Haruki Murakami: Ένας συγγραφέας πολύπλοκος όσο και προσιτός
Haruki Murakami: Σαν σήμερα, το 1949, γεννήθηκε ο αγαπημένος συγγραφέας του "Norwegian Wood".

Ο Haruki Murakami, το έργο του οποίου έχει χαρακτηριστεί προσιτό αλλά και ταυτόχρονα πολύπλοκο, γεννήθηκε στο Κιότο της Ιαπωνίας στις 12/1/1949, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των νεανικών του χρόνων στο Κόμπε.

Και οι δύο του γονείς δίδασκαν ιαπωνική λογοτεχνία και ο Murakami, από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή και επηρεάστηκε από τη δυτική μουσική και τη λογοτεχνία, διαβάζοντας συγγραφείς όπως ο Kurt Vonneggut και ο Richard Brautigan.

Σπούδασε θέατρο στο Τόκυο και στη συνέχει εργάστηκε σε κατάστημα δίσκων και έπειτα άνοιξε ένα τζαζ μπαρ. Άλλωστε η αγάπη του για τη μουσική είναι εμφανής στο λογοτεχνικό του έργο, στο οποίο πολύ συχνά συναντάμε μουσικά θέματα.

Ο Haruki Murakami έγραψε το πρώτο του έργο όταν ήταν 29. Έχει πει ότι εμπνεύστηκε ξαφνικά και ανεξήγητα το πρώτο του μυθιστόρημα σε ένα στάδιο ενώ παρακολουθούσε έναν αγώνα μπέιζμπολ το 1978. Όταν τελείωσε το γράψιμό του, το έστειλε σε ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό και κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Ακόμα και σε αυτό το πρώτο έργο του συναντά κανείς πολλά από τα βασικά στοιχεία της μετέπειτα ώριμης γραφής του:

Δυτικοποιημένο στυλ, ιδιοσυγκρασιακό χιούμορ και συναισθηματική νοσταλγία. Η τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του “Νορβηγικό Δάσος (1987) τον έκανε διάσημο στη χώρα του. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική. Ο ίδιος έχει μεταφράσει στα γιαπωνέζικα έργα των Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Τρούμαν Καπότε, Τζον Ίρβινγκ και Ρέιμοντ Κάρβερ.

Το 2006 απέσπασε το Βραβείο Φραντς Κάφκα, ενώ το 2009 το Βραβείο Ιερουσαλήμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πηγή έμπνευσης του Haruki Murakami για το “Νορβηγικό Δάσος” (Norwegian Wood), υπήρξε το ομώνυμο κομμάτι των Beatles.

To “Nορβηγικό Δάσος” έγινε ταινία το 2010 σε σκηνοθεσία του Τραν Ανχ Χουνγκ και πρωταγωνιστές τους Ρίνκο Κικούτσι, Κενισί Ματσουγιάμα και Κίκο Μιζουχάρα.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

O Haruki Murakami, σήμερα γίνεται 73 ετών.


Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;