Αγκάθα Κρίστι: 46 χρόνια χωρίς τη
Αγκάθα Κρίστι: Ένα αφιέρωμα στη σπουδαία συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Η Αγκάθα Κρίστι είναι ίσως η πιο διάσημη συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου στον κόσμο με πολύ μεγάλο φανατικό κοινό, το οποίο την έως και σήμερα διαβάζει φανατικά τα βιβλία της που συνεχίζουν να επανεκδίδονται. Μάλιστα, πολλά -αν όχι όλα- από τα βιβλία της έχουν έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, αλλά και το θέατρο. Η πιο πρόσφατη ταινία που βασίστηκε σε βιβλία της Άγκαθα Κρίστι είναι το Έγκλημα στο Νείλο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 10 Φεβρουαρίου 2022.

Η Αγκάθα Κρίστι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας και ολόκληρο το όνομά της ήταν Agatha Mary Clarissa Christie. Μεγάλωσε στο Άσφιλντ, όπου έβγαλε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι. Το 1914, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Archiebald Christie, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Όταν ο σύζυγός της αποστρατεύτηκε, η ίδια εργάστηκε ως βοηθός σε φαρμακείο, όπου μέσω της δουλειάς της ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα δηλητήρια μαθαίνοντας με αυτό τον τρόπο πολλά γι’ αυτά.


Η Αγκάθα Κρίστι ξεκίνησε να γράφει με παρότρυνση της αδερφής της, δημιουργώντας κατά τη διάρκεια της καριέρας της δύο πασίγνωστους ήρωες- τον Ηρακλή Πουαρό και Μις Μαρπλ. Στο πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 και φέρει τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς», παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kseniya Rogozina🎨🎨🎨 (@ksrogozina)

Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο γνωστούς χαρακτήρες αστυνομικών μυθιστορημάτων έχοντας εμφανιστεί σε παραπάνω από 25 μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι . Όσον αφορά το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ», που κυκλοφόρησε το 1926, βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων και η ίδια από την αρχή της συγγραφικής της καριέρας βρέθηκα ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς συγγραφείς. Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα του τεράστιου ταλέντου της.

Παρά τη μεγάλη συγγραφική επιτυχία της, η ίδια βίωσε την απώλεια και το πένθος έντονα όταν έχασε τη μητέρα και τον σύζυγό της. Τότε, η Αγκάθα Κρίστι εισήλθε σε μία περίοδο συναισθηματικής αναταραχής, καθώς εξαφανίστηκε για 11 ημέρες, αλλά τελικά, εντοπίστηκε σε ιαματικά λουτρά.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1930, παντρεύτηκε έναν αρχαιολόγο, το Sir Max Mallowan, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή. Η Μέση Ανατολή αποτέλεσε το φόντο πολλών μυθιστορημάτων της, αφού η ίδια χρησιμοποίησε μέρη που επισκέφθηκε ως “πρώτη ύλη” για την πλοκή των μυθιστορημάτων της. Εκεί, δημιουργήθηκε και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες.

Συνολικά, η Αγκάθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα, καθώς και 6 αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Μέχρι το θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joan Hickson OBE (@joanhicksonfans)

Σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια η Αγκάθα Κρίστι άφησε την τελευταία της πνοή στην ηλικία των 85 ετών στο σπίτι της, το λεγόμενο Winterbrook House.

Το σπίτι όπου άφησε την τελευταία της πνοή και η Αγκάθα Κρίστι έζησε για πάνω από 40 χρόνια πλέον ανήκει σε νέους ιδιοκτήτες, ενώ φέτος τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες του το “έβγαλαν στο σφυρί“. Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησαν ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι όταν το αγόρασαν πριν 20 χρόνια δε γνώριζαν τη μεγάλη ιστορία του και ήταν κάτι που έμαθα αρκετά αργότερα.

Με αφορμή τα 46 χρόνια από το θάνατο της Αγκάθα Κρίστι ακολουθούν 10 αποφθέγματά της!

Πηγή εικόνας: WikiCommons
  1. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αποτυχημένοι επαγγελματικά γιατί τα πάνε τόσο καλά με τον εαυτό τους, που δεν πολυσκοτίζονται.
  2. Τα λόγια επινοήθηκαν για να μην αφήνουν τον άνθρωπο να σκέφτεται.
  3. Είναι περίεργο, αλλά μόνο όταν βλέπεις ανθρώπους να φαίνονται γελοίοι, μόνο τότε συνειδητοποιείς, πόσο πολύ τους αγαπάς.
  4. Οι χαρούμενοι άνθρωποι συνήθως είναι αποτυχημένοι, επειδή έχουν τόσο καλή σχέση με τον εαυτό τους, που δεν δίνουν δεκάρα για τίποτα.
  5. Ό,τι έχει υπάρξει, συνεχίζει να πλανάται στην Αιωνιότητα.
  6. Το ένστικτο είναι ένα υπέροχο πράγμα. Δεν μπορεί ούτε να ερμηνευθεί ούτε να αγνοηθεί.
  7. Η καλή συμβουλή είναι πάντα βέβαιο ότι θα αγνοηθεί, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να μην τη δώσεις.
  8. Ο φόβος είναι η ελλιπής γνώση.
  9. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος δολοφόνος.
  10. Περίεργα πράγματα οι συνήθειες. Οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ποτέ ότι τις είχαν.

