Πότε θα καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Άλλαξε η διάρκεια στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης - Τι θα γίνει με την κατάργησή τους - Όσα έχουν γίνει γνωστά

Eίναι πλέον πραγματικότητα η αλλαγή διάρκειας στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και πιστοποιητικά νόσησης, αφού, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 1547), τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν εφεξής έως 9 μήνες, από τους 7 που ίσχυαν μέχρι πρότινος. Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό νόσησης, αυτό επεκτείνεται στους 6 μήνες από τους 3 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει με μονοδοσικό εμβόλιο και αυτό το πιστοποιητικό θα ισχύει για εννέα μήνες μετά την ενισχυτική δόση.

Ωστόσο, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί αφορά την ημερομηνία κατάργησής τους, το οποίο και φαίνεται να αποτελεί ακόμα άλυτο «γρίφο».

Μερικώς εμβολιασμένοι και νοσήσαντες έχουν πλέον παράταση δύο ή τριών μηνών στην εστίαση, ωστόσο, αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το πότε θα πάψουμε να χρειαζόμαστε πιστοποιητικά για τις διάφορες εξωτερικές μας δραστηριότητες.

Το βασικό σενάριο που έχει διαρρεύσει κάνει λόγο για κατάργηση των πιστοποιητικών μετά την Πρωτομαγιά 2022. Αυτή η πληροφορία, ωστόσο, φαίνεται πως διαψεύδεται με τη χθεσινή αναφορά της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, η Μίνα Γκάγκα επισήμανε σχετικά πως «κοιτάμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα προχωράμε».

«Συμβαδίζουμε επίσης με όλη την Ευρώπη, δηλαδή δεν κάνουμε μονομερείς αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ακύρωσης, σήμερα που μιλάμε, του πιστοποιητικού».

Με τις δηλώσεις της, η αναπληρώτρια Υπουργός έδωσε παράλληλα το στίγμα για νέες αποφάσεις με ορίζοντα το καλοκαίρι:

«Το πώς θα προχωρήσουμε προς το καλοκαίρι είδατε ότι τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια δόξα τω θεώ πήγαμε καλά, δηλαδή παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κρούσματα με τον καλό καιρό, με το ότι ήμασταν έξω το καλοκαίρι πήγαμε καλά. Πιστεύω και εύχομαι ότι και φέτος το καλοκαίρι θα είναι καλό».

Ερωτηθείσα, τέλος, αν ισχύουν τα ρεπορτάζ που θέλουν από 1η Μαΐου να χαλαρώνουν ή να αποσύρονται τα μέτρα, εκείνη είπε ότι «το συζητάμε αλλά και πάλι σας λέω ότι είναι θέμα επιδημιολογικής επιτήρησης και δεδομένων, και βαδίζουμε με βάση το τι βλέπουμε».

Τι αλλάζει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πιστοποιητικό νόσησης

Ως πλήρως εμβολιασμένοι μετά τη νέα ΚΥΑ θα θεωρούνται:

Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι:

«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση»

Αναφορικά με το πιστοποιητικό νόσησης αυτό επεκτείνεται στους 6 μήνες από τους 3 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρεται παράλληλα ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Τα εν λόγω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν.4876/2021.

Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ με τις αποφάσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 0 
  
  
 2