Η Avril Lavigne επέστρεψε και μας αποδεικνύει γιατί είναι η «πριγκίπισσα» της pop punk
Η επιστροφή της Avril Lavigne σηματοδοτεί και την επάνοδο της pop punk μουσικής.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μία στροφή πολλών καλλιτεχνών προς την pop punk μουσική σκηνή που είχε μεσουρανήσει τις δεκαετίες του 1990 και 2000. Πολλοί νέοι καλλιτέχνες όπως η Billie Eilish, η Willow Smith και η Olivia Rodrigo χρησιμοποιούν τους ήχους αυτούς με μεγάλη επιτυχία (μη ξεχνάμε ότι το τραγούδι της Rodrigo «good 4 u» έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2021 και έφτασε στην κορυφή του Billboard Hot 100), ενώ άλλοι όπως ο Machine Gun Kelly στράφηκαν προς τον ήχο αυτόν. Ο Φεβρουάριος, όμως, σηματοδοτεί την επιστροφή της Avril Lavigne, της «πριγκίπισσας της pop punk» μουσικής σκηνής, όπως την έχουν χαρακτηρίσει πολλά περιοδικά που ασχολούνται με τη μουσική.

Η 37χρονη, πλέον, Lavigne κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες τον 7ο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Love Sux» και μας υπενθυμίζει γιατί την είχαμε λατρέψει από την αρχή και γιατί ο τίτλος της «πριγκίπισσας της pop punk» είναι δικαιωματικά δικός της. Μετά από δύο δεκαετίες από την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ, η Avril Lavigne συνεχίζει να μας απασχολεί και να “σπάει” τα στεγανά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Avril Lavigne (@avrillavigne)

Τα πρώτα βήματα και ο «Let Go»

Η Avril Lavigne γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1984 σε ένα προάστιο στο Οντάριο του Καναδά. Το όνομα της, που σημαίνει στα γαλλικά Απρίλιος, της το έδωσε ο πατέρα της. Οι γονείς της από μικρή ηλικία κατάλαβαν το ταλέντο της στο τραγούδι και την υποστήριζαν σε αυτό. Ο πατέρας της, μάλιστα, της είχε αγοράσει ένα μικρόφωνο, ντραμς, πιάνο, αλλά και πολλές κιθάρες. Η ίδια έχει δηλώσει πως θυμάται:

«Τον αδερφό μου να χτυπάει τον τοίχο γιατί τραγουδούσα στον εαυτό μου για να κοιμηθώ και αυτός το έβρισκε πολύ ενοχλητικό.»

Στην ηλικία των 14 ετών, οι γονείς της την πήγαιναν σε διάφορα καραόκε πάρτι, ενώ, αργότερα λάμβανε μέρος σε διάφορα πανηγύρια όπου τραγούδαγε κομμάτια των The Chicks, Garth Brooks και του ειδώλου της, Shania Twain. Εκείνη την περίοδο ήταν που άρχισε να γράφει και τα δικά της τραγούδια.

Η ανακάλυψή της από μάνατζερ και δισκογραφικές εταιρίες δεν άργησε να έρθει, καθώς το 1999 κέρδισε έναν διαγωνισμό στο ραδιόφωνο που της έδινε τη δυνατότητα να τραγουδήσει μαζί με τη Shania Twain. Οι δύο τους τραγούδησαν μπροστά σε ένα κοινό από 20.000 άτομα και η νεαρή Lavigne είχε δηλώσει στη γνωστή τραγουδίστρια:

«Θέλω να γίνω διάσημη τραγουδίστρια»

Κατά τη διάρκεια μίας εμφάνισή της, ένας τοπικός τραγουδιστής της folk, ο Stephen Medd, την ξεχώρισε και την κάλεσε να κάνει τα φωνητικά για ένα τραγούδι του. Τον Δεκέμβριο του 1999, την ανακάλυψε ο επαγγελματικός μάνατζερ, Cliff Fabri, κατά τη διάρκεια εμφανίσεων της που τραγουδούσε κομμάτια country.

Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2000, ήρθε και το πρώτο δισκογραφικό της συμβόλαιο με την Arista Records. Έχοντας την πλήρη υποστήριξη των γονιών της, αλλά και ένα συμβόλαιο, η Avril Lavigne παράτησε το σχολείο για να επικεντρωθεί στη μουσική της.

