Πανελλήνιες 2022: Να σπουδάσω Αρχιτέκτονας ή Πολιτικός Μηχανικός; (ΒΙΝΤΕΟ)
Πανελλήνιες 2022: Η Λίλα Αλεξίου, σύμβουλος σπουδών της Orientum, απαντά σε μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού από υποψήφιους του 2ου επιστημονικού πεδίου.

Πανελλήνιες 2022: Με τι ασχολείται ένας Αρχιτέκτονας και με τι ένας Πολιτικός Μηχανικός; Ποια επαγγελματικά δικαιώματα έχουν; Πώς θα ξέρεις ότι σε ενδιαφέρουν αυτά τα τμήματα; Αρχιτέκτονας ή Πολιτικός Μηχανικός; Τι από τα δύο να σπουδάσω;

Πριν απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, ας δούμε πόσα τμήματα υπάρχουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Στην Ελλάδα έχουμε 7 Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σε: Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Χανιά και Ξάνθη.

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι αν σε ενδιαφέρουν τα τμήματα αυτά, θα πρέπει να εξεταστείς πανελλαδικά και στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό σχέδιο.

Από την άλλη, έχουμε 5 τμήματα Πολιτικών Μηχανικών σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ξάνθη

Προσοχή!!! Υπάρχουν ακόμα και 3 τμήματα Πολιτικών Μηχανικών – Σχολών μηχανικών, τα πρώην Τ.Ε.Ι., σε Αθήνα, Πάτρα και Σέρρες.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα αντιστοιχία επαγγελματικών δικαιωμάτων με αυτά των αποφοίτων των Πολυτεχνικών Σχολών.

Για τα τμήματα πολιτικών μηχανικών δεν χρειάζεται να εξεταστείς σε ειδικό μάθημα.

Ας δούμε όμως τώρα με τι ασχολείται ο καθένας!

Με τι ασχολείται ένας αρχιτέκτονας

Ο αρχιτέκτονας μελετά και σχεδιάζει τη διαμόρφωση του εσωτερικού και εξωτερικού των κτιρίων σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τους κανονισμούς και τη σχετική νομοθεσία.

Φροντίζει για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου με πρακτικές, χρήσιμες και αισθητικά ικανοποιητικές λύσεις. Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου, όπου μελετά και σχεδιάζει ένα έργο πριν αυτό υλοποιηθεί, ενώ, επίσης, μπορεί να παρευρίσκεται και να επιβλέπει τις εργασίες που γίνονται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκτός από την κατοικία, επεκτείνονται και σε άλλες κατασκευές, όπως νοσοκομεία, σχολικά κτίρια, μουσεία, εκκλησιαστικά κτίρια, τουριστικές, βιομηχανικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εγκαταστάσεις κά.

Σχετικά νεότερα πεδία επαγγελματικής δραστηριοποίησης αποτελούν: το βιομηχανικό σχέδιο, o επανασχεδιασμός και η επαναχρησιμοποίηση παλαιών κτισμάτων, η αρχιτεκτονική τοπίου, οι νέες τεχνολογίες στο σχεδιασμό και την κατασκευή, οι οπτικοακουστικές κατασκευές κ.ά. (πυραμίδα)

Ένας αρχιτέκτονας μεταξύ άλλων πρέπει να διαθέτει σχεδιαστική ικανότητα, η καλλιτεχνική ευαισθησία και η δημιουργική φαντασία.

Με τι ασχολείται ένας πολιτικός μηχανικός

Ένας πολιτικός μηχανικός τώρα, μελετά τις μεθόδους υλοποίησης ενός έργου, επιλέγει τα υλικά κατασκευής, υπολογίζει τις απαιτούμενες ποσότητες και κόστη κάνει υπολογισμούς και ετοιμάζει σχέδια έτοιμα προς κατασκευή. Εστιάζει κυρίως στην δομική αντοχή της κατασκευής, δηλαδή στην στατική του κτιρίου.

Μπορεί ακόμα να είναι υπεύθυνος της επίβλεψης της κατασκευής του έργου μέχρι την παράδοση του.

Οι πολιτικοί μηχανικοί εκτός από κατοικίες μπορούν να απασχοληθούν με υδραυλικές μελέτες π.χ. σε λιμάνια, φράγματα κ.ά. σε συγκοινωνιακές μελέτες π.χ. σε έργα οδοποιίας, σιδηροδρομικά έργα, αεροδρόμια κ.ά. μπορούν ακόμα να ασχοληθούν με γεωτεχνικές μελέτες και άλλα.

Σχετικά νεότερα πεδία επαγγελματικής δραστηριοποίησης αποτελούν η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, η εκτίμηση ακινήτων, οι κατασκευές οικολογικές δόμησης και άλλα.

Ένας πολιτικός μηχανικός μεταξύ άλλων πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αντίληψη του χώρου και του όγκου, μαθηματική και υπολογιστική ικανότητα, Ικανότητα διοίκησης προσωπικού για τις δραστηριότητες των επιβλέψεων των έργων

Έχουν όμως διαφορές στα επαγγελματικά τους δικαιώματα;

Και οι δύο ειδικότητες μηχανικών μπορούν να εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) από το οποίο παίρνουν και την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος. Πολλές μελέτες μπορούν να γίνουν και από τους δύο, ενώ σε άλλες διαφέρουν.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε: Ότι οι πολιτικοί μηχανικοί είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να εκπονήσουν μελέτες λιμενικών και γεωτεχνικών έργων, ενώ οι αρχιτέκτονες από την άλλη, είναι η μοναδική ειδικότητα Μηχανικών που έχει δικαίωμα εκπόνησης ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών. Επίσης, οι αρχιτέκτονες έχουν περιορισμό στις στατικές μελέτες, ενώ οι πολιτικοί μηχανικοί όχι.

Πώς θα ξέρεις ότι σε ενδιαφέρουν τα τμήματα αυτά;

Αν τα ενδιαφέροντα σου είναι στις Κατασκευές και τις Εικαστικές Τέχνες θα μπορούσες να σκεφτείς τα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, αν πάλι είναι σε Κατασκευές, Μηχανολογία, Μαθηματικά & Στατιστική, Φυσικές Επιστήμες και Εικαστικές Τέχνες τότε θα μπορούσες να σκεφτείς τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2