Chang'e-5: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά νερό στην επιφάνεια της Σελήνης
Chang'e-5: Η πέμπτη κινεζική αποστολή στο διάστημα βρήκε για πρώτη φορά νερό στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η αποστολή της κινεζικής αποστολής. Chang’e-5, στη Σελήνη έφερε ακόμη ένα νέο εύρημα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα και όχι. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται η Chinese Academy of Sciences αποκάλυψε πως το διαστημικό σκάφος εντόπισε για πρώτη φορά ίχνη νερού στους βράχους και την επιφάνεια της Σελήνης.

Σύμφωνα με το TechCrunch με σχετική δημοσίευσή τους στο Science Advances, οι Κινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το διαστημικό σκάφος εντόπισε σημάδια μορίων νερού ή υδροξυλίου, το οποίο αποτελεί ένα χημικό “ξάδερφο” του H2O, δηλαδή του νερού. Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είχε συγκέντρωση νερού μικρότερη από 120 μέρη ανά εκατομμύριο, καθιστώντας την επιφάνεια της Σελήνης πολύ πιο ξηρή από αυτή της Γης.

Το Chang’e-5 αποτελεί την πέμπτη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη, ενώ είναι η τρίτη που περιλαμβάνει lander. Ωστόσο, ήδη η αποστολή έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία καταφέρνοντας να επιστρέψει πίσω στη Γη δείγματα από τη Σελήνη μετά από σχεδόν 45 χρόνια. Η προηγούμενη αποστολή που κατάφερε κάτι αντίστοιχο ήταν η Luna 24 της ΕΣΣΔ το 1976.


Αξίζει να σημειωθεί πως αν και το lander του Chang’e-5 άντεξε μόλις 14 σεληνιακές νύχτες έως ότου παγώσουν και αχρηστευθούν τα ηλεκτρονικά όργανα του, η αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το νερό εντοπίστηκε από το διαστημικό σκάφος που κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στο λεκανοπέδιο Northern Oceanus Procellarum κοντά στον ισημερινό. Έπειτα, το lander προσεληνώθηκε σε μια πεδιάδα λάβας που αποτελείται κυρίως από βασάλτη και οι ερευνητές χρησιμοποιώντας φασματοσκόπιο απορρόφησης πραγματοποιήθηκε φασματοσκοπική ανάλυση του φωτός που αντανακλάται επάνω στον ρεγόλιθο της επιφάνειας και στους βράχους κοντά στο διαστημικό σκάφος. Από αυτήν την ανάλυση οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο ρεγόλιθος συγκράτησε λιγότερο από 120ppm νερού (0.012%), ενώ οι βράχοι περίπου 180ppm (0.018%).

Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η προέλευση του νερού, αλλά εικάζεται ότι προέρχεται από το εσωτερικό της Σελήνης και οι πέτρες ήρθαν στην επιφάνεια μετά από πρόσκρουση κάποιου μετεωρίτη. Τώρα, οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν αν όντως υπάρχουν πηγές νερού σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τους πόλους της Σελήνης, ενώ θα διερευνηθεί και η πιθανότητα να εξάγουν νερό κάποιες από τις μελλοντικές αποστολές.

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;