Πάσχα στην Τήνο: Μια διαφορετική εμπειρία - Έθιμα και 5 μέρη που πρέπει να πας οπωσδήποτε
Στην Τήνο ζεις την όμορφη αυτή περίοδο του χρόνου και συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις σου.

Μολονότι πολλοί επιθυμούν να γιορτάσουν στο Πάσχα στο χωριό τους, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δεν έχουν… χωριό, όπως επίσης πολλοί αυτοί που θέλουν να δοκιμάζουν ένα άλλο μέρος.

Η Τήνος, αποτελεί μια ιδανική επιλογή και για την περίοδο του Πάσχα, διότι συνδυάζει την κατάνυξη που επιβάλλουν οι Άγιες αυτές ημέρες, με τη θρησκευτική παράδοση και τις ομορφιές του νησιού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Photo Mag Greece (@photo_mag_greece)

Στην Τήνο ζεις την όμορφη αυτή περίοδο του χρόνου και συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις σου. Τα χρώματα από τη θάλασσα, ο ουρανός και τα λουλούδια, συνθέτουν έναν απίστευτο καμβά και οι μυρωδιές από τα σπάρτα και τα αγριόχορτα σε μαγεύουν και δίνουν αυτό το συναίσθημα της πληρότητας και της ηρεμίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Claudio Colaneri (@cycladeseveryday)

Τι δεν πρέπει να χάσεις, πού πρέπει να πας;

  1. Τον Επιτάφιο στον Πύργο: Τη Μ. Παρασκευή τα σοκάκια του χωριού ασφυκτιούν από κόσμο κατά την περιφορά του επιταφίου, την ίδια ώρα που πολλές γυναίκες στέκονται στα μπαλκόνια (ή τα παράθυρα) και σε «λούζουν» με μύρο.
  2. Οι τριμπονιές της Κυριακής του Πάσχα: Στον Πύργο (ξανά) την Κυριακή του Πάσχα ο κόσμος ξυπνά από πολύ πρωί. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ετοιμάζουν τις τριμπονιές τους και το μπαρούτι δεν έχει σταματημό.
  3. Το λιμανάκι του Πανόρμου: Το βράδυ του Μ.Σαββάτου θα δεις όλους όσους βρίσκονται στο λιμανάκι του Πανόρμου να γίνονται μία μεγάλη παρέα. Αν ο καιρός είναι καλός, τα βιολιά ηχούν δυνατά και εσύ πραγματικά απολαμβάνεις το φαγητό σου δίπλα στο κύμα. Και μία συμβουλή που θα σου θυμίσει κάτι από ελληνίδα μάνα. Τη ζακέτα σου να πάρεις καθώς στην Τήνο και ειδικά εκεί, την έχει την ψύχρα του.
  4. Το πανηγύρι στην Καρδιανή: Δευτέρα του Πάσχα δίνουμε όλοι φέτος ραντεβού στην Καρδιανή. Πανηγύρι σαν και αυτό μόνο με αυτά της Ικαρίας μπορεί να συγκριθεί. Ο χορός ξεκινά από νωρίς και η θέα του χωριού σου «κόβει» την ανάσα.
    Bonus tip: Στο χωριό αυτό έχω δει ένα από τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα της ζωής μου. Ειδικά το σημείο που φεύγεις από το χωριό της Καρδιανής και οδηγείσαι πως τον Όρμο των Υστερνίων είναι το ιδανικότερο. Συγχώρα με Σαντορίνη, δε σε συγκρίνω αλλά ήθελα να το πω.
  5. Η βόλτα στο χωριό του Βόλακα: Βώλαξ, ένα από τα πιο ωραία χωριά του νησιού. Εκεί θα συναντήσεις βράχους που μοιάζουν με πλανήτες και ωραία ποιήματα γραμμένα πάνω σε τοίχους εγκαταλελειμμένων σπιτιών. Μην ξεχάσεις, να περάσεις από το εργαστήρι του κύριου Αντώνη και να δεις (ή και να αγοράσεις) τα χειροποίητα καλάθια του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HELLAS♡Seductive & Fascinating (@alluring_greece)

Και κάτι τελευταίο για εσένα που ίσως κρύβεις μέσα σου ένα party animal. Στη χώρα μπορείς να ξενυχτήσεις μέχρι το πρωί. Όσο για το φαγητό; Υπάρχουν πολύ ωραία ταβερνάκια μέσα στη χώρα (δες Ζεύκι) αλλά και πολύ γραφικά στα χωριά (Δύο Χωριά, Κτικάδος, Πάνορμος).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tinos Greece (@tinos_greece)

Τήνος: Τα έθιμα του Πάσχα

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων τα παιδιά έπλεκαν ένα στεφάνι που στόλιζαν με μαργαρίτες. Στη συνέχεια, τριγυρνούσαν στα σοκάκια, περιέφεραν το στεφάνι και προσπαθούσαν με τις “αργινάρες” (ξύλινες ροκάνες) να κάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή φασαρία για να ξορκίσουν το κακό.

