Η Olivia Rodrigo είναι η νέα φωνή της Gen Z
Μέσα από τα τραγούδια της που μιλάνε για τον πρώτο μεγάλο χωρισμό, αλλά και θέματα που αφορούν τους σημερινούς νέους, η Olivia Rodrigo φαίνεται πως θα γίνει η επόμενη μεγάλη pop σταρ.

Κάθε γενιά έχει και τον δικό της super star. Έναν καλλιτέχνη που ξεχωρίζει από όλους τους άλλους και, μέσα από τη μουσική του και τους στίχους του, καταφέρνει να αγγίξει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλον τον πλανήτη. Κάποιοι γίνονται σύμβολα της μουσικής βιομηχανίας (Beyonce, Taylor Swift), άλλοι κάνουν τεράστια επιτυχία (Lady Gaga, Rihanna), ενώ, άλλοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους για ένα μικρότερο χρονικό διάστημα (Katy Perry). Μετά την Billie Eilish, φαίνεται πως η Gen Z βρήκε ακόμα μία super star στο πρόσωπο της Olivia Rodrigo.

Η 18χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια με ρίζες από τις Φιλιππίνες κατάφερε με τον πρώτο προσωπικό της δίσκο “SOUR” να κατακτήσει τις καρδιές αρκετών μουσικόφιλων παγκοσμίως και να ανέβει στην πρώτη θέση του Billboard Hot 200 με πωλήσεις που ξεπερνούσαν τα 295.οοο αντίτυπα. Μάλιστα, το άλμπουμ ακούστηκε στην streaming πλατφόρμα του Spotify την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πάνω από 385 εκ. φορές, αριθμός που ξεπερνάει το ρεκόρ της Ariana Grande με το άλμπουμ “Thank U, Next”.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Olivia Rodrigo (@oliviarodrigo)

Η επιτυχία του πρώτου άλμπουμ της Olivia Rodrigo ήρθε μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου της single με τίτλο “drivers license”. Το κομμάτι έφτασε στο no. 1 του Billboard Hot 100, όπου και παρέμεινε για οκτώ εβδομάδες. Μάλιστα, το ντεμπούτο του τραγουδιού κατευθείαν στο no. 1 της λίστας αυτής, έκανε την Rodrigo τη νεαρότερη σε ηλικία καλλιτέχνη που κάνει ντεμπούντο με ένα τραγούδι στην κορυφή του Hot 100.

Ακολούθησαν δύο ακόμα single, τα “deja vu” και “good 4 u”, που την έβαλαν για ακόμα μία φορά στην κορυφαία δεκάδα του Hot 100, ενώ, το δεύτερο single κατάφερε και αυτό να πιάσει το no. 1 της λίστας. Έτσι, η 18χρονη τραγουδίστρια έγινε η πρώτη καλλιτέχνης που πετυχαίνει να έχει τρία single από τον πρώτο της προσωπικό δίσκο μέσα στο top 10 του Billboard Hot 100 και η πρώτη που καταφέρνει να στείλει δύο τραγούδια στην κορυφή της εν λόγο λίστας.

Μόνο με αυτά τα στοιχεία, μπορείς να καταλάβεις ότι η Olivia Rodrigo κατάφερε να ξεπεράσει τα στενά όρια της teen pop και να γίνει μία από της μεγαλύτερες pop σταρ της γενιάς της. Πώς τα κατάφερε, όμως;

Το ξεκίνημα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Olivia Rodrigo (@oliviarodrigo)

Όπως και πολλές σταρ της μουσικής βιομηχανίας (και όχι μόνο), έτσι και η Olivia Rodrigo είχε το ξεκίνημά της μέσα από τη Disney και, συγκεκριμένα, το Disney Channel.

Σε ηλικία, μόλις, 12 ετών, η Rodrigo κέρδισε τον πρώτο πρωταγωνιστικό της ρόλο στη σειρά του Disney Channel, “Bizaardvark”. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται τον Ιούνιο του 2016 και ολοκληρώθηκε, μετά από τρεις σεζόν, τον Απρίλιο του 2019. Η σειρά ακολουθήσε έφηβους μουσικούς influencer, που αναρτούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αστεία τραγούδια και βίντεο.

Μετά τη λήξη της σειράς, η Rodrigo έμεινε με τη Disney για να ξεκινήσει μια σειρά mockumentary, ένα τύπου spinoff του “High School Musical”, στη νέα streaming υπηρεσία, Disney+. Μπορεί κανείς να πει ότι το “High School Musical: The Musical: The Series” ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία της νεαρής τραγουδίστριας και μέσα από αυτή συστήθηκε σε ένα ευρύτερο κοινό.

