Νέα έρευνα δείχνει ότι η Gen Z και οι Millennials αγχώνονται όλο και περισσότερο για το μέλλον στην εργασία τους
Ειδικά οι νέοι από προηγμένες οικονομίες , ανησυχούν περισσότερο για τα οικονομικά ζητήματα και για τη σταδιοδρομία τους στον χώρο εργασίας.

Μία από τις πτυχές της καθημερινότητας που μας αγχώνει είναι η εργασία, αλλά και το μέλλον της αγοράς εργασίας Όπως δείχνει νέα μελέτη, αυτό φαίνεται να είναι και ένας από τους βασικούς λόγους άγχους για τους νέους εργαζομένους της Gen Z και των Millennials, καθώς σκέφτονται όλο και περισσότερο το μέλλον τους στον τομέα της δουλειάς.

Σύμφωνα με την Bain & Company, οι νέοι, και ειδικά εκείνοι από προηγμένες οικονομίες , ανησυχούν περισσότερο για τα οικονομικά ζητήματα και για τη σταδιοδρομία τους. Όπως αποκαλύπτει η μελέτη, περίπου το 61% των ερωτηθέντων κάτω των 35 ετών ανησυχούν περισσότερο για τα οικονομικά, την ασφάλεια της εργασίας και την αποτυχία του να μην επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους τα επόμενα 10 χρόνια. Το 40% όσων ήταν 35 ετών και άνω συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 20.000 εργαζόμενοι και περισσότερα από 100 άτομα έδωσαν συνέντευξη. Οι ερωτηθέντες προέρχονταν από 10 χώρες:

  • Ηνωμένες Πολιτείες,
  • Γερμανία,
  • Γαλλία,
  • Ιταλία,
  • Ιαπωνία,
  • Κίνα,
  • Ινδία,
  • Βραζιλία,
  • Ινδονησία και
  • Νιγηρία

Οι χώρες αυτές μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως δεν αισθάνονται όλοι οι νέοι εργαζόμενοι απελπισμένοι για το μέλλον τους. Εκείνοι που προέρχονται από τις αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται να έχουν διαφορετική εμπειρία. Όπως αναφέρει η έκθεση:

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, το 81% των εργαζομένων στις αναδυόμενες αγορές δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ζωή τους θα ήταν καλύτερη σε 5 έως 10 χρόνια από τώρα, σε σύγκριση με μόνο 63% στις ανεπτυγμένες οικονομίες.»

Η έκθεση του Bain αναφέρει πως οι νέοι εργαζόμενοι σήμερα παλεύουν με την «επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της ανισότητας και τον περιορισμό προσιτών κατοικιών σε ολόκληρη τη Δύση». Η ανεργία των νέων στην Ευρώπη, για παράδειγμα, έχει φτάσει σε «συντριπτικά επίπεδα». Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία έχει φτάσει το 37% στην Ισπανία, το 29% στην Ιταλία και το 19% στη Γαλλία. Οι παραπάνω παράγοντες έχουν κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας που αναζητούν οι νέοι και (μπορεί) να είχαν πετύχει οι γονείς τους.

Η έρευνα από την Bain & Company έδειξε, επίσης, ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι από προηγμένες οικονομίες μπορεί να κερδίζουν λιγότερα από τις προηγούμενες γενιές. Όπως αναφέρει η έκθεση:

«Οι πιθανότητες επίτευξης απόλυτης ανοδικής κινητικότητας – το να κερδίζει κανείς περισσότερα από τους γονείς του – είναι οι χαμηλότερες στις ΗΠΑ για οποιαδήποτε γενιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.»

Επίσης, διερευνάται ακόμα το χάσμα αποδοχών μεταξύ των νέων εργαζομένων που εισέρχονται σε επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης και εκείνων που δεν το κάνουν. Περίπου το 40% των πρόσφατων αποφοίτων κολεγίου κατέληξαν σε δουλειές που δεν απαιτούν από αυτούς να έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;