από την αληθινή ιστορία του στρατιώτη Desmond Doss στο «Hacksaw Ridge».

Αρκετοί είναι και οι πιο νέοι δημιουργεί του Σινεμά που έχουν ασχοληθεί με θρησκευτικά θέματα, όπως ο Garth Davis που προσπάθησε να επαναφέρει τη μνήμη της Μαρίας Μαγδαληνής ως την πρώτη φεμινιστική φιγούρα του χριστιανισμού μέσα από το «Mary Magdalene», αλλά και η βραβευμένη με Όσκαρ, Chloe Zhao, που στις ταινίες της «The Rider» και «Nomadland» υπάρχει μία αντι- Malick πνευματικότητα. Αλλά και στο πιο πρόσφατο «The Northman» του Robert Eggers όπου η Σκανδιναβική θρησκεία των Βίκινγκς αρχίζει να έρχεται σε επαφή με τον χριστιανισμό.

Γενικότερα, η πίστη και η θρησκεία αποτελούν πρόσφορο έδαφος για πολλούς δημιουργούς και αρκετές φορές θα δούμε μεγάλους σκηνοθέτες να ασχολούνται με τέτοια θέματα. Να αναζητούν μέσα από την τέχνη τους απαντήσεις για μεγάλα ερωτήματα και να μας δίνουν μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
17'
1 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
17'
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
10'
0 - 0
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
9'
0 - 3
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;