Κλειδώνουν τα μέτρα για την ακρίβεια - Οι τρεις ενισχύσεις
Το σχέδιο για το φρενάρισμα του κύματος ακρίβειας - Τι είναι η επιταγή ακρίβειας και ποια άλλα μέτρα εξετάζονται;

Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσουν» τα μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας. Πού θα προσανατολιστούν τα μέτρα αυτά και τι πρέπει να περιμένουμε;

Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις για να προσδιοριστεί το ύψος της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι και ο μηχανισμός για την συγκράτηση των τιμών για τα καύσιμα. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες και το Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Σε αυτό οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν τα εξής:

«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται.»

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, αναφέρεται ότι τα μέτρα αναμένεται να κινηθούν σε τρεις άξονες προκειμένου να μπει φρένο στο κύμα ακρίβειας. Οι τρεις αυτοί άξονες θα είναι:

  • Χορήγηση βοηθήματος, όχι μόνο στους πιο αδύναμους
  • Τιμές καυσίμων
  • Επιδότηση σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου

Επιταγή ακρίβειας: Τι είναι – Οι δικαιούχοι

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο υπάρχει και η «επιταγή ακρίβειας», που ακούμε αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ως «επιταγή ακρίβειας» έχει χαρακτηριστεί αυτή η επιδότηση που αφορά τουλάχιστον 1 εκατ. πολίτες, με το ύψος της να ανέρχεται στα 200-300 ευρώ. Όπως όλα δείχνουν, δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επιδότηση καυσίμων

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει και επιδότηση καυσίμων. Αυτή η επιδότηση αναμένεται να γίνει ανάλογα με τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα. Ενώ, στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να προσδιοριστεί ο τρόπος επιδότησης των δικαιούχων. Το επιτελείο στρέφεται στη δημιουργία πλατφόρμας που θα προκύπτει η επιστροφή φόρου για όσα καύσιμα αγοράσουν.

Αξίζει να τονιστεί ότι ενδέχεται να υπάρξει ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες.

Επιδοτήσεις λογαριασμών

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποφασιστεί η συνέχιση της επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 2