Πάσχα στις Κυκλάδες: Οι τέλειοι προορισμοί (Μέρος 2)
Πάσχα στις Κυκλάδες: Μια ξεχωριστή εμπειρία με όμορφες αναμνήσεις. Μέρος δεύτερο.

Οι διακοπές του Πάσχα σε κάποιο νησί, διαφέρουν από αυτές στην πόλη. Ιδιαίτερα στα νησιά των Κυκλάδων, η εμπειρία είναι μοναδική καθώς κάτοικοι και επισκέπτες ακολουθούν πρωτότυπα έθιμα με φόντο την ανθισμένη φύση και θέα τη θάλασσα. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τους κυκλαδίτικους προορισμούς που γιορτάζουν το Πάσχα διαφορετικά.

Μετά το πρώτο μέρος με τα καταπληκτικά νησιά των Κυκλαδών, ας δούμε τις υπόλοιπες επιλογές των νησιών που ένας πίνακας ζωγραφικής δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει την ομορφιά τους.

Νάξος: Τα ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα

Το πιο παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα στη Νάξο είναι το «λαμπριανό», δηλαδή αρνί ή κατσίκι με γέμιση (πατούδο) από τυριά, ρύζι, εντόσθια και χορταρικά. Το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνονται οι αυγοκουλούρες και  τα βαθρακάκια (κουλουράκια  σε σχήμα 8 με ένα αυγό). Στην λειτουργία της αγάπης την Κυριακή του Πάσχα, γίνεται λιτανεία των εικόνων της εκκλησίας στους δρόμους του χωριού.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα της Νάξου είναι αυτό με τα αναμμένα καλάμια: τα ανάβουν οι νέοι  τη Μεγάλη Παρασκευή στις Εγγαρές και τη Γαλήνη και δίπλα τους περνάει ο Επιτάφιος, δημιουργώντας μια αλλόκοτη και υποβλητική ατμόσφαιρα. Το ίδιο συμβαίνει και στις Μέλανες, μόνο που εκεί τα καλάμια έχουν και όνομα. Λέγονται «περιφάνες» και θεωρείται ότι συμβολίζουν τις δάδες που κρατούσαν οι Ρωμαίοι, όταν –κατά Ιωάννην– πήγαιναν να συλλάβουν τον Χριστό.

Πέρα από τις παραδόσεις της Λαμπρής, ένα ταξίδι στη Νάξο θα είναι ημιτελές χωρίς μια επίσκεψη σε κάποιον από τους τρεις αρχαίους Κούρους (ένας στο χωριό του Απόλλωνα, δύο στις Μέλανες), που μαρτυρούν τη σπουδαία γλυπτική παράδοση της Αξιάς.

Φολέγανδρος: Η διαδρομή της Παναγίας 

Το Πάσχα στη Φολέγανδρο μπορεί να είναι μια εμπειρία από τις λίγες. Όλα τα σπίτια ευλογούνται από την εικόνα της Παναγίας που  περιφέρεται επί τρεις ολόκληρες μέρες με τη συνοδεία πιστών που την ακολουθούν βήμα-βήμα. Η περιφορά ξεκινάει την Κυριακή του Πάσχα στη Χώρα, συνεχίζεται τη Δευτέρα στην Άνω Μεριά, την Τρίτη στον Πετούση, στο Λιβάδι και στο λιμάνι του Καραβοστάση, όπου δέχονται την ευλογία  και τα καΐκια. Σε όλη την διαδρομή δεν σταματούν να ακούγονται οι ήχοι από τα εκρηκτικά και τα καμπανάκια των παιδιών.

Ο επισκέπτης που θα έχει την αντοχή να ακολουθήσει την όλη διαδρομή. Θα χορτάσει κεράσματα (τσίπουρο, μελόπιτα, γαλατόπιτα, πίτα με μανούρα και μυζήθρα) μπαίνοντας στα σπίτια, και ταυτόχρονα γνωρίσει τη Φολέγανδρο «από μέσα». Πόσες φορές έχει κανείς την ευκαιρία να παρατηρήσει πού και πώς ζουν οι κάτοικοι ενός ολόκληρου νησιού;

Μήλος και Κίμωλος: Τη Μεγάλη Παρασκευή καίνε τον Ιούδα

Το πασχαλινό τραπέζι στην Κίμωλο είναι το πεντανόστιμο κατσικάκι φούρνου που συμπληρώνεται από πασχαλινές κουλούρες και διάφορων ειδών μελόπιτες. Το βράδυ της Ανάστασης το ελαφρύ δείπνο αποτελείται από με βραστό αρνάκι και σούπα.  Στη Μήλο, τα εδέσματα των ημερών του Πάσχα περιλαμβάνουν γλυκό με ντόπια μυζήθρα (καλισούνια), λαμπροκουλούρες και σούπα αυγολέμονο με ποδαράκια τυλιγμένα με έντερα (πατσοπόδαρα) για το βράδυ της Ανάστασης.

