Τέλος τα McDonald’s στη Ρωσία - Ποιες εταιρίες έχουν αποσυρθεί από τη χώρα
Μεγαλώνει η λίστα των δυτικών εταιρειών που αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Η αλυσίδα φαστ φουντ McDonald’s ήρθε να προστεθεί χθες στον μακρύ κατάλογο των δυτικών εταιρειών που αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Η λειτουργία των εστιατορίων της αλυσίδας στο ρωσικό έδαφος κατέστη σύμβολο της μετασοβιετικής εποχής.

Το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 1990 υπήρξε ένα από τα πιο εμβληματικά σημάδια του τέλους της Σοβιετικής Ένωσης, με περισσότερους από 30.000 πολίτες να σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν μπέργκερ. Χθες, η McDonald’s ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τα 850 καταστήματα που διαθέτει στη Ρωσία καθώς και ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της στη χώρα.

Το κύμα φυγής των δυτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η ιαπωνική Toyota, η αμερικανική Nike και η σουηδική IKEA, προκαλεί έντονο προβληματισμό στη Ρωσία και είναι ενδεικτικό ότι o Αντρέι Τουρτσάκ, γραμματέας του γενικού συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος Ενιαία Ρωσία, πρότεινε να κρατικοποιηθούν τα εργοστάσια των επιχειρήσεων που αποχωρούν. Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται από τον κ. Τουρτσάκ ότι η διακοπή της λειτουργίας των μονάδων συνιστά πόλεμο εις βάρος των πολιτών της χώρας, επικαλούμενος τις τρεις τελευταίες –πριν από τη McDonald’s– δυτικές επιχειρήσεις που προέβησαν σε ανάλογα βήματα. Πρόκειται για τις μη εισηγμένες φινλανδικές Fazer, Valio και Paulig.

«Η Ενιαία Ρωσία σκοπεύει να εθνικοποιήσει τα εργοστάσια παραγωγής των εταιρειών, που ανακοίνωσαν την έξοδό τους από τη χώρα και τη διακοπή παραγωγής κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Τουρτσάκ (ειδική επιχείρηση χαρακτηρίζει την εισβολή η ρωσική πλευρά). «Πρόκειται για πολύ ακραίο μέτρο», προσέθεσε ο ίδιος, «αλλά δεν θα ανεχθούμε πισώπλατα μαχαιρώματα και θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Είναι ένας πραγματικός πόλεμος, όχι εν συνόλω κατά της Ρωσίας αλλά κατά των πολιτών μας».

Οι εταιρίες που έχουν αποσυρθεί ή έχουν παγώσει τη λειτουργία τους στη Ρωσία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Paulig διευκρίνισε πως δεν προτίθεται να αλλάξει τον σχεδιασμό του, ενώ οι Fazer και Valio δεν θέλησαν να σχολιάσουν αναλόγως. Η Paulig έχει μονάδα επεξεργασίας καφέ, ενώ στη χώρα απασχολεί 200 άτομα, η δε Fazer, η οποία παρασκευάζει σοκολάτες, ψωμί και γλυκίσματα, διατηρεί τρεις φούρνους στην Αγία Πετρούπολη και στη Μόσχα, απασχολώντας 2.300 εργαζομένους.

Η Valio έχει εργοστάσιο τυριού και απασχολεί στη Ρωσία 400 άτομα. Πέραν αυτών, τον τόνο έδωσαν εξαρχής οι ενεργειακοί όμιλοι της Δύσης, οι οποίοι ουσιαστικά έσπευσαν να διαρρήξουν τους δεσμούς με τη χώρα, ακολουθούμενοι από τις εταιρείες πιστωτικών καρτών Mastercard, Visa και American Express, τους κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας Apple, Microsoft και Hewlett Packard, αλλά και την πλατφόρμα ροής περιεχομένου Netflix, αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες, την εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Samsung Electronics, καθώς και το κοινωνικό δίκτυο, το πολύ δημοφιλές στη νεολαία διεθνώς, TikTok. Ειδικότερα, στον κλάδο της ενέργειας διακόπτονται συνεργασίες δεκαετιών.

Η ΒΡ, η μεγαλύτερη ξένη επενδύτρια της Ρωσίας, θα πωλήσει το σχεδόν 20% που διαθέτει στη Rosneft και η Shell θέτει τέλος στις συνεργασίες της σε δύο μείζονα έργα με την κρατική Gazprom, αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων.

Η Apple και η Νike διακόπτουν ή αναστέλλουν τις πωλήσεις τους στη Ρωσία, ενώ μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο όπως Disney, Paramount, Sony και άλλα «παγώνουν» τις προβολές νέων ταινιών. Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν και οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες φοροτεχνικών υπηρεσιών – ΕΥ, ΚPMG, Deloitte και PriceWaterhouseCoopers.

Με πληροφορίες από: Bloomberg, Reuters 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;