Η Avril και η ομάδα της πέρασαν πολλούς μήνες στη Νέα Υόρκη δουλεύοντας να βρουν τον κατάλληλο ήχο για το ντεμπούτο της. Μάλιστα, είχαν ηχογραφήσει αρκετά τραγούδια, που, όμως, δεν ταίριαζαν στη φωνή της. Tον Μάιο του 2001 ήρθε η συνεργασία με τον Max Martin και δημιούργησαν μερικά από τα κομμάτια του πρώτου τους άλμπουμ όπως την μεγάλη επιτυχία της «Complicated». Τότε, ήταν που βρήκαν τον ήχο που θα υπηρετούσε η Avril Lavigne στην μετέπειτα καριέρα της.

Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο, «Let Go», κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2002 και τάραξε τα νερά της μουσικής σκηνής. Το άλμπουμ έφτασε στο no. 2 του Billboard Hot 200, ενώ έφτασε στο νούμερο ένα σε πολλά τσαρτ όπως στην Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι το τέλος του 2002, το άλμπουμ έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο στην Αμερική και έκανε την Avril Lavigne την πιο πετυχημένη τραγουδίστρια της χρονιάς, αλλά και το πιο πετυχημένο ντεμπούτο.

Αυτό το άλμπουμ έφερε και μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της, όπως τα «Sk8er Boi», «Complicated» και «I’m With You».

Η συνεχιζόμενη επιτυχία και το «Under My Skin»

Όταν η Avril Lavigne κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της, ήταν γνωστή για το στυλ του αγοροκόριτσου. Πιο συγκεκριμένα, ο συνδυασμός γραβάτας με ένα φανελάκι που είχε γίνει η απόλυτη μόδα του 2002. Τα φαρδιά ρούχα, τα παπούτσια που φοράνε οι skaters, αλλά και τα Converse, ήταν μερικές από τις στιλιστικές επιλογές που την χαρακτήριζαν.

Εξαιτίας αυτών, αλλά και των μουσικών επιλογών της, η Avril Lavigne κέρδισε επάξια τον τίτλο της «πριγκίπισσας της pop punk». Ο Τύπος και οι θαυμαστές της, την θεωρούσαν σαν ένα αντίδοτο της Britney Spears, καθώς η εικόνα της θεωρούνταν λιγότερο εμπορική και λιγότερο κατασκευασμένη. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της:

«Δεν είμαι “κατασκευασμένη” και δεν μου λένε τι να πω και πώς να δράσω, έτσι πρέπει να με φωνάζουν ως την “anti-Britney”, που δεν είμαι.»

Το στυλ αυτό αναμενόταν να αλλάξει με το πέρας του χρόνου και να δώσει τη θέση του σε ένα πιο gothic look που ταίριαζε περισσότερο με αυτά που ήθελε να πει στο επόμενο άλμπουμ της.

Τον Μάιο του 2004 ήρθε το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της Avril Lavigne με τίτλο, «Under My Skin». Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο ένα σε πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. Ενώ, πούλησε πάνω από 10 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως. Στο άλμπουμ αυτό η Lavigne γράφει ή συνυπογράφει τα περισσότερα κομμάτια της. Μάλιστα, η ίδια υποστηρίζει ότι το άλμπουμ δείχνει τις δυνατότητες της ως στιχουργός και δημιουργός τραγουδιών, ενώ, υποστηρίζει πως:

«Κάθε τραγούδι έρχεται από μία προσωπική εμπειρία και υπάρχει τόσο συναίσθημα σε αυτά τα τραγούδια.»

Μερικά από τα κομμάτια που ξεχώρισαν από το δεύτερο άλμπουμ της είναι η τεράστια επιτυχία «My Happy Ending», που έφτασε μέσα στα δέκα κορυφαία τραγούδια σε πολλές χώρες και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα κομμάτια της, αλλά και το «Don’t Tell Me».

