Μελέτη ανατρέπει όσα ξέραμε για την κατανάλωση λαχανικών
Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει τον μύθο που ήθελε η κατανάλωση λαχανικών να σχετίζεται με την εμφάνιση παθήσεων όπως η καρδιαγγειακή νόσος.

Έχουμε ακούσει συχνά ότι μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή περιέχει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που μάλιστα βοηθάνε στην αποφυγή διαφόρων ασθενειών. Πολλοί υποστήριζαν, μάλιστα, ότι η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή καρδιαγγειακού θανάτου. Μία νέα μελέτη, όμως, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Μία νέα μεγάλη έρευνα από τη Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ, έρχεται να αναιρέσει την καθιερωμένη αντίληψη για την κατανάλωση λαχανικών και τη συνεισφορά τους στη μείωση κινδύνου εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων. Όπως αναφέρει η έρευνα, είναι μικρή η πιθανότητα να μειωθεί ο κίνδυνος ενός θανατηφόρου εμφράγματος ή ενός εγκεφαλικού επειδή κάποιος τρώει πολλά λαχανικά.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, καθώς επίσης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Τσι Φενγκ του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού στην Οξφόρδη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Επιστήμης της Διατροφής «Frontiers in Nutrition». Στην έρευνά τους ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 400.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 56 ετών.

Η μελέτη είχε διάρκεια 12 ετών και τα αποτελέσματά της αποκαλύπτουν σημαντικά πράγματα για τη διατροφή και την ευεξία. Στο χρονικό διάστημα διεξαγωγής της έρευνας οι 18.052 ή το 4,5% διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο, ενώ υπήρξαν 4.406 θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Η εν λόγω μελέτη ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων. Περισσότερο, όμως, επικεντρώθηκε στη μέση ημερήσια κατανάλωση μαγειρεμένων ή ωμών λαχανικών. Οι ερευνητές προσπάθησαν να συσχετίσουν την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου λόγω εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος με την κατανάλωση λαχανικών.

Αρχικά, εκτιμήθηκε ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ήταν περίπου 15% χαμηλότερος για όσους κατανάλωναν τα περισσότερα ωμά λαχανικά σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα. Μάλιστα, τα μαγειρεμένα λαχανικά δεν μείωναν σχεδόν καθόλου τον κίνδυνο αυτό.

Στη συνέχεια ελήφθησαν υπόψη και διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως η υπόλοιπη διατροφή, κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες, ιατρικοί, συμπεριφορικοί κ.ά., που άλλαξαν τα δεδομένα. Η τελική «ετυμηγορία» των επιστημόνων ήταν ότι το όποιο όφελος ακόμη και των ωμών λαχανικών για την καρδιαγγειακή υγεία σχεδόν εξαφανιζόταν, όταν λάβουμε υπόψη και τους εξωτερικούς παράγοντες.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Φενγκ:

«Η μεγάλη μελέτη μας δεν βρήκε στοιχεία για κάποιο προστατευτικό αποτέλεσμα της κατανάλωσης λαχανικών όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο. Αντίθετα, η ανάλυσή μας δείχνει ότι το φαινομενικά προστατευτικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό πως οφείλεται σε μεροληψία που σχετίζεται με άλλους παράγοντες, όπως την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τον τρόπο ζωής.»

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;