Πανελλήνιες 2022: Αύξηση στους εισακτέους σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές - Υποβολή αίτησης & απαραίτητα δικαιολογητικά
Ιδιαίτερα αυξημένος αναμένεται να είναι ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές στις Πανελλήνιες 2022. Τι αλλάζει με τα αθλήματα και ποια είναι τα νέα τμήματα που μπαίνουν στο μηχανογραφικό;

Ο αριθμός των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές φέτος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με τους υποψηφίους των στις Πανελλήνιες 2022 να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν την είσοδο τους σε αυτές τις σχολές. Συνήθως, ο αριθμός των εισακτέων είναι αυτός που επηρεάζει τις βάσεις και το αν θα “πέσουν” ή θα “ανέβουν”. Φέτος, όμως, θα υπάρξουν και άλλες παράμετροι που ενδεχομένως να ανατρέψουν τις εκτιμήσεις.

Ο αριθμός εισακτέων στις αστυνομικές σχολές θα φθάσει φέτος τους 800 έναντι των 350 που ήταν πέρσι, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2020. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η αύξηση εισακτέων αναμένεται και στις στρατιωτικές σχολές, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός. Άλλο ένα σημείο ενδιαφέροντος για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2022 είναι πως φέτος στο μηχανογραφικό θα προστεθούν τέσσερις επιπλέον σχολές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», φέτος υπάρχουν και άλλοι σημαντικές παράμετροι που ανατρέπουν οποιαδήποτε εκτίμηση για τις βάσεις, πέρα του αριθμού των εισακτέων. Καθώς, για πρώτη φορά θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα νωρίτερα από τις Πανελλήνιες 2022, ειδικότερα αναμένεται να ανακοινωθούν ημερομηνίες μεταξύ της τρίτης εβδομάδας Μαρτίου έως την εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Άλλος ένας παράγοντας είναι και ο αστάθμητος παράγοντας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που μπορεί να αφήσει κενές θέσεις στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις για τα αθλήματα;

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές για φέτος, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», που εκτιμάται, επίσης, ότι θα επηρεάσει τον αριθμό των συμμετοχών είναι η μετάθεση της διενέργειας των Προκαταρκτικών Εξετάσεων. Μέχρι πέρσι οι υποψήφιοι εξετάζονταν στα αθλήματα, μετά τη διενέργεια των διεξαγωγής των Πανελληνίων. Ένα ποσοστό των υποψηφίων δεν εμφανιζόταν στα εξεταστικά κέντρα, με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναλυτών να αναφέρουν πως αυτό γινόταν για ψυχολογικούς λόγους, εφόσον ο υποψήφιος δεν ήταν ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του στις γραπτές εξετάσεις.

Φέτος, ο ανασταλτικός ψυχολογικός παράγοντας φαίνεται να απουσιάζει, καθώς οι υποψήφιοι εξετάζονται στα αθλήματα νωρίτερα από τις γραπτές τους εξετάσεις. Έτσι, υπάρχει η εκτίμηση ότι η «διαρροή» υποψηφίων που παρατηρούνταν τις προηγούμενες χρονιές δε θα υπάρχει, αυξάνοντας τον αριθμό των συμμετοχών.

Πανελλήνιες 2022: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Οι δύο προηγούμενες χρονιές, οι οποίες σημαδεύτηκαν από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού και των κλειστών σχολείων, δημιουργούν επίφοβα συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων. Ο αριθμός εισακτέων στις αστυνομικές σχολές πέρσι, μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 50%, με την Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας να εκτοξεύεται στα 18.246 μόρια και η Αστυφυλάκων στα 16.385.

Το 2020, με αριθμό εισακτέων στα ίδια επίπεδα με αυτά που αναμένεται να είναι φέτος, η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας είχε βάση εισαγωγής 17.625 και η Αστυφυλάκων στα 13.625. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός εισακτέων τα προηγούμενα χρόνια, επηρεάζει και τις κατηγορίες των τρίτεκνων και των πολύτεκνων. Ενδεικτικά στη Σχολή Αστυφυλάκων, η κατηγορία των πολυτέκνων εισαγόταν το 2020 με μόλις 10.650 μόρια, ενώ το 2021, μετά τη μείωση στον αριθμό εισακτέων, η βάση εισαγωγής για την ίδια κατηγορία εκτοξεύτηκε στα 15.203 μόρια.

Όμως, και στην περίπτωση των στρατιωτικών σχολών, εφόσον αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων, αυτό δεν οδηγεί απαραίτητα σε πτώση των βάσεων.

Οι παράγοντες που μπορεί να φέρουν ανατροπές

Φέτος φαίνεται να υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν οποιαδήποτε συσχέτιση με τις βάσεις του 2020:

  1. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι πιθανό να «κρατήσει αντίσταση» σε μια κατακόρυφη πτώση των βάσεων. Οι αστυνομικές σχολές έχουν επιλέξει τον χαμηλότερο συντελεστή (0,80), ενώ στις στρατιωτικές σχολές συνεχίζουν και φέτος με ανεβασμένο τον πήχη από 1,00 έως 1,20. Παράλληλα, η ΕΒΕ μπορεί να οδηγήσει και σε κενές θέσεις, εφόσον οι υποψήφιοι που διεκδικούν αυτές τις σχολές δεν καταφέρουν με τις επιδόσεις τους να ξεπεράσουν το ακαδημαϊκό όριο που θέτει.
  2. Η αλλαγή ημερομηνίας των αθλημάτων, εφόσον δικαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση των συμμετεχόντων, μπορεί κι αυτή με τη σειρά της να συγκρατήσει τις βάσεις, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλότερος.

Πανελλήνιες 2022 – Στρατιωτικές Σχολές: Οι τέσσερις νέες σχολές

Στις στρατιωτικές σχολές, διευρύνονται οι επιλογές των υποψηφίων με τέσσερις νέες ειδικότητες, που αφορούν τους υποψηφίους του 2ου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) και του 4ου (Οικονομίας και Πληροφορικής) πεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, στη Σχολή Ικάρων προστίθενται οι κατηγορίες:

  • Ικάρων Μετεωρολόγων
  • Ικάρων Ερευνας Πληροφορικής
  • Ικάρων Διοικητικών
  • Ικάρων Εφοδιαστών

Τα τέσσερα τμήματα έχουν ορίσει ως συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής την ανώτατη δυνατή επιλογή, δηλαδή το 1,20.

Πανελλήνιες 2022 – Στρατιωτικές Σχολές: Απαραίτητα δικαιολογητικά

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει οι υποψήφιοι, που ενδιαφέρονται για την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές και την Αστυνομία, να έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μέχρι την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση, καθώς και τα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.asei-assy.mil.gr. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενημερωθούν από τα διαθέσιμα εξεταστικά κέντρα για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Προκαταρκτικών Εξετάσεων.
  • Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία όσοι ενδιαφέρονται για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές να υποβάλουν στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους την αίτηση συμμετοχής τους, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής των Προκαταρκτικών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.astynomia.gr.

Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2 
  
 1 
 1