Η κορυφή με το «The Best Damn Thing»

Η επόμενη κυκλοφορία της γνωστής τραγουδίστριας αναμενόταν να είναι και εκείνη που θα την κάνει να περάσει το κατώφλι της απλής επιτυχίας και θα την μετέτρεπε σε φαινόμενο. Ποιος μπορούσε, το μακρινό πλέον 2007, να ξεφύγει από τα τραγούδια της που παίζονταν από εφηβικά δωμάτια, μέχρι το ραδιόφωνο και την τηλεόραση;

Το τρίτο προσωπικό της άλμπουμ, «The Best Damn Thing», κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2007 και έφτασε στην κορυφή του Billboard Hot 200 και κατάφερε να πουλήσει πάνω από 2 εκ. αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ. Το πρώτο single, το γνωστό και αγαπημένο «Girlfriend» κατέκτησε τα τσαρτς και έφτασε στο no. 1 στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στον Καναδά, ενώ, έφτασε στο no. 2 στην Αγγλία και τη Γαλλία. Το κομμάτι, πέρα από τα αγγλικά, ηχογραφήθηκε και σε άλλες γλώσσες όπως τα ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, ιαπωνικά, πορτογαλικά και άλλα. Μάλιστα, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα single της δεκαετίας του 2000.

Το τρίτο άλμπουμ της Avril Lavigne της έφερε και μεγαλύτερη αναγνώριση, καθώς κέρδισε δύο βραβεία στα World Music Awards, αλλά και βραβεία στα MTV Europe Music Awards, στα Teen Choice Awards και υποψηφιότητες στα βραβεία Juno. Το Forbes την είχε ονομάσει ως μία από τις 20 προσωπικότητες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις κάτω των 25 ετών.

Το «The Best Damn Thing» είχε και άλλες επιτυχίες όπως τα «Hot» και «When You’re Gone».

Η συνεργασία με την Disney και το «Goodbye Lullaby»

Τον Ιανουάριο του 2010, η Avril Lavigne δέχθηκε μία πρόταση από τη Disney για να γράψει το τραγούδι των τίτλων για τη νέα ταινία του Tim Burton, «Alice in Wonderland». Η Lavigne έγραψε το τραγούδι «Alice», το οποίο έπαιξε στους τίτλους τέλους της ταινίας και κατάφερε να αγαπηθεί από το κοινό. Όπως έχει δηλώσει η ίδια για το κομμάτι αυτό, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία και το ΟΚ του Tim Burton:

«Έκλεισα το τηλέφωνο, έκατσα στο πιάνο στο σπίτι μου, έγραψε το τραγούδι αμέσως… Είχα τόση έμπνευση γιατί σχεδίαζα για την ταινία και είχα τις εικόνες στο μυαλό μου.»

Τον Νοέμβριο του 2008, η Lavigne έκανε γνωστό πως έχει αρχίσει να γράφει το τέταρτο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο, «Goodbye Lullaby». Το άλμπουμ κυκλοφόρησε, τελικά, τον Μάρτιο του 2011, και αποτελεί μία σχετική απομάκρυνση από τον προηγούμενο ήχο της. Τα τραγούδια ασχολούνται περισσότερο με τις εμπειρίες της, παρά με τις σχέσεις και ο ήχος του άλμπουμ είναι λιγότερο pop rock, από τα τρία προηγούμενα άλμπουμ της.

Τόσο η κριτική, όσο και η εμπορική αποδοχή του άλμπουμ ήταν αρκετά ανάμεικτη με κάποια κομμάτια, όπως το «What The Hell» να ξεχωρίζουν, ενώ, άλλα να ξεχνιούνται γρήγορα χωρίς να σου μένουν στο μυαλό. Ο Stephen Thomas Erlewine του AllMusic έγραψε πως η Avril Lavigne:

«Φαίνεται να παλεύει με συναισθήματα λίγο πιο πέρα από τις δυνατότητές της, να μην εκφράζει ποτέ το άγχος της ή να δημιουργεί μια μελαγχολική μελωδία, κάνοντας το Goodbye Lullaby να φαίνεται γεμάτο επιρροές, όχι όμως γνήσιο.»

Το «Avril Lavigne» έρχεται να σώσει τα πράγματα

Τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του «Goodbye Lullaby», η Avril Lavigne έκανε γνωστό πως έχει αρχίσει να δουλεύει στο πέμπτο της προσωπικό άλμπουμ που θα είναι περισσότερο «pop και fun από ότι το προηγούμενο». Όπως το χαρακτήρισε, θα ήταν το τελείως αντίθετο του προηγούμενο άλμπουμ της. Η νεαρή τραγουδίστρια, τότε, άλλαξε και δισκογραφική εταιρία και πήγε στην Epic Records.

