Η Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Γιατί όμως έγινε αυτή η γαστρονομική επιλογή για τη συγκεκριμένη ημέρα και πότε καθιερώθηκε το έθιμο;
Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει από την εποχή των Βίκινγκς, καθώς εμφανίστηκε ως εμπορικό προϊόν περίπου το 800 μ.Χ.. Στη συνέχεια οι Βάσκοι κατά την περίοδο του Μεσαίωνα ξεκίνησαν και εκείνοι το εμπόριό του, ενώ με το πάστωμά του κατάφεραν να τον διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που ήταν απαραίτητο για τα ταξίδια τους.
Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος, που είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, ήρθε τον 15ο αιώνα και κέρδισε σημαντική θέση στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου.
Μπακαλιάρος: Πώς έγινε το εθνικό φαγητό για την 25η Μαρτίου
Ο λόγος που έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, είναι πως επειδή κατά την περίοδο της Σαρακωστής η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.
Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.
Μαζί με τον μπακαλιάρο όμως η παραδοσιακή σκορδαλιά έχει την τιμητική της ως συνοδεία με το νόστιμο ψάρι.
Δείτε εδώ μία πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλία!
Διαβάστε ακόμη:
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Μόδα - Ομορφιά
Εποχιακή Εργασία
21-12-2023
Μυκονος
Πληροφορική
Πλήρης Απασχόληση
22-01-2024
Αιγάλεω