140 χρόνια από τη γέννηση της Βιρτζίνια Γουλφ
Σαν σήμερα έρχεται στη ζωή η θρυλική Βιρτζίνια Γουλφ.

Μία από τις πιο σημαντικές αγγλόφωνες -και όχι μόνο- συγγραφείς όλων των εποχών είναι αδιαμφισβήτητα η Βιρτζίνια Γουλφ.

Τα πρώτα χρόνια στη ζωή της Βιρτζίνια Γουλφ

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Η Βιρτζίνια Γουλφ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιανουαρίου 1882 και ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, η οποία έμεινε στην ιστορία. Η ίδια θεωρείται έως και σήμερα μία από τις πρωτοπόρες και νεοτερίστριες λογοτέχνες του 20ού αιώνα, που “άφησε” το στίγμα της στην παγκόσμια λογοτεχνική σφαίρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hayal’in Dünyasından (@hayalindunyasindan)

Καταγόταν από εύπορη οικογένεια με τον πατέρα της, μάλιστα, να είναι στενά συνδεδεμένος με τον χώρο του πολιτισμού και τω γραμμάτων. Ειδικότερα, ο πατέρας της Βιρτζίνια Γουλφ ανήκε σε οικογένεια αριστοκρατών με μακρά παράδοση στα γράμματα, ενώ ήταν και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Cornhill Magazine και συντάκτης του Λεξικού Εθνικής Βιογραφίας (Dictionary of National Biography).

Ως εκ τούτου η Βιρτζίνια Γουλφ είχε από μικρή καλλιτεχνικά ερεθίσματα και λογοτεχνικές επιρροές.

Οι απώλειες που τη «σημάδεψαν» και η αρχή του έγγαμου βίου

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Ένα θλιβερό γεγονός που την σημάδευσε από την ηλικία των 13 (1895) προκαλώντας της την πρώτη νευρική κατάρρευση ήταν ο θάνατος της μητέρας της από γρίπη. Η δεύτερη νευρική κατάρρευση ήρθε το 1904 μετά το θάνατο της αδελφής της από περιτονίτιδα δύο χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας της, και τον θάνατο του πατέρα της από καρκίνο το 1904. Τότε, η Βιρτζίνια Γουλφ αποπειράθηκε για πρώτη φορά να αυτοκτονήσει. Έκτοτε θα έπονταν και άλλες αρκετές φορές που η συγγραφέας θα προσπαθούσε να προβεί στη συγκεκριμένη πράξη.

Γενικότερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της πάλεψε με διάφορες διανοητικές και ψυχικές διαταραχές, αλλά αυτό δεν επηρέασε αρνητικά τη λογοτεχνική της πένα. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου η Βιρτζίνια Γουλφ υπήρξε ηγετική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας Bloomsbury. Στις 10 Αυγούστου 1912 παντρεύτηκε το επίσης μέλος της Ομάδας Bloomsburry, Λέοναρντ Γουλφ, με τον οποίο ταξίδεψε για το μήνα του μέλιτος στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Virginia Woolf Society GB (@virginiawoolfsociety)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγγραφέας είχε αποκαλύψει εξαρχής στον άνδρα που στη συνέχεια παντρεύτηκε ότι δε μπορεί να ανταποκριθεί στο σεξουαλικό του πάθος. Επίσης, η συγγραφέας αποκάλυψε στον Λέοναρντ την πραγματική κατάσταση της υγείας της με τον ίδιο να αποδέχεται πλήρως την κατάστασή της και να δηλώσει σίγουρος για τον γάμο τους. Αν και στην αρχή μπορεί κανείς να θεωρούσε πως μεταγενέστερα ο σύζυγός της θα μετάνιωνε την απόφασή του, τελικά ο ίδιος δεν μετάνιωσε ποτέ, αφού της ήταν απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτήν, την φρόντιζε και την προστάτευε πάντα.

Το 1913, ένα χρόνο μετά το γάμο τους δηλαδή, η Βιρτζίνια Γουλφ κατέρρευσε για τρίτη φορά, επιχειρώντας και πάλι να αυτοκτονήσει καταπίνοντας υπερβολική δόση χαπιών. Η τρίτη κρίση κράτησε από το καλοκαίρι του 1913 έως το φθινόπωρο του 1915, και κατά τη διάρκεια της η συγγραφέας έχασε πολλά κιλά φτάνοντας να ζυγίζει 28 κιλά, ενώ ήταν πολύ βίαιη.

