Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου
O Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας πιάνουν τόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αφού σχολίασε την περιορισμένη παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης στην συζήτηση, σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην αγορά εργασίας, αλλά επειδή αποτυπώνει την αντίληψη της κυβέρνησης για μια προοδευτική και ενεργητική πολιτική σε ζητήματα εργασίας.

Πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού:

«Μου κάνει εντύπωση η περιορισμένη συμμετοχή συναδέλφων της αντιπολίτευσης σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ ότι έχει ξεχωριστή σημασία, μάλιστα δεν βλέπω κανέναν από το ΚΙΝΑΛ. Ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά εργασίας, αλλά και γιατί αποτυπώνει ξεκάθαρα την αντίληψη της ΝΔ για μια ενεργητική πολιτική στα ζητήματα της εργασίας.

Η ανεργία απειλή για κάθε κοινωνία Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της είχε πει κάποτε ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ γιατί η ανεργία είναι πάντοτε η μεγαλύτερη απειλή για κάθε κοινωνία. Και αυτή ακριβώς την απειλή που στη ΝΔ τη θεωρούμε τη μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας την αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες. Και παρά τις αντιξοότητες τα δεδομένα δείχνουν ότι η προσπάθειά μας πιάνουν τόπο από Ιούλιο 2019 μέχρι και Φεβρουάριο 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%.

Είναι η μεγαλύτερη, η ταχύτερη αποκλιμάκωση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν πάνω από 270.000 θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Αντιμετωπίσαμε αλλεπάλληλες κρίσεις… Και θυμάμαι τις απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε εκτόξευση της ανεργίας. Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζομένων, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω απ’ όλα τις θέσεις εργασίας και να μη διακόψει την πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας, που συνεχίζεται τους τελευταίους μήνες με μεγαλύτερη ένταση.

Βεβαίως δεν μπορούν να μας ικανοποιούν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί εξακολουθούμε να έχουμε τη 2η θέση στην ανεργία στην Ευρώπη και ένα σύστημα χαμηλών αμοιβών, ενώ η χώρα δοκιμάζεται από την παγκόσμια ακρίβεια. Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια. Αλλά είναι δεδομένο πως όσα κέρδισαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα ροκανίζονται. Και δεν μπορεί το ζήτημα της ακρίβειας να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών, χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή αντίδραση και γι’ αυτή θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30-31 Μαΐου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων να θωρακίσει την οικονομία απέναντι στον εισαγόμενο πληθωρισμό. Με έκτακτα μέτρα, με την επιταγή ακρίβειας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχουμε δεσμευτεί η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή 1η Μαΐου 2022. Έρχεται να βάλει στον πυρήνα της πολιτικής μας μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και την προσφορά από την αγορά. Και για να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα μεταξύ του τι αναζητούν οι επιχειρήσεις και των δεξιοτήτων των ανέργων, πρέπει να παρέχουμε πολλά και να προσφέρουμε σύγχρονες δεξιότητες στους ανέργους.

Αλλά και να διακρίνουμε τους αληθινούς ανέργους, που έχουν ουσιαστική ανάγκη της κρατικής αρωγής, ώστε οι πόροι να μην σπαταλώνται οριζόντια αλλά να κατευθύνονται σε συγκεκριμένες πολιτικές εργασίας. Και το νομοσχέδιο που συζητούμε έρχεται να αντιμετωπίσει μια σειρά από χρόνια προβλήματα στην αγορά εργασίας. Εθνική πρόκληση η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανέργων Το πρώτο πρόβλημα η μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. Περίπου 600.000 δεν είχαν βρει δουλειά για 1 χρόνια, με έναν στους 3 δηλωμένοι άνεργοι για πάνω από 5 χρόνια ενώ ένας στους 5 είναι σε αυτή την κατάσταση για πλέον της μιας 10ετίας.

Κι όμως αυτή η ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας, όχι μόνο στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά αρκετές που θα καλύπτονταν αν οι υποψήφιοι είχαν βασικές δεξιότητες. 7 στους 10 εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους με ανταγωνιστικό προσόντα σε κλάδους όπως ο τουρισμός, την ίδια στιγμή που η χώρα έχει ανεργία 12,8%. Σε αυτή την αντίφαση λοιπόν πρέπει να απαντήσουμε. Και αυτή είναι μια πρόκληση εθνική. όχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας αλλά την επιμόρφωση των ανέργων για να έχουν πραγματική προοπτική επιστροφής στην αγορά εργασίας.

Γιατί δυστυχώς η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο με τις γνώσεις και κατάρτισή του. Πολύ καινοτόμα η πρόβλεψη ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσο καιρό θα το δικαιούταν ως άνεργος εφόσον βρει δουλειά. πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κίνητρο, που ωθεί προς την επανεκπαίδευση και ενεργοποιεί τον άνεργο να ξεφύγει από την παραλυτική κατάστασης επιδότησης από το κράτος.

Το δεύτερο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το νομοσχέδιο είναι η ίδια η ποιότητα της κατάρτισης. Τα προγράμματα αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς. Στόχος μας πολλές, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Έχω ζητήσει σύστημα αντίστοιχης εσωτερικής αξιολόγησης και για τον ίδιο τον ΟΑΕΔ. Αυτό είναι ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά τα Πανεπιστήμια αναλαμβάνουν ρόλο στην επαγγελματική κατάρτιση, ανοίγοντας έναν θεμιτό ανταγωνισμό σε αυτή την αγορά».

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
  
  
  
 1