Φτάνοντας στη θάλασσα, έριχναν το στεφάνι στο νερό. Δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή της Σαρακοστής επιτρέπεται το ψάρι τραγουδούσαν το: “Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό !”

Στη λειτουργία τα “βάγια” κρέμονται από τους τα καντήλια και τους πολυελαίους της εκκλησίας και οι πιστοί προσπαθούν να τα πιάσουν για να τα φυλάξουν όλο το χρόνο.

Το βάψιμο των αυγών την Μεγάλη Πέμπτη

Το παραδοσιακό βάψιμο των αυγών, όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιείται και στην Τήνο, την Μεγάλη Πέμπτη. Η παράδοση αποδίδει διαφορετικές ερμηνείες στην προέλευση του εθίμου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tinos Greece (@tinos_greece)

Τα αυγά που έδωσε η Παναγία στους φρουρούς για να φέρονται καλά στον Υιό της βάφτηκαν κόκκινα από τα δάκρυά της, το αίμα της θυσίας του Χριστού, το χρώμα που πήραν τα αυγά δύσπιστης γυναίκας όταν θεώρησε ότι η Ανάσταση είναι τόσο πιθανή όσο το να βαφτούν κόκκινα τα αυγά, είναι μερικές από τις ερμηνείες.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο. Λέγεται ότι καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη βυζαντινή αυλή από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη, σε επίσημη τελετή το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tinos Greece (@tinos_greece)

Κατ’ έθιμο κόκκινα ή πολύχρωμα, με σχέδια ή χωρίς, το αυγό αποτελεί σύμβολο ζωής και ελπίδας. Το κέλυφος του θανάτου σπάει και μέσα από τον τάφο αναδύεται η Ζωή!

Οι επιτάφιοι στην Τήνο…

Οι ανύπαντρες γυναίκες κάθε ενορίας στολίζουν τον επιτάφιο στην εκκλησία. Μετά την Αποκαθήλωση, το μεσημέρι, οι πιστοί περνάνε από όλες τις εκκλησίες της Χώρας και των χωριών, για να προσκυνήσουν και να περάσουν κάτω από τον επιτάφιο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tinos Greece (@tinos_greece)

Το βράδυ πραγματοποιείται η περιφορά των επιταφίων. Ο Επιτάφιος κάθε ενορίας περνάει από τα σοκάκια κάθε γειτονιάς. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών στη διαδρομή του επιταφίου, θυμιάζουν, κρατάνε αναμμένα κεριά και τον ραίνουν με λουλούδια.

Στη Χώρα όλοι οι επιτάφιοι συγκεντρώνονται στην μαρμάρινη εξέδρα, όπου ψάλλονται τα Εγκώμια.

Στη συνέχεια, ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται προς την παραλία Καλάμια (ή Σπιτάλια). Στο νησάκι Χάνδρα, που βρίσκεται απέναντι από την παραλία, έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι φωτεινοί σταυροί. Ο επιτάφιος ακολουθούμενος από τον παπά και τα εξαπτέρυγα μπαίνει στο νερό, όπου και πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων. Στη συνέχεια οδηγείται προς το νεκροταφείο, όπου τελείται και εκεί επιμνημόσυνη δέηση.

Η Ανάσταση στην Τήνο…

Το Μεγάλο Σάββατο, το πρωί, γίνεται η Πρώτη Ανάσταση. Με το «Ανάστα ο Θεός κρίναι την γην» σκορπίζονται λεμονόφυλλα σε όλη την εκκλησία και οι πιστοί προσπαθούν να πιάσουν ένα στον αέρα και να το φυλάξουν για ευλογία και καλή τύχη.

Το βράδυ, λίγο πριν την Αναστάσιμη ακολουθία, μοιράζονται λαμπάδες και κόκκινα κεριά. Μετά το «Χριστός Ανέστη» η μία ενορία συναγωνίζεται την άλλη στο ποια θα ακουστεί περισσότερο.