Το 1914 το ζευγάρι αποφασίζει ότι θα έκανε καλό στη Βιρτζίνια να απομακρυνθεί από το θορυβώδες Λονδίνο, και γι’ αυτό εγκαταστάθηκαν στο Richmond, μια πόλη που απέχει περίπου 13 χλμ. από το Λονδίνο, και τον Μάρτιο του 1915 εγκαταστάθηκαν στο Hogarth House.

Η γνωριμία της με την Vita Sackville West

Πηγή εικόνας: Wiki Commons

Μετά από 7 χρόνια και πιο συγκεκριμένα το χειμώνα του 1922, η Βιρτζίνια Γουλφ γνωρίζει τη Vita Sackville West, στο πρόσωπο της οποίας γνώρισε τον πραγματικό έρωτα. Μεταξύ τους δημιουργήθηκε μία έντονη και φλογερή σχέση, η οποία αποτυπώθηκε και στο έργο της Γουλφ.

Η γνωριμία τους ήταν εφαλτήριοα για τα πιο παραγωγικά συγγραφικά χρόνια της Βιρτζίνια Γουλφ, η οποία το 1927 έγραψε την βιογραφία της συντρόφου της με τίτλο Ορλάντο. Ο γιος της Vita, Nigel Nicolson, χαρακτήρισε ως την πιο μακροσκελή και γοητευτική ερωτική επιστολή στην ιστορία της λογοτεχνίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @thegreatwomenwriters

Έπειτα, ακολούθησε μία ακμάζουσα περίοδο για τη συγγραφέα, η οποία μάς έδωσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της, τα οποία πλέον συγκαταλέγονται στην κλασική λογοτεχνία. Το 1930 τελείωσε την πρώτη μορφή του μυθιστορήματος της, Τα Κύματα (The Waves), το οποίο αποτελεί το ακραίο όριο των λογοτεχνικών πειραματισμών της, αφού καταγράφει τις σκέψεις έξι χαρακτήρων και μόνο αυτό.

Στη συνέχεια έχοντας κουραστεί από τη συγγραφή του συγκεκριμένου απαιτητικού λογοτεχνικού πονήματος  αρχίζει να χαλαρώνει χωρίς να σταματάει εντελώς τη συγγραφή. Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η ψυχική κατάσταση της Βιρτζίνια Γουλφ άρχισε να χειροτερεύει, ενώ ένα χρόνο αργότερα καταστράφηκαν ολοσχερώς το σπίτι της και το γραφείο του εκδοτικού της οίκου λόγω επίθεσης στο Λονδίνο.

Το τραγικό τέλος μίας σπουδαίας συγγραφέως

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Στις 28 Μαρτίου 1941 η Βιρτζίνια Γουλφ εγκατέλειψε το σπίτι της προς άγνωστη κατεύθυνση αφήνοντας δυο σημειώματα, ένα για την αδερφή της και ένα για τον σύζυγό της. Αν και στο σημείωμα έγραφε ότι είχε σκοπό να αυτοκτονήσει, αγνοούνταν για 3 εβδομάδες. Αρχικά, βρέθηκε το καπέλο της και το μπαστούνι της σε μια όχθη του ποταμού Ouse, και ύστερα τρία μικρά παιδιά ανακάλυψαν το πτώμα της στις 19 Απριλίου του 1941.

Το πτώμα της αποτεφρώθηκε την επόμενη μέρα και τα υπολείμματα θάφτηκαν στο σπίτι που μετακόμισε με το σύζυγό της μετά την απώλεια του σπιτιού του στο Richmond, στο Monks, κάτω από μια φτελιά. Τον Ιούλιο του 1941 ο σύζυγός της εξέδωσε το τελευταίο μυθιστόρημά της, ενώ το 1953 εξέδωσε και αποσπάσματα από τα ημερολόγια της με τίτλο A Writer’s Diary.

 

5 σπουδαία γνωμικά της Βιρτζίνια Γουλφ

Πηγή εικόνας: Wiki Commons
  • Δεν μπορείς να βρεις γαλήνη αποφεύγοντας τη ζωή.
  • Για να απολαύσουμε την ελευθερία πρέπει να ελέγχουμε τον εαυτό μας.
  • Τα μάτια των άλλων, η φυλακή μας. Οι σκέψεις τους, τα κλουβιά μας.
  • Η λογοτεχνία σαπίζει από τα ναυάγια των ανθρώπων που έδιναν, πέρα από κάθε λογική, σημασία στη γνώμη των άλλων.
  • Να μεγαλώνεις σημαίνει να χάνεις κάποιες αυταπάτες για να αποκτήσεις κάποιες άλλες.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;