Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια - Την Πέμπτη οι επίσημες ανακοινώσεις
Αύριο θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις για το πακέτο των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, που θα περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, το έκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και τη στήριξη των πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης.

Αύριο, Πέμπτη 17 Mαρτίου 2022, θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις για το πακέτο των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, το οποίο θα περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, το έκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και τη στήριξη των πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο το πρωί από τους συναρμόδιους Yπουργούς.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Yπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ανέφερε ότι η στήριξη των πολιτών για τα καύσιμα θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης, χωρίς να αποκαλύπτει άλλες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Τρίπτυχο παρεμβάσεων

Το κυβερνητικό σχέδιο στηρίζεται σε ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων, οι οποίες αφορούν καταρχάς την ανακούφιση των πιο ευάλωτων από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, την επέκταση των επιδοτήσεων, με αύξηση τους ύψους των χορηγήσεων για τσουχτερά τιμολόγια της ενέργειας, για το δίμηνο Μαρτίου – Απρίλιου, αλλά και την επιταγή ακρίβειας, η οποία θα δοθεί στοχευμένα στις οικονομικά αδύναμες, ομάδες του πληθυσμού.

Όσον αφορά στις τιμές της βενζίνης, η κυβέρνηση φαίνεται, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, να καταλήγει στη λύση της χορήγησης ενός επιδόματος κίνησης. Το μέτρο θα υλοποιηθεί με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ώστε η απόδοση των ελαφρύνσεων που θα επιφέρει, να ωφελήσουν τα ασθενέστερα, εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Μοντέλο, φέρεται κατά πληροφορίες, να αποτελεί ο μηχανισμός για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Η συγκεκριμένη επιλογή, περιγράφεται από κυβερνητικά στελέχη ως μονόδρομος. Άλλη παρέμβαση, όπως η μείωση του ΦΠΑ, χαρακτηρίζεται – υπό τις παρούσες συνθήκες – ανεφάρμοστη. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, προσκρούει στην υποχρέωση, που απορρέει για τα κράτη – μέλη, από κοινοτική οδηγία, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης να κατατάσσεται στον ανώτερο εθνικό συντελεστή.

Για το σκέλος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αρμόδια στελέχη απορρίπτουν ως αστήριχτο τον αντιπολιτευτικό ισχυρισμό, ό,τι η αύξηση της τιμής στα καύσιμα φουσκώνει» κρατικά έσοδα τα κρατικά έσοδα. Τα ίδια στελέχη υπενθύμιζαν ότι ο υπολογισμός του ΕΦΚ γίνεται με βάση την ποσότητα και όχι την τιμή των καυσίμων. Κατά συνέπεια όταν καταναλώνεται η ίδια ποσότητα, δεν αλλοιώνεται το ύψος των δημοσίων εσόδων από τον ίδιο φόρο.

Άρα, όταν καταναλώνεται η ίδια ποσότητα εισπράττεται ο ίδιος φόρος, ανεξάρτητα από τις ανατιμήσεις, οι οποίες λοιπόν δεν επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα μέσω ΕΦΚ. Αντιθέτως, λόγω της ελαφρώς μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων κίνησης τα συγκεκριμένα έσοδα κινούνται ελαφρώς καθοδικά

Η παρέμβαση για το κόστος των καυσίμων θα πλαισιώσει την επιταγή της κατά της ακρίβειας που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Η κυρίαρχη τάση, που μένει να επιβεβαιωθεί, θέλει τη χορήγηση του να αφορά σε 1,24 εκατομμύρια δικαιούχων από τρεις κατηγορίες. Τα άτομα με αναπηρία θα λάβουν 250 ευρώ ενώ το επονομαζόμενο και «Δώρο Πάσχα» θα δοθεί σε σχεδόν 270.000 δικαiούχους.

Ο καθορισμός τους γίνεται με βάση το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, που θα κυμαίνεται από τα 7.200 ευρώ έως τα 14.400 ευρώ, που δεν θα πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη σε αξία των 200 χιλιάδων ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;