Το λόγο έχουν τα βαρελότα και τα τρυμπόνια. Παλιότερα τα “κιούπια” που περιείχαν μπαρούτι και ήταν θαμμένα στο χώμα δημιουργούσαν εκκωφαντικό θόρυβο, λόγος για τον οποίο, χρέωναν κάποιον ήδη κωφό να τα ανάψει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tinos Greece (@tinos_greece)

Παράλληλα, τα παιδιά έφτιαχναν μόνα τους τα «τρίγωνα» με φυτίλι και μικρή ποσότητα μπαρουτιού, που τα χρησιμοποιούσαν αντί για τα σύγχρονα δυναμιτάκια.

Όλα τα ξωκλήσια του νησιού θα αναστήσουν πανηγυρικά μετά το Πάσχα.

Μ. Σάββατο

Στην εκκλησία της Μεγαλόχαρης, στην πρώτη Ανάσταση, στις 12 το μεσημέρι, σκορπίζονται λεμονόφυλλα, τα οποία θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη. Για εκκωφαντική Ανάσταση και περίτεχνα βαρελότα, επιστρέψτε εδώ το βράδυ, ενώ για πιο ήσυχα προτιμήστε κάποια εκκλησία ή μονή σε χωριό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tinos Greece (@tinos_cyclades)

Κυριακή του Πάσχα

Στην Τήνο θα απολαύσετε το κατσικάκι ή το αρνάκι στον φούρνο, ενώ σε κάποιες ταβέρνες του νησιού σερβίρουν και ψητά ή σούβλας. Το έθιμο του Πύργου, τα λεγόμενα «τριμπόνια», κρατάει από παλιά: πρόκειται για ειδικές κατασκευές-όπλα που βαρούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για να ξορκίσει ο κρότος το κακό.

Δευτέρα του Πάσχα: Το έθιμο της Αγάπης στα χωριά και στη Χώρα της Τήνου…

Tο έθιμο της Αγάπης αναβιώνει στον Κτικάδο και στόχος του είναι να συμφιλιώσει και να μονιάσει όλους τους κατοίκους του χωριού.

Mετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, γίνεται περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στο χωριό. Το μεσημέρι η καμπάνα καλεί το χωριό στο Ναό της Υπαπαντής.

Στην αίθουσα της καθέδρας βρίσκεται η Κοινή Τράπεζα (ένα μεγάλο μαρμάρινο τραπέζι το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τριακόσια άτομα) γύρω από την οποία κάθονται οι κάτοικοι του χωριού. Μάλιστα, όσοι είχαν διαφωνίες ή εντάσεις μέσα στη χρονιά θα πρέπει να συμφιλιωθούν και να κάτσουν σε διπλανές θέσεις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tinos Greece (@tinos_cyclades)

Tο γεύμα περιλαμβάνει σούπα και ψητό μοσχάρι, και διάφορους μεζέδες, για τα οποία έχουν φροντίσει οι γυναίκες του χωριού. Ακολουθεί αλληλοσυγχώρηση των παρευρισκόμενων, επιμνημόσυνη δέηση, ονομαστική αναφορά στη μνήμη των αποθανόντων και αναστάσιμοι ύμνοι.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, μετά τον εσπερινό της Αγάπης, οι ιερείς με τις Αναστάσεις όλων των ενοριών της Χώρας φτάνουν στην εξέδρα στην παραλία και ψάλλουν αναστάσιμους ύμνους. Στον Κτικάδο, οι Αναστάσεις (καθολική και ορθόδοξη) περνώντας μέσα από ολόκληρο το χωριό, συγκεντρώνονται στην πλατεία του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tinos Greece (@tinos_cyclades)

Κυριακή του Θωμά

Η Ροδαριά πραγματοποιείται στο πανηγύρι της Παναγίας της Λακκωτιανής, στα Υστέρνια. Μετά τη Λειτουργία, οι προσκυνητές τρώνε όλοι μαζί σε ένα κοινό, πλούσιο τραπέζι.

Είναι η ώρα που θα καρφώσουν στο πιρούνι και θα ανταλλάξουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα τις ροδαριές (μικρά μπουκέτα λουλουδιών συνοδευόμενα από κάρτα με αναστάσιμες ευχές). Σε παλιότερες εποχές, οι ροδαριές ήταν ένας διακριτικός τρόπος να εκφράσουν οι νέοι τον έρωτά τους.

Ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακά όργανα. Το έθιμο θυμίζει το αντίστοιχο της Αγάπης, αλλά φαίνεται να φέρει στοιχεία και από τα Ανθεστήρια, την τριήμερη γιορτή των ανθέων προς τιμήν του Διονύσου στην αρχαία Αθήνα.

Με πληροφορίες από travelstyle.gr και tinosecret.gr

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tinos Greece (@tinos_cyclades)

Δείτε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;