Μέσα από τη σειρά, η Rodrigo κατάφερε να κυκλοφορήσει και ένα single με τίτλο “All I Want. Το τραγούδι είχε επιτυχία, κυρίως, μέσα από το TikTok, αλλά η αυθεντικότητα των στίχων της νεαρής κοπέλας και η μουσική που μπόρεσε να δημιουργήσει την έφεραν στο στόχαστρο πολλών δισκογραφικών εταιρειών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HSM: The Musical: The Series (@highschoolmusicalseries)

Το ντεμπούτο και οι μουσικές επιρροές

Σε αντίθεση με άλλες pop σταρ που έγιναν γνωστές μέσα από το Disney Channel, όπως οι Selena Gomez, Miley Cyrus και Demi Lovato, η Rodrigo δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη Hollywood Records (εταιρεία που αποτελεί κομμάτι της Disney και ασχολείται με την κυκλοφορία μουσικής). Αυτό της έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία ως προς τα τραγούδια που θα έγραφε και αυτά που ήθελε να επικοινωνήσει στο κοινό της. Μάλιστα, η καριέρα της φαίνεται να ακολουθεί περισσότερο αυτή της Ariana Grande, που έκανε επιτυχία μέσα από το “Victorious” του Nickelodeon, αλλά η δισκογραφική της καριέρας ήταν ανεξάρτητη από την υποκριτική, παρά των προηγούμενων δεσποινίδων που είχαν υπογράψει με το Disney Channel και την Hollywood Records.

Έχοντας ως μουσικό πρότυπο της την Taylor Swift, η Rodrigo γνώριζε τη σημασία του να σου ανήκουν τα master των τραγουδιών σου. Ειδικά, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αυτοβιογραφικά στοιχεία για την δημιουργία τους.

Έτσι, η 18χρονη καλλιτέχνης βρήκε στην Geffen Records, μία δισκογραφική που ανήκει στη Universal Music Group, αυτό που έψαχνε. Η ίδια έχει δηλώσει ότι αυτό που την έκανε να υπογράψει, τελικά, με την εταιρεία ήταν ότι της είπαν πως τους άρεσε ο τρόπος που γράφει τους στίχους της και “αυτό σήμαινε τα πάντα για μένα”.

Τα υπόλοιπα ανήκουν, πλέον, στη σφαίρα της μουσικής ιστορίας…

Και οι Millenials φαίνεται να αγαπούν τη μουσική της

Πολλές φορές παρατηρούμε ένα χάσμα ανάμεσα στις γενιές. Όμως, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η Olivia Rodrigo με τα τραγούδια της φαίνεται να έχει γεφυρώσει αυτό το χάσμα ανάμεσα στους Millenials και την Gen Z.

Μετά από την κυκλοφορία του “SOUR” αρκετά ήταν τα memes που άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να κάνουν χιούμορ με τους Millenials που ακούν τα τραγούδια μίας 18χρονης κοπέλας.

Από ότι φαίνεται, οι μουσικές επιρροές της Olivia Rodrigo είναι αυτό που έκανε πολλούς Millenials να αγαπήσουν τη μουσική της. Ακούγοντας το “good 4 u” και το “brutal”, πολλοί ήταν εκείνοι που βρήκαν ομοιότητες με τραγούδια της punk εποχής των Paramore. Σε άλλα τραγούδια, όπως τα “deja vu” και “hope ur OK”, η Rodrigo φαίνεται να φέρνει μία διαφορετική ενέργεια που έχουμε γνωρίσει μέσα από τα τραγούδια της Lorde. Ενώ, σε άλλα σημεία, οι στίχοι της φέρνουν στο μυαλό τα κόλπα που χρησιμοποιεί το μουσικό της είδωλο, Taylor Swift. Μάλιστα, στο τραγούδι “1 step forward, 3 steps back”, η Olivia χρησιμοποιεί το πιάνο που ακούγεται στο τραγούδι της Swift, “New Year’s Day”, για να μας οδηγήσει σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια.

Επίσης, τα τραγούδια της έχουν κάτι πολύ προσωπικό. Όπως έγραψαν κριτικοί μουσικής, πρόκειται για ένα άλμπουμ που αφορά τον πρώτο χωρισμό. Για την ιστορία της σχέσης της με τον συμπρωταγωνιστή της στο “HSMTMTS” έχει χυθεί πολύ μελάνι.

Όμως, η Rodrigo σε οδηγεί με ένα λεπτό χέρι και γραφή που επικεντρώνεται σε λεπτομέρειες, που κάνουν τα τραγούδια της να σε αγγίζουν περισσότερο, μέσα από τις κακές και τις καλές στιγμές του πρώτου αυτού χωρισμού. Σε άλλα τραγούδια του άλμπουμ, την βλέπουμε να έρχεται αντιμέτωπη με την εικόνα της ως δημόσιο πρόσωπο, αλλά και θέματα που αφορούν τόσο τους σημερινούς έφηβους που μεγαλώνουν με εικόνες από τα social media, όσο και τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις “ψεύτικες” εικόνες που βλέπουμε σε αυτά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Olivia Rodrigo (@oliviarodrigo)

Καταφέρνοντας να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει σε αυτές τις δύο γενιές, η Olivia Rodrigo φαίνεται να μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό από ότι άλλες τραγουδίστριες της εποχής της. Ίσως και να είναι αυτός ο λόγος που, ήδη, από την πρώτη δισκογραφική της δουλειά κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά.

Μένει να δούμε τι θα κάνει στο μέλλον. Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε ξανά και ξανά το “SOUR”!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;