Κορωνοϊός: Θα κάνουμε και τέταρτη δόση του εμβολίου; - Τι εξετάζουν οι ειδικοί
Το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης εξετάζουν οι ειδικοί. Ποιους θα αφορά;

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και περισσότερο να πραγματοποιηθεί και μία 4η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, κάτι παρόμοιο υποστήριξε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. Και στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενοι να γίνει μία τέταρτη δόση εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2. Ποιους θα αφορά, όμως;

Όπως ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή, τελευταία τακτική, ενημέρωση για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, σε χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν γνωμοδοτήσει θετικά σε ένα ενδεχόμενο για να πραγματοποιηθεί ακόμα μία δόση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, 75 ετών και 70 ετών αντίστοιχα, ενώ η Σκωτία θα είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, ή αλλιώς δεύτερης αναμνηστικής, μέσα στον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, υπάρχουν πλημμελή επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα μιας τέταρτης δόσης. Ενώ, όπως είπε;

«Φαίνεται ότι η 4η δόση δεν προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την τρίτη δόση, ωστόσο για τα ηλικιωμένα άτομα, ακόμα και η μικρή επιπλέον προστασία που παρέχει, μπορεί να κάνει τη διαφορά.»

Σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, μέχρι και σήμερα στη χώρα μας έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου το 75% του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα, τον εμβολιασμό του έχει ολοκληρώσει το 72%. Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρατηρούνται στους άνω των 85 ετών (94,2%), στους 75 έως 79 ετών (95,4%) και στους 65 έως 69 ετών (93,2%). Περίπου 6.627.000 πολίτες δικαιούνται αναμνηστική δόση του εμβολίου, εκ των οποίων το 95,7% την έχει κάνει. Αναφορικά με το εμβόλιο της Novavax που είναι διαθέσιμο στη χώρα μας από τις 5 Μαρτίου, 1.640 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και 1.540 έχουν κλείσει ραντεβού.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας και τονίζει:

«Ο ιός είναι μαζί μας. Στο βιβλίο της πανδημίας COVID-19 υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια προς συγγραφή.»

Μάλιστα, προσθέτει ότι η 4η δόση θα είναι μόνο για τους ηλικιωμένους, «καθώς δεν φαίνεται να προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό».

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;