Μεταφέρθηκε η Πρωτομαγιά - Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα
Επίσημα πλέον η μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς - Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και πότε ανοίγουν ξανά - Δείτε ημερομηνίες

Όπως ανακοινώθηκε και γράψαμε πριν από λίγο σήμερα, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιά 2022, λόγω του ότι συμπίπτει με Κυριακή, μετατίθεται για τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου.

Πότε κλείνουν τα σχολεία & πότε ανοίγουν ξανά μετά το Πάσχα

Όπως είναι γνωστό, τα σχολεία κάθε χρόνο κλείνουν την Παρασκευή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, φέτος στις 15 Απριλίου 2022, και ανοίγουν -ως είθισται- οκτώ ημέρες μετά το Πάσχα, ημέρα Δευτέρα. 

Ωστόσο, η Πρωτομαγιά 2022, η οποία φέτος, μετατίθεται για τη Δευτέρα 2 Μάϊου, αλλάζει και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, οπότε οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τους, σύμφωνα με πληροφορίες του neolaia.gr, την Τρίτη 3 Μαΐου 2022.

Σημειώνουμε ότι η Πρωτομαγιά 2022 (φέτος θα εορταστεί 2 Μάϊου) παραμένει υποχρεωτική αργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και εργοδότες.

Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας – βάσει του Ν. 4468/2017 – υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα εξής:

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου ιδικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;