Αγκάθα Κρίστι : Πέντε βιβλία της βασίλισσας του αστυνομικού μυθιστορήματος που αξίζει να διαβάσεις

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

1. Πέντε μικρά γουρουνάκια

Περίληψη: Δεκαπέντε χρόνια πριν, η όμορφη Κάρολαϊν Κρέιλ καταδικάστηκε για τον φόνο του συζύγου της. Τώρα η κόρη της αναθέτει στον Πουαρό να αποκαταστήσει τη μνήμη της. Υπήρχαν ακόμη πέντε ύποπτοι και όσο το σκέφτεται ο Πουαρό τόσο επανέρχεται στο μυαλό του εκείνο το παιδικό τραγουδάκι με τα πέντε γουρουνάκια – το ένα πήγε στην αγορά, το άλλο στο σπίτι κλείστηκε καλά, και πάει λέγοντας. Κάποιο από τα πέντε γουρουνάκια, όμως, ίσως έκανε έναν φόνο και μένει ακόμη ατιμώρητο.

Αν είναι έτσι, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όσα αποδεικτικά στοιχεία κι αν έχουν καταστραφεί, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ θα το βρει, βάζοντας τη λογική του να δουλέψει…

2. Έγκλημα στο Νείλο

Περίληψη: Τελικά, τα γεγονότα που δεν ταιριάζουν είναι τα πιο σημαντικά.

Η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα μιας κρουαζιέρας στον Νείλο καταστρέφεται με ανατριχιαστικό τρόπο όταν η Λινέτ Ρίτζγουεϊ βρίσκεται πυροβολημένη στο κεφάλι. Ήταν νέα, όμορφη, μια κοπέλα που είχε τα πάντα – ώσπου έχασε τη ζωή της.

Ο Ηρακλής Πουαρό θυμάται αυτομάτως το ξέσπασμα μιας συνεπιβάτιδάς του νωρίτερα: «Θέλω να κολλήσω το αγαπημένο μου πιστολάκι στο κεφάλι της και να τραβήξω απλώς τη σκανδάλη». Είναι δυνατόν όμως η λύση του μυστηρίου να είναι τόσο απλή;

3. Και δεν έμεινε κανένας 

Περίληψη: Δέκα άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι φτάνουν στο Σόλτζερ, ένα μικρό νησί στα ανοιχτά του Ντέβον. Τους έχει όλους προσκαλέσει όλους στη μοναδική έπαυλη του νησιού ένας μυστηριώδης οικοδεσπότης.

Καθώς μαζεύονται για να δειπνήσουν, ένας δίσκος γραμμοφώνου αρχίζει να παίζει και η φωνή του αόρατου οικοδεσπότη τούς κατηγορεί ότι καθένας κρύβει το δικό του ένοχο μυστικό. Προτού τελειώσει η βραδιά, ένας από όλους τους πέφτει νεκρός. Οι υπόλοιποι συνειδητοποιούν με τρόμο ότι βρίσκονται παγιδευμένοι σ’ ένα έρημο νησί, μ’ έναν δολοφόνο ανάμεσά τους. Έναν δολοφόνο που ετοιμάζεται να χτυπήσει ξανά… και ξανά…

Το πιο ευφυές στη σύλληψή του έργο της Κρίστι, που έχει μεταφραστεί σε πάνω από 50νγλώσσες. Το 2015 αναδείχτηκε σε διεθνή ψηφοφορία ως το καλύτερό της μυθιστόρημα, ενώ είναι το μεγαλύτερο best seller της αστυνομικής λογοτεχνίας διαχρονικά. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γνωστό στα ελληνικά και με τον τίτλο “10 μικροί νέγροι”.

4. Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Περίληψη:  Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το φημισμένο Οριάν Εξπρές ακινητοποιείται από μια χιονοθύελλα στη μέση του πουθενά. Το πρωί, ο εκατομμυριούχος Σάμιουελ Έντουαρντ Ράτσετ βρίσκεται μαχαιρωμένος στο κρεβάτι του. Η πόρτα του κουπέ του είναι κλειδωμένη από μέσα.

Ο δολοφόνος του είναι ένας από τους συνταξιδιώτες του… Ο Ηρακλής Πουαρό, παγιδευμένος κι αυτός στο τραίνο, επιχειρεί να λύσει το μυστήριο. Ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είχαν λόγους να μισούν τον Ράτσετ. Ποιος απ’ όλους είναι ο δολοφόνος; Άραγε σχεδιάζει να χτυπήσει ξανά;

Ένα ταξίδι με το πιο πολυτελές τρένο του κόσμου εξελίσσεται σ’ ένα αγωνιώδες μυστήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μεταφερθεί πολλάκις στον κινηματογράφος, αλλά και την τηλεόραση.

5. Η ξεχασμένη δολοφονία

Περίληψη:  Είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο να πιστεύουμε τι λέει ο κόσμος. Εγώ έχω πάψει να το κάνω εδώ και χρόνια.

Η νιόπαντρη Γκουέντα νόμιζε ότι αυτή η μικρή βίλα μπροστά στη θάλασσα ήταν το σπίτι των ονείρων της. Από τη στιγμή που μετακόμισε εκεί, όμως, περίεργα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν. Όσο περίμενε τον άντρα της να έρθει στην Αγγλία προσπάθησε να ανακαινίσει το σπίτι, αλλά ένιωθε συνέχεια σαν να σκάλιζε ένα σκοτεινό παρελθόν. Και ήταν αδύνατον να ελέγξει τον παράλογο τρόμο της κάθε φορά που ανέβαινε τη σκάλα για τον πάνω όροφο… Απελπισμένη, κατέφυγε στη μις Μαρπλ. Περίμενε πως θα τη βοηθούσε να ξορκίσει τους φόβους της, όχι να εξιχνιάσει ένα παλιό, «τέλειο» έγκλημα…

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;