Το «Avril Lavigne» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2013 και υποδείκνυε μία επιστροφή στους ήχους που είχαμε αγαπήσει από την Lavigne με κομμάτια όπως τα «Here’s To Never Growing Up» και «Hello Kitty» να προσπαθούν να αντιγράψουν τη διάθεση του «The Best Damn Thing». Όμως, δεν τα κατάφερναν και τόσο καλά…

Η ανταπόκριση στο άλμπουμ ήταν σαφώς πιο θετική από το προηγούμενο, όμως, η Lavigne δεν κατάφερε να σκαρφαλώσει στα προηγούμενα ύψη που είχε φτάσει. Με πολλούς κριτικούς να κάνουν λόγο για μία προσπάθεια της Lavigne να μείνει επίκαιρη. Ενώ, άλλοι το βρήκαν ως «ένα από τα καλύτερα pop άλμπουμ της χρονιάς» και το πιο «Avril άλμπουμ σε όλη την καριέρα της».

Η μάχη με τη νόσο του Lyme και το «Head Above Water»

Τον Δεκέμβριο του 2014, η Avril Lavigne διαγνώστηκε με τη νόσο του Lyme. Όπως έχει πει σε συνεντεύξεις της:

«Κάθισα πίσω από ένα πιάνο και τραγούδησα μέχρι να σταματήσω να πονάω.»

Το έκτο άλμπουμ της καριέρας της με τίτλο, «Head Above Water», ήταν εμπνευσμένο εν μέρει από τη μάχη της με τη νόσο αυτή. Με την ίδια να δίνει μιλάει για το νέο της άλμπουμ με έναν φαν της μέσα από ένα tweet στο οποίο γράφει:

«Το άλμπουμ είναι προσωπικό, κοντινό, οικείο, δυνατό, συναισθηματικό και απρόσμενο.»

Τελικά, το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 15 Φεβρουαρίου του 2019 και κατάφερε να μπει στο top 10 πολλών τσαρτ και να φτάσει στο no. 13 του Billboard Hot 200. Οι κριτικές για το άλμπουμ ήταν ανάμεικτες με το Rolling Stone να γράφει πως:

«Ποτέ δεν έχει ακουστεί πιο δυνατή ή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις φωνητικές ικανότητές της»

Η μεγάλη επιστροφή στην pop punk με το «Love Sux»

Με την στροφή πολλών καλλιτεχνών προς την pop punk, η Avril Lavigne αποφάσισε να επιστρέψει σε αυτόν τον ήχο με το πιο ενεργητικό και fun άλμπουμ της, τα τελευταία χρόνια. Στις 25 Φεβρουαρίου του 2022, κυκλοφόρησε το έβδομο προσωπικό της άλμπουμ το οποίο αποδεικνύει γιατί έχει τον τίτλο της «πριγκίπισσας της pop punk».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Avril Lavigne (@avrillavigne)

Το άλμπουμ αναμένεται να φτάσει στην κορυφή του Billboard Hot 200 με τις κριτικές να είναι διθυραμβικές. Με το Clash να γράφει:

«Εύκολα μπορεί να θεωρήσεις το νέο άλμπουμ της Lavigne ως μέρος της νοσταλγίας των 2000, αλλά το άλμπουμ δείχνει την εξέλιξή της ως καλλιτέχνη.»

Ενώ, η Guardian σημειώνει πως είναι:

«Αρκετά πληθωρικό για να σε κάνει να παρτάρεις λες και έχουμε 2002.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Avril Lavigne (@avrillavigne)

Φαίνεται πως η επιρροή της Avril Lavigne έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα στενά περιθώρια των δεκαετιών που είχε βρεθεί στην κορυφή της καριέρας της και να συνεχίζει να επηρεάζει τους καλλιτέχνες μέχρι και σήμερα. Το στυλ, η μουσική και η περσόνα της είχαν απασχολήσει πολύ τα μέσα της εποχής, ενώ, φαίνεται πως ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρα.

Με την επιστροφή, λοιπόν, της pop punk στη mainstream μουσική σκηνή, είναι η καταλληλότερη περίοδος για την επιστροφή της ίδιας της «πριγκίπισσας της pop punk», της Avril Lavigne.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
FT
2 - 4
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
FT
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
ΤΕΛ
88 - 95
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1