Στην Κίμωλο καίνε τον Ιούδα τη Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα που ο Επιτάφιος της Παναγιάς της Οδηγήτριας του Χωριού  περνάει από την Καρκάνη. Στον  Τριοβασάλο και τον Πέρα Τριοβασάλο της Μήλου τον καίνε την ίδια ωρα την Κυριακή του Πάσχα μετά τη λειτουργία της Αγάπης, αφού έχει προηγηθεί περιφορά των ομοιωμάτων του πάνω σε γαϊδούρα με συνοδεία οργάνων και σατυρικών τραγουδιών. Στη συνέχεια, οι άνδρες των δύο χωριών πετούν αυτοσχέδια δυναμιτάκια ανεβασμένοι στις ταράτσες των σπιτιών.

Εκτός από τα έθιμα του Πάσχα, ενδιαφέρον για τον επισκέπτη και στα δύο νησιά θα έχει η αναζήτηση των περίφημων «συρμάτων» που είναι υπόσκαφοι χώροι για να «ξεχειμωνιάζουν» οι βάρκες. Στην Κίμωλο υπάρχουν αρκετά (άλλα παρατημένα, άλλα χρησιμοποιούμενα) στον ψαράδικο οικισμό της Γούπας. Στη Μήλο υπάρχουν στο Κλήμα, στον Φυροπόταμο, στα Μαντράκια, στο Φουρκοβούνι και στην Αρετή. Στη Μήλο, εξαιτίας του τουρισμού τα σύρματά της αξιοποιούνται ως μαγαζιά με σουβενίρ ή ως ενοικιαζόμενα airbnb δωμάτια.

Ίος: μικρές και μεγάλες εκκλησίες της Χώρας

Τα μικρά τηγανητά πιττάκια με μέλι και μυζήθρα (καλασούνια) δεν λείπουν από το πασχαλινό τραπέζι, ενώ το δείπνο το βράδυ της Ανάστασης είναι παραδοσιακά βραστό κατσικάκι σούπα.

Η Ίος με τα πολλά της μπαρ, είναι ένα θρησκευόμενο αιγαιοπελαγίτικο νησί, με πληθώρα εκκλησιών. Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Ίο προσφέρεται στον επισκέπτη για μια μικρή περιπέτεια, ένα ασυνήθιστο σαφάρι, γυρεύοντας να ανακαλύψει τις μικρές και μεγάλες εκκλησίες της Χώρας, με αφετηρία τη γνωστή Παναγία Γκρεμνιώτισσα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εντυπωσιασθεί με  την ποικιλομορφία τους αλλά και με την εξαιρετική θέα από μερικά σημεία στα οποία θα βρεθεί κατά τη διαδρομή.

Σέριφος: Για μπάνιο την άνοιξη

Ένα χαρακτηριστικό έθιμο στο νησί είναι ότι συγκεντρώνονται οι συγγενείς και σφάζουν όλοι μαζί τα κατσικάκια τους για την ημέρα του Πάσχα. Αυτό ξεκινάει μετά την αποκαθήλωση τη Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο πρωί και καταλήγει σε προεόρτιο γλέντι μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Είναι γνωστό ότι στη Σέριφο υπάρχουν μερικές από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων αλλά και της Ελλάδας. Επειδή το Πάσχα εφέτος είναι αργά, αν ο επισκέπτης διαθέτει την κατάλληλη γενναιότητα, θα μπορέσει ίσως να απολαύσει ένα μπάνιο στη θάλασσα. Η πλέον προσβάσιμη παραλία είναι τα Λιβαδάκια, όμως καλό είναι να πάρει την γνώμη των ντόπιων για το μέρος όπου τα νερά είναι συνήθως πιο ζεστά αυτή την περίοδο.

Πάρος: Τα δρώμενα της Μάρπησσας

Τα θρησκευτικά δρώμενα που πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες στη Μάρπησσα, με αναπαραστάσεις από το Θείο δράμα κατά την περιφορά του Επιταφίου, απότελούν ένα μοναδικό έθιμο του Παριανού Πάσχα. Η Ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, η μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικός Δείπνος, οι Ρωμαίοι στρατιώτες, ο Ιησούς πάνω στο γαϊδουράκι, ο Πόντιος Πιλάτος, οι Μαθητές, το πλήθος, όλα είναι εκεί. Στα δρώμενα συμμετέχουν 200-250 άτομα, μαθητές από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο (Παριανοί ή Αθηναίοι με καταγωγή από τη Μάρπησσα) και κάποιοι ενήλικες που αναλαμβάνουν τους πιο δύσκολους ρόλους. Είναι ένα έθιμο που θα εντυπωσιάσει σε μεγάλο βαθμό τον επισκέπτη.

