Πανελλήνιες 2022: Τι δε σου είπαν για το 3ο επιστημονικό πεδίο
Πανελλήνιες 2022: Η Βιολέττα Μoυστακαλή, σύμβουλος σπουδών της Orientum, απαντά σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Πανελλήνιες 2022: Εργοθεραπεία ή Φυσικοθεραπεία;

Από ΤΕΦΑΑ γίνομαι διαιτολόγος;

Τελειώνοντας ποιο τμήμα μπορώ να ασχοληθώ με την αισθητική;

Η Βιολέττα Μoυστακαλή, σύμβουλος σπουδών της Orientum απαντά σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου

Αν τελειώσω ΤΕΦΑΑ μπορώ να ανοίξω γραφείο ως διαιτολόγος ή ως φυσικοθεραπευτής;

Η απάντηση είναι όχι!

Μπορείς να ανοίξεις Διαιτολογικό γραφείο μόνο εάν τελειώσεις τα τμήματα Διαιτολογίας και Διατροφής από τα οποία θα αποκτήσεις και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ομοίως, δεν μπορείς να ανοίξεις δικό σου γραφείο ως φυσικοθεραπευτής. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι απόφοιτοι των τμημάτων φυσικοθεραπείας.

Από το Γεωπονικό μπορώ να ασχοληθώ μόνο με τη γεωργία και τις καλλιέργειες;

Όχι βέβαια.

Φυσικά θα αποκτήσεις μια δυνατή βάση στη γεωπονική επιστήμη παίρνοντας γνώσεις:

  • αγροτικής οικονομίας,
  • γεωργικής μηχανικής,
  • τεχνολογίας τροφίμων,
  • ζωικής και φυτικής παραγωγής
  • αλλά και εφαρμογών της πληροφορικής στη γεωργία.

Ωστόσο οι εναλλακτικές είναι πολλές.

Για παράδειγμα, με ένα master στην Επιστήμη τροφίμων και διατροφής ή με ένα master στην αμπελουργία, την οινολογία και τα αλκοολούχα ποτά μπορείς να εργαστείς σε βιομηχανίες τροφίμων ή βιομηχανίες παραγωγής ζύθου, αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών αντίστοιχα.

Aν πάλι τα ενδιαφέροντα σου είναι στην τεχνολογία, με ένα μεταπτυχιακό σχετικό με Τεχνολογίες Θερμοκηπίων, μπορείς να ασχοληθείς με τη διαχείριση του σύγχρονο εξοπλισμού των θερμοκηπιακών μονάδων.

Ένας εργοθεραπευτής έχει διαφορά από έναν φυσικοθεραπευτή;

Ναι, έχουν αρκετές διαφορές, αλλά οι 2 αυτές ειδικότητες έχουν και κοινά στοιχεία.

  • Και οι δύο εργάζονται για να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων,
  • αξιολογούν τους ασθενείς και προσφέρουν προσαρμοσμένα σχέδια θεραπείας
  • αντιμετωπίζουν ακόμα, άτομα με ιατρικά προβλήματα σε διάφορα στάδια της ζωής τους

Ποιες διαφορές έχουν!!;;

Ένας εργοθεραπευτής καλείται να θεραπεύσει μια διαταραχή μέσω σωματικού έργου ώστε το άτομο να είναι ικανό να συμμετέχει σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Ορισμένοι από τους τρόπους ανάκτησης της λειτουργικότητας ενός ατόμου μπορεί να είναι απλές δραστηριότητες όπως: ζωγραφική, παιχνίδι, κέντημα, κεραμική.

Εκτός από την βελτίωση της σωματικής λειτουργικότητας επίσης επικεντρώνονται και στη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης του ασθενούς.

Από την άλλη, ένας φυσικοθεραπευτής επικεντρώνεται στην πρόληψη, θεραπεία ή αποκατάσταση διαταραχών ή δυσλειτουργιών της ανθρώπινης κίνησης. Έτσι οι φυσιοθεραπευτές εστιάζουν στην μείωση του πόνου, την βελτίωση της ισορροπίας – της μυϊκής δύναμης του συντονισμού κινήσεων και άλλα. Χρησιμοποιούν μέσα όπως:

  • μασάζ,
  • υδροθεραπεία,
  • χαλάρωση μέσω αύξησης και μείωσης της θερμοκρασίας
  • και χρήση φυσικοθεραπευτικών μηχανημάτων.

Το τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι ίδιο με το Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;

Όχι δεν είναι ίδια.

Το τμήμα βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι 5 ετούς φοίτησης και δίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γεωπόνου!

Ασχολείται κυρίως με την εφαρμογή προηγμένων βιοτεχνολογικών γνώσεων και μεθόδων στη γεωργική παραγωγή. Δηλαδή εστιάζει στο όφελος της φυτικής και ζωικής παραγωγής καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την άλλη το τμήμα βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στην Λάρισα είναι τετραετές και δίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα βιολόγου.

Ασχολείται με τον κλάδο:

Α) της Βιοχημείας μελετώντας τις χημικές διεργασίες που πραγματοποιούνται σε ζωντανούς οργανισμούς, καθώς και των ουσιών τους

Β) καθώς και με τον κλάδο της βιοτεχνολογίας με στόχο την παραγωγή χρήσιμων ή εμπορικά αξιοποιήσιμων προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών προς όφελος του ανθρώπου.

Το τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών του ΠΑΔΑ και το Βιοιατρικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ δίνουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους;

Όχι, από το τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξεις αποκτάς τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχιούχου:

  • Είτε Αισθητικής και Κοσμητολογίας
  • Είτε Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας
  • είτε ιατρικών εργαστηρίων
  • είτε οδοντοτεχνίτη
  • Είτε οπτικού -οπτομέτρη

Από την άλλη, αν αποφοιτήσεις από το τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, αποκτάς τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του πτυχιούχου Ιατρικών Εργαστηρίων.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1