Τήνος: Τα χωριά «φορούν τα γιορτινά τους

Διάσημη για την Παναγία της, η Τήνος των δεκάδων μικρών και μεγάλων ορθόδοξων και καθολικών ναών τηρεί τα έθιμα με ευλάβεια και γιορτάζει το Πάσχα με ενθουσιασμό. Οι κάτοικοι φροντίζουν την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο να είναι αναμμένα τα καντήλια στα ξωκλήσια του νησιού. Σε όλα αυτά γίνεται η λειτουργία της Ανάστασης μέσα στην Πεντηκοστή, με τη συμμετοχή πολλών πιστών από όλα τα χωριά.

Ο πασχαλινός επισκέπτης της Τήνου θα μπορέσει να την γνωρίσει σε μια περίοδο έντονης βλάστησης και χωρίς τα καλοκαιρινά μελτέμια που δυσκολεύουν τις εκδρομές. Μετά την επίσκεψη στη Χώρα και τον Πύργο που είναι τα πιο γνωστά τοπόσημα του νησιού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ένα οδοιπορικό στα χωριά Ξινάρα, Ταραμπάδος, Φαλατάδος, Σμαρδάκιτο, Βώλακας, Αρνάδος, Μυρσίνη, Κουμάρος και Λουτρά. Αν όμως κάποιος προχωρήσει ακόμα πιο πέρα, προς τα εγκαταλελειμμένα Μοναστήρια με τα πέτρινα σπίτια ή προς τον οικισμό Αγάπη, θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει όλη την κρυμμένη μαγεία της Τήνου.

Σαντορίνη: Στον Πύργο η πιο όμορφη πομπή 

Το νησί είναι πολύ πιο παραδοσιακό από ότι θα περίμενε κάποιος με βάση την κοσμοπολίτικη φήμη του. Αυτό γίνεται αμέσως κατανοητό από τον επισκέπτη που θα βρεθεί το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στον Πύργο, στην ενδοχώρα της Σαντορίνης, 5 χλμ. από τα Φηρά. Ο Επιτάφιος περιφέρεται στα σοκάκια, ανάμεσα σε εκατοντάδες τενεκεδάκια που φλέγονται πάνω στις στέγες και στους τοίχους του Ενετικού κάστρου, με τις γυναίκες να τον ραίνουν με ροδόνερο. Το χωριό μοιάζει να λαμπαδιάζει, η εικόνα είναι μοναδική και μπορεί κάποιος να την απολαύσει από μια μικρή απόσταση πριν πάρει μέρος στην πομπή. Στον ίδιο Πύργο βρίσκεται κρεμασμένο ένα ομοίωμα του Ιούδα όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, γίνεται η ‘δίκη’ του και ακολουθεί η «εκτέλεσή» του.

Το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει τα μελιτίνια (γλυκά από ζάχαρη, αυγά και μυζήθρα) και κατσικάκι (ριφάκι) ψητό ή σούπα με σγαρδούμπα.

Σίκινος: Οι Επιτάφιοι σμίγουν

Στο λιτό Πάσχα του νησιού, κορυφαία στιγμή τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι τη συνάντηση των δύο Επιταφίων –της Παντάνασσας και του Αγίου Βασιλείου– που σμίγουν και κάνουν περιφορά στους οικισμούς του Κάστρου και του Χωριού. Το σημαντικότερο όμως γεγονός της περιόδου, που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν όσοι επισκέπτες παρατείνουν για λίγο την διαμονή τους στο νησί, είναι το πανηγύρι  της Χρυσοπηγής την Παρασκευή του Πάσχα. Αμέσως μετά τον εσπερινό προσφέρεται φαγητό σε όλους και ακολουθεί γλέντι μέχρι την έναρξη της λειτουργίας το επόμενο πρωί.

Η Σίκινος είναι ένα νησί που το προτιμούν όσοι θέλουν ένα ήρεμο Πάσχα χωρίς πολύβουες συγκεντρώσεις και υπερβολικές παραδόσεις. Ένας τέτοιος επισκέπτης θα μπορέσει να απολαύσει τις βόλτες του στα λαβυρινθώδη στενά, ανάμεσα στα ασπρισμένα σπίτια, μέσα στην απόλυτη ησυχία.

Μικρές Κυκλάδες: Ησυχία στη φύση

Σε αντίθεση με τα μεγάλα νησιά, που έχουν προσαρμόσει την καθημερινότητά τους σε πιο σύγχρονους ρυθμούς και συχνά διαθέτουν τις παροχές μιας πόλης, τα μικρονήσια των Κυκλάδων όπως η Ηρακλειά και η Σχοινούσα διατηρούν ατόφια τη λιτή τους φύση.

Ο επισκέπτης εδώ για τις ημέρες του Πάσχα δεν προβληματίζεται  για το που θα πάει και τι θα δει. Οι επιλογές του περιορίζονται σε πεζοπορίες, βαρκάδες, φαγητό και γνωριμίες με τους ντόπιους. Ο προορισμός ταιριάζει σε παρέες λίγων οικογενειών.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
ΑΕΚ
FT
3 - 0
Παν
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
0'
91 - 95
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
2'